укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 10. Клімат Африки
11:23
§ 10. Клімат Африки

§ 10. Клімат Африки

Поясніть значення виразу «Сонце перебуває в зеніті»? Скільки разів на рік Сонце перебуває в зеніті на екваторі? Що розмежовують на географічній карті тропіки?
Загальна характеристика клімату Африки. Африка - найжаркіший материк планети. Це зумовлено тим, що більша його частина розташована у жаркому тепловому поясі. В Африці не буває холодних зим. Африканці майже не бачать на своєму материку снігу. Він може з'являтися в рідкісних випадках у липні-серпні на крайньому півдні Африки або випадає в грудні-люто-му у високій частині гір Атлас.
В екваторіальних широтах материка протягом усього року тримається температура близько +26°С. Суттєві сезонні зміни температури спостерігаються у тропічних широтах, а яскраво виражені ці зміни лише в субтропіках.
Як впливає рельєф материка на розподіл опадів по території материка?
Опади в Африці розподіляються дуже нерівномірно. Екваторіальна частина Африки розташована в поясі низького тиску з переважно висхідними рухами повітря. Крім того, цс зона зіткнення пасатів Північної та Південної півкуль. Тому тут випадає багато опадів 1000 2000 мм на рік.
Північна та південна частини Африки розташовані в зонах високого тиску, і тому опадів тут випадає мало. Так, у Сахарі їх випадає менш як 50 мм на рік, і дощі тут - рідкісне явище. У центральних областях Сахари по три роки може не бути дощу.
Над територією Африки формується два типи повітряних мас: екваторіальні та тропічні. У червні, коли Сонце перебуває в зеніті над Північним тропіком, у субекваторіальний пояс Північної півкулі надходять вологі екваторіальні повітряні маси. У грудні, коли Сонце в зеніті над Південним тропіком, у північному субекваторіальному поясі панують сухі тропічні повітряні маси. Над субтропічним поясом у Північній півкулі влітку переважають сухі тропічні повітряні маси, взимку - вологі помірні повітряні маси, які надходять з океану. Для Південної півкулі характерний протилежний розподіл повітряних мас.
Північно-західні та південно-західні узбережжя Африки омиваються водами холодних течій. Прохолодне повітря, яке приносять ці течії, потрапляючи на суходіл, прогрівається і віддаляється від стану насичення. Тому опади тут не утворюються і дощів тут майже не буває.
Теплі течії, на відміну від холодних, підвищують температуру і сприяють випаданню значної кількості опадів.
На схилах гір випадає більша кількість опадів, внутрішні райони материка отримують менше вологи.
Кліматичні пояси. Які чинники сприяють зональному розташуванню кліматичних по--*~ ясів на суходолі?
Усі кліматичні пояси, крім екваторіального, на території Африки повторюються, у Північній та Південній півкулях.
В межах екваторіального кліматичного поясу упродовж року переважають екваторіальні повітряні маси, що зумовлює жарку та волог}' погоду. Кожен день року схожий на інший. Частки дня і ночі однакові, приблизно по 12 годин. Вранці погода ясна і сонячна. Внаслідок прогрівання земної поверхні повітря насичується вологою. Близько 15 години обов'язково йде дощ. Сумарна річна кількість опадів перевищує 2000 мм. Сезонні коливання середньомісячних температур і опадів незначні.
Тепла Гвінейська течія сприяє підвищенню кількості опадів на узбережжі Гвінейської затоки (до 10 000 мм на рік). Це найвологіше місце в Африці.
Субекваторіальні кліматичні пояси Північної і Південної півкуль обрамовують екваторіальний пояс і розташовуються в обох півкулях. Тут опадів випадає менше, проте температури високі протягом усього року (+25°...+28°С). Головною особливістю клімату цього поясу є наявність вологого літнього та сухого зимового сезонів. Це пояснюється тим, що влітку тут панують вологі екваторіальні, а взимку - тропічні повітряні маси.
У тропічних широтах протягом року панують тропічні повітряні маси і дмуть пасати. У північний тропічний пояс Африки вони приносять сухе гаряче повітря. Цс зумовлює утворення найбільш сухої і жаркої області -пустелі Сахари. Каміння і пісок нагріваються до 70°С, температура повітря підвищується до 40°С і більше. Тут зафіксована найвища температура повітря на земній кулі (+58°С). Вночі поверхня швидко охолоджується. Коливання добових температур може сягати 40°С.
У південному тропічному поясі Африки пустельний тип клімату поширений на менших площах, тут випадає більша кількість опадів, ніж у Сахарі. Це пояснюється меншою протяжністю материка із заходу на схід, впливом теплої течії, що омиває східні береги материка, а також дією південно-східних пасатів з Індійського океану. У східній частині тропічного поясу випадає велика кількість опадів протягом усього року. Тут формується тропічний вологий клімат. Холодна Бснґсльська течія, що омиває західні береги у південному тропічному поясі, сприяє формуванню пустелі Наміб.
Отже, у південному тропічному поясі формується два типи клімату - тропічний вологий і тропічний пустельний.
У субтропічних поясах материка клімат перехідний від тропічного до помірного. Тут достатньо чітко виражені сезонні коливання температур. На півночі і південному заході Африки літо сухе й жарке, а зима тепла й волога. Такий клімат називається середземноморським. На південному сході протягом усього року йдуть дощі, проте більша кількість опадів випадає влітку. Такий клімат називається субтропічним вологим.
Висновки
1. Африка - найжаркіший материк.
2. Значна частина материка знаходиться в зоні дії пасатів.
3. Екваторіальний кліматичний пояс - найвологіша частина материка.
4. Площа пустель у північній частині Африки значно більша, ніж у південній.
• Високий тиск над пустелею Сахара практично виключає можливість випадання опадів над її територією, у тому числі й на західному узбережжі. Саме вздовж нього проходить пасатний фронт між морським та континентальним повітрям.
• Сніг у Африці - це така ж дивина, як дощ у пустелі. Проте взимку на високогір'ї Атласу бувають снігопади й морози. На крайньому півдні у липні, коли там зима, можуть пролітати сніжинки, проте вони тануть, не долітаючи до землі.
• Значне прогрівання території Африки, велика випаровуваність, 600 мм опадів на рік не дають змоги отримувати врожаї. У районах, де випадає 600 800 мм опадів, застосовують зрошення. В Україні території з такою кількістю вологи вважаються перезволоженими.
1. Чому Африка є найжаркішим материком?
2. Яка роль океанічних течій у випаданні опадів на узбережжя материка?
3. У яких частинах Африки спостерігаються сезонні зміни температур? Чому?
4. Які чинники посилюють сухість та вологість клімату в окремих частинах материка?
5. За кліматодіаграмою на мал. 29 визначте, який тип клімату у місті Хартум.
6. Знайдіть на карті атласу місце абсолютного максимуму температур +58°С. Де воно розташоване?

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва, інформатики
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології, алгебри