укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 10. Різноманітність ракоподібних
11:16
§ 10. Різноманітність ракоподібних

§ 10. Різноманітність ракоподібних

Клас Ракоподібні налічує близько 26000 видів серед яких такі добре відомі вам тварини, як річковий рак, краби, креветки, омари, дрібні рачки дафнії та циклопи тощо. В Україні нараховується біля 400 видів ракоподібних різних рядів Ряд Десятиногі. Цей ряд об'єднує досить великих і розвинутих ракоподібних які мають п'ять пар ходильних ніг. Вони мають типову будову річкового рака. До десятиногих раків відносять вузькопалого та широкопалого річкових раків. Серед них є багато мешканців теплих морів. Це - омари (довжина тіла - до 80 см), лангусти (до 70 см) та креветки.
Такі десятиногі, як краби та раки-самітники, відносяться до короткохвостих раків (мал. 37). Короткохвості раки мають підігнуте під широкі головогруди черевце. Деякі з них, наприклад, краб-розбійник з островів Тихого океану і деякі раки-самітники перейшли до наземного існування. Морські раки-самітники мають м'який покрив тіла і тому легко залазять у мушлі молюсків і носять їх за собою. Під час росту, якщо стара домівка стала тісною, вони змінюють її на більшу. До цього ряду відноситься і гігант серед членистоногих - камчатський краб (до 3 м). Камчатський краб, омари, лангусти, річковий рак, креветки мають велике промислове значення. М'ясо промислових раків - улюблений делікатес кухонь багатьох народів світу.
Ряд Рівноногі. Представники цього ряду, як правило, мають тіло сплющене в спинно-черевному напрямку. Грудні кінцівки у них - одногіллясті то та однакові за будовою, а черевні -виконують функцію зябер.
Типовим представником рівноногих є водяний віслюк. Він -сапрофаг, який живиться рештками рослин та є улюбленим кормом для багатьох риб. Такі рівноногі, як погрібна і звичайна мокриці (мал. 38.1), добре пристосувались до життя на суші та дихання атмосферним повітрям. Вони ведуть нічний спосіб життя, а вдень ховаються під камінням. Є серед рівноногих багато паразитів риб.
Десятиногі і рівноногі, порівняно з ракоподібними інших груп, мають більш високу організацію, особливо у розвитку органів чуттів, і складну поведінку. Ось чому їх віднесли до групи вищих раків. Веслоногі та гіллястовусі раки, що розглядатимуться далі, відносяться до нижчих раків. Десятиногі і рівноногі раки - великі за розмірами тварини, а нижчі -мають дуже дрібні розміри і примітивну будову.
Ряд Веслоногі. Це, зазвичай, дрібні планктонні тварини. Вільноживучі веслоногі - не більше 2 мм, а паразитичні -набагато більші (до ЗО см). Вусики тварин цієї групи перетворились на органи плавання. Дихають вони всією поверхнею тіла. їхнє безноге черевце закінчується характерною вилочкою, за якою їх легко впізнати. На голові веслоногі мають одне око. Саме тому один з їх представників названий циклопом (як давньогрецьке міфічне страховисько) (мал. 38.2). Влітку самки циклопа розмножуються партеногенетично, тобто відкладають незапліднені яйця, а взимку - статево. Відкладені самкою яйця, зліплюються в два яйцевих мішки і прикріплюються на кінці черевця. Розвиток у веслоногих - з перетворенням. Велика кількість веслоногих є цінним кормом для багатьох тварин. У північних морях беззубі кити живляться рачком калану сом, а риби прісних водоймищ - циклопами. Приносять веслоногі і шкоду. Деякі з них - паразити, що паразитують на зябрах риб, а рачок циклоп - проміжний хазяїн багатьох паразитичних червів.
Ряд Гіллястовусі. До представників цього ряду відноситься дафнія. Вона іноді масово заселяє наші ставки і озера, а у висушеному вигляді використовується любителями акваріумних рибок, як "сухий корм". Ці дрібні рачки (1-10 мм) мають велике значення у живленні прісноводних риб, особливо їх мальків. У них сильно розвинутий сплющений з боків головогрудний щиток та одне просте вічко. Гіллястовусі плавають за допомогою розгалужених вусиків другої пари ніг. Вони, подібно до блохи, переміщуються стрибками, звідки і походить їхня друга назва - водяна блоха (мал. 38.3).
До Червоної книги України занесені такі представники десятиногих раків як волохатий краб, кам'яний краб, мармуровий краб, прісноводний краб, рак широкопалий та близько 20 представників дрібних ракоподібних.
Ракоподібні відіграють велику роль у природі й господарській діяльності людини. Серед них багато промислових видів. Деякі нижчі раки - цінний корм для
багатьох мешканців водойм. Серед них є також паразити і
проміжні хазяїни деяких гельмінтів.
1. Розкажіть про життєдіяльність
річкового рака. 2. Яких наземних ракоподібних ви знаєте? Яке значення вони мають? Які пристосування дозволяють їм жити на суходолі? 3. Назвіть промислових ракоподібних. 4. Яку шкоду природі і людині можуть завдавати ракоподібні?
1. Чим відрізняються вищі раки від нижчих? Наведіть приклади відомих вам тварин цих груп та пригадайте їх класифікацію. 2. Розгляньте "Дерево життя". Знайдіть місце класу Ракоподібні в системі органічного світу. 3. Які загальні закономірності природи проявляються в пристосуванні рака до умов середовища життя? 4. Заповніть таблицю.

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики