укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » § 10. Догляд за шкірою і волоссям
15:33
§ 10. Догляд за шкірою і волоссям

§ 10. Догляд за шкірою і волоссям

У цьому параграфі ви:
• дізнаєтеся про правила догляду за шкірою та волоссям.
Типи косметичних засобів у давнину і сьогодні
Бажання бути привабливим збереглось у людей іще з давніх часів. Кожному з нас приємно бачити гарного, охайного й зібраного співбесідника. У повсякденному житті доглянута жінка чи чоловік - це переважно людина, що виконує звичайні гігієнічні процедури й використовує мінімальну кількість декоративної косметики.
Цікаво знати, що... для розфарбовування обличчя й тіла давні люди використовували мінеральні фарби, які добували З корисних копалин і рослин. Єгиптянки підмальовували очі зеленим кольором - розтертим малахітом, гречанки - чорним - попелом або вугіллям. Пудра, або, як раніше називали, білило готувалася переважно із суперм'якого мінералу тальку (ним сучасні лікарі пересипають гумові рукавички, щоб не злипались від вологи).
• У Стародавньому Єгипті підведення очей у фараонів не стосувалося косметики, а було необхідним атрибутом захисту від злих духів. Підводячи очі, єгиптяни відганяли духів, які, як вони вважали, мають звичай проникати в душу людини через очі.
• У Китаї та Японії косметика мала лише декоративне значення: там до вподоби білолиці жінки із прямим блискучим волоссям та пофарбованими яскравими довгими нігтями. Згідно з канонами краси, обличчя жінки мало відображати безпристрасність. Була мода збривати брови і фарбувати у вигляді великих кольорових плям округлої форми, що доходять мало не до коренів волосся. У Японії самураї теж фарбувалися, вони підводили брови тушшю, щоб створити страхітливий вигляд для ворогів.
Усі косметичні засоби поділяють на декоративні, профілактичні та лікувальні. Основна вимога до косметики - вона не має завдавати шкоди здоров'ю, а це можливо тоді, коли її використовувати доцільно та грамотно. Серед величезного розмаїття косметичної продукції кожен має навчитись вибирати те, що відповідає його віку, типу шкіри, сезону та потребам на певний час.
Яку косметику найдоцільніше використовувати підліткам: профілактичну чи декоративну? Чому?
Догляд за молодою шкірою обличчя
Косметика для підлітків має бути насамперед гігієнічним засобом для догляду за шкірою, волоссям та ротовою порожниною.
Більшість косметичних компаній випускають спеціальні лінії косметики для молоді та підлітків.
У підлітковому віці найважливіше очищати шкіру регулярно і ретельно. Тільки на очищеній шкірі не буває запалень. Використовуйте профілактичні засоби для вмивання: косметичне мило, очисний крем, гель чи пінку відповідно до типу шкіри.
Очищення має бути м'яким і комфортним. Не слід терти обличчя і витирати його досуха грубим рушником. При витиранні треба лише злегка прикладати рушник до шкіри. Якщо є вугровий висип чи запалення краще користуватись разовим паперовим рушником.
Етапи догляду за молодою шкірою обличчя: очищения, тонізування, зволоження, додатковий догляд.
Під час тонізування завершується процес очищення, покращується кровообіг шкіри, звужуються пори. Видаляти залишки забруднень потрібно, протираючи обличчя ватним диском, змоченим у тоніку. Якщо шкіра схильна до прищів і вугрів, варто відмовитися від спиртових лосьйонів на користь протизапальних тонізуючих засобів.
Зволоження запобігає порушенню балансу вологи шкіри, захищає її від шкідливих впливів навколишнього середовища, надає шкірі гладкості, м'якості і шовковистості.
Тонізувати молоду шкіру не обов'язково, проте влітку, коли ви часто купаєтесь і засмагаєте на сонці, зволожувати шкіру кремами потрібно.
Узагалі, користуватись кремами для обличчя у вашому віці потрібно дуже обережно, тому що креми виробляють, передусім, для людей середнього та старшого віку, отож деякі складові косметичних засобів можуть зашкодити молодій шкірі.
Для догляду за молодою шкірою обличчя фахівці радять використовувати лікарські рослини. У лісі чи в полі росте ціла аптека - лікарські трави, з яких можна робити відвари та настої для вмивання і протирання обличчя. Для лікування проблемної шкіри народна медицина рекомендує корисні перевірені часом лікарські трави. Серед них - алое, календула, ромашка, звіробій, шавлія, деревій.
• Для звуження пор можна використовувати лід. Краще його зробити з ромашкового відвару й протирати обличчя вранці масажними рухами.
• Лікарські трави можна заварювати і пити, як звичайний чай. Це кропива, кульбаба лікарська (коріння), а також збори з трав (корінь солодки, лопуха, кульбаби, кора крушини та насіння кропу).
• Важливо пам'ятати, що на трави можуть бути алергічні реакції, тому перед їх застосуванням доцільно проконсультуватися з лікаремі
Застосовувати косметичні, лікувальні препарати та засоби народної медицини краще всього після консультації з косметологом або лікарем -дерматологом, який дасть конкретні поради, виходячи з особливостей вашого організму, віку, статі та стану шкіри.
Як захищати шкіру від несприятливих погодних умов
На морозі, різко падає активність сальних залоз - спочатку скорочується, а потім і зовсім припиняється вироблення шкірних жирів, що живлять і захищають шкіру. Що довше ми перебуваємо на морозі, то більш пористим стає природний захисний шар шкіри і тим гірше він утримує необхідну вологу. Через це шкіра лущиться, червоніє. Тому в сильні морози, особливо якщо вони супроводжуються вітром, використовуйте спеціальні захисні креми.
Щоб насолоджуватися сонцем, особливо влітку, без шкоди для здоров'я і не ризикувати обпекти плечі або ніс, варто подбати про сонцезахисну косметику.
SPF (Sun Protection Factor) - це параметр, що вказує величину сонцезахисного срактора. Числовий індекс, який завжди супроводжує ці три букви, повідомляє нам про ступінь захисту від сонця.
Сьогодні сонцезахисні фільтри SPF входять до складу багатьох косметичних засобів: зволожуючих кремів, тональних основ, пудри, помад, блисків та бальзамів для губ.
Сьогодні сонцезахисні фільтри SPF входять до складу багатьох косметичних засобів: зволожуючих кремів, тональних основ, пудри, помад, блисків та бальзамів для губ.
Дотримуйтеся простих правил:
• надавайте перевагу спеціальним дитячим сонцезахисним засобам;
• що світлішою є шкіра, то вище має бути числовий індекс SPF захисного засобу.
Засоби догляду за волоссям
Основним засобом догляду за волоссям є шампуні, їх виготовляють для різного віку, для різних типів волосся (жирного, сухого чи нормального), а також лікувальні (проти лупи, відновлювальні, зміцнювальні, антисептичні, педикульозні). Шампунь містить миючі компоненти, утворювачі піни, консерванти, віддушки та лікарські компоненти.
Правила миття волосся
Обережне ставлення до свого волосся допоможе уникнути багатьох проблем. Не варто залишати миючі засоби на голові надовго, бо вони руйнують природний захисний шар волосся. Тому його потрібно мити швидко. Часте, але швидке миття волосся не завдасть йому шкоди.
Які бувають типи волосся?
Зовнішній вигляд, незалежно як ми ставимось до себе, оцінюється оточенням. Має значення естетичний вигляд людини, але в першу її охайність та доглянутість.
У солідних фірмах існують певні норми макіяжу та дрес-код.
Дрес-код - неписані або прописані правила щодо одягу, які визначають належність до певного закладу, соціальної групи, професії чи того чи іншого заходу.
І не потрібно обурюватися на зауваження вчителів до деяких учнів щодо одягу, зачіски чи надлишку косметики на обличчі, адже навчальний заклад - це теж установа. Л природна краса молодості не потребує декоративної косметики, бо вона робить обличчя дорослішим.
Чисте волосся, сяючі очі, природній рум'янець, здорова шкіра та білі зуби - найкращі прикраси молодої людини.
Шкіра у будь-якому віці потребує ретельного догляду. Найважливіше в підлітковому віці очищувати шкіру та вести здоровий спосіб життя.
Користуватися кремами для обличчя у підлітковому віці потрібно дуже обережно.
Основна вимога до косметики (декоративної, профілактичної чи лікувальної): вона не мас завдавати шкоди й повинна бути гігієнічним засобом з догляду за шкірою, волоссям і ротовою порожниною.
Кожен має навчитись вибирати саме ті засоби догляду за шкірою та волоссям, що відповідають його віку, типу шкіри чи волосся, сезону та потребам на даний час. Шампуні для волосся мають відповідати віку та певному типу волосся.
Найкращі прикраси і хлопця, і дівчини - чисте волосся, сяючі очі, природній рум'янець, здорова шкіра та білі зуби.
Запитання і завдання
1. Перелічіть види косметичних засобів.
2. Яка основна вимога до косметики для підлітків?
3. Назвіть етапи догляду за молодою шкірою обличчя. Який із них найважливіший? Чому?
4. Як захищати шкіру взимку? влітку?
5. Як потрібно мити волосся? Чому?
6. Дослідіть етикетки із засобами особистої гігієни, що ви зазвичай використовуєте, на відповідність вашому віку, типам шкіри й волосся.
7. Коли потрібно користуватись лікувальною, а коли - профілактичною косметикою? 
8. У яких випадках слід звертатись до косметолога, а в яких до лі каря-дерматолога?
Вибір косметичних засобів
1. Розгляньте запропоновані на малюнках комплекси косметичних засобів.
2. Доберіть комплекти засобів для догляду за обличчям, тілом і волоссям для підлітків, з урахуванням їх фізіологічних особливостей.
3. Класифікуйте описані косметичні засоби за такими ознаками:
а) за дією (косметична, декоративна, профілактична, лікувальна);
б) за призначенням (для шкіри обличчя, тіла, для волосся).
4. За матеріалами параграфа та порадою батьків доберіть комплекти догляду за шкірою свого обличчя, за тілом та волоссям.