укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 21 » § 10. Оздоблення виробів, в'язаних гачком
15:55
§ 10. Оздоблення виробів, в'язаних гачком

§ 10. Оздоблення виробів, в'язаних гачком

1. Види оздоблення виробів, в'язаних гачком.
2. Добір виду та способу оздоблення виробу.
3. Остаточна обробка в'язаного виробу.
4. Догляд за в'язаними виробами.
5. Послідовність виготовлення виробу, в'язаного гачком.
Види оздоблення виробів, в'язаних гачком
Мистецтво в'язання гачком останнім часом стає все популярнішим. Вироби та окремі деталі, в'язані гачком, можуть бути як самостійними, так і оздобленням для інших виробів {мал. 122, 123).
Кожна в'язальниця може в'язати гачком з різної пряжі різноманітні вироби. Умілі руки майстрині перетворюють пряжу в зручні, красиві і практичні вироби, якими можна доповнити гардероб, зробити більш затишним, вишуканим інтер'єр, поліпшити побут. Щоб вироби не виглядали буденно, їх можна оздобити.
Оздобленням може бути використання пряжі різних кольорів в одному виробі (мал. 124).
Оздоблювати вироби можна і різноманітними деталями, зв'язаними гачком із тієї самої пряжі, що й виготовлений виріб, або із пряжі іншого кольору (мал. 125).
Естетично виглядатимуть в'язані вироби, оздоблені шовковими стрічками (мал. 126).
З 6-го класу тобі відомо, що вишивка - це вид мистецтва, який використовується для оздоблення різноманітних виробів. З давніх-давен жінки оформляли вбрання і речі домашнього вжитку вишивкою. Вироби, в'язані гачком, не є виключенням. Вишивкою можна просто додати якийсь штрих до виробу, а можна й виконати оздоблення (мал. 127).
Часто вироби, в'язані гачком, оздоблюють китицями або помпонами, які виготовляють також з тієї самої пряжі, що й виріб, або пряжі іншого кольору (мал. 128).
Китиця - жмуток ниток, пряжі, шнурків і т. ін., зв'язаних з одного кінця докупи, що є прикрасою, оздобою чого-небудь.
Помпон (пишність, урочистість, англ. pompon, pom-pom.) - куляста прикраса з ниток. Помпони можуть бути різних розмірів і кольорів.
Це цікаво
Помпон на береті був важливим елементом форми французьких військово-морських сил для оберігання голови моряків від ударів об суднові перекриття. Помпони прикрашають традиційне італійське весільне взуття, турецькі туфлі для танців, парадне взуття грецьких солдатів, а також традиційні шотландські головні убори балморал, гленгаррі і тем-о-шентер.
Помпони можна виготовити з тієї самої пряжі, що й виріб, або використати пряжу іншого кольору, але подібної якості. Існує кілька способів виготовлення помпонів. Розглянемо три з них.
1-й спосіб
1. Закріпити кінчик нитки між пальцями.
2. Намотати нитку на три-чотири пальці однієї руки до отримання невеличкого мотка (мал. 129). При цьому бажано нитку не стягувати, але й дуже слабо мотати не слід. Чим товще буде намотування, тим пухнастішим вийде помпон.
3. Після завершення намотування нитку відрізати від основного мотка.
4. Для зав'язування вузлика слід витягнути початковий кінчик нитки та перев'язати пучок з ниток посередині. Потім ножицями розрізати весь моток у місцях перегину пряжі.
5. Нитки помпону розправити, а нерівні кінці кульки підрізати ножицями.
Щоб помпон був менших розмірів, замість руки використовують звичайну виделку (мал. 130) за умови безпечного користування.
2-й спосіб
1. На щільному картоні накреслити два кола зі спільним центром. Причому внутрішнє коло має бути такого розміру, щоб крізь нього пройшов клубок із пряжею (мал. 131). Якщо ж клубок завеликий, то треба з нього намотати маленький. Відстань від внутрішнього кола до зовнішнього буде відповідати розміру помпона.
2. Ножицями для паперу за кресленням вирізати два однакових кільця і скласти один до одного.
3. Почати намотувати нитки підготовленої пряжі на два кільця одразу (мал. 132). Чим щільніше вони будуть розміщені на шаблоні, тим пишнішим вийде помпон. Якщо використовувати тоншу пряжу, то й виріб буде більш пухнастішим. Але процес роботи при цьому буде тривалішим.
4. Після завершення намотування гострими ножицями розрізати нитки по зовнішній кромці заготовки. При цьому акуратно розсунути картонні кільця (мал. 133).
5. У щілину між двома кільцями картону пропустити нитку, якою необхідно міцно зв'язати весь пучок розрізаних ниток.
6. Картон обережно зняти, а нитки розправити, щоб утворилась кулька (мал. 134).
Щоб зробити строкатий помпон, використовують клубки пряжі різних кольорів. Для виробу згодяться відрізки ниток, а також розпущена пряжа з хвилястим ворсом (мал. 135).
3-ій спосіб
Цим способом можна виготовити багато помпонів одночасно. Для цього треба:
1. Намотати пряжу на ніжки або спинку стільця, а потім через певні проміжки перев'язати їх (мал. 136).
2. Розрізати пасмо посередині між зав'язками та розпушити пряжу (мал. 137).
З різновидом китиць ти ознайомилася в 6-му класі, вивчаючи обробку країв вишитого виробу. Для оздоблення в'язаних виробів використовують дещо інші китиці (мал. 138).
Як правило, китиці виготовляють з ниток, які витягують з тканини виробу або з ниток вовни чи шовку. Для цього беруть певну кількість ниток завдовжки 10-18 см, складають їх удвоє і закріплюють у точці згину, прикріпивши шнур так, щоб кінці ниток йшли уздовж шнура (мал. 139 а). Потім ще раз закріплюють нитки, обкручуючи кінець шнура разом з нитками. Після цього нитки китиці відгинають назад (щоб були продовженням шнура), вирівнюючи навколо шнура, обв'язують угорі, утворюючи навколо китиці головку (мал. 139 б). Низ китиць вирівнюють ножицями.
Одним із розповсюджених видів оздоблення є бісер, блискітки та ґудзики, які надають виробам більш яскравого вигляду (мал. 140).

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри