укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 10. Тип Членистоногі
11:59
§ 10. Тип Членистоногі

§ 10. Тип Членистоногі

1. Особливості членистоногих
Зараз ви починаєте вивчення особливого типу: науці відомо понад мільйон його видів, а їх загальна кількість, вірогідно, становить 3-5 мільйонів (див. мал. 2).
Завдяки чому представники цього типу стали безсумнівними переможцями за кількістю видів порівняно з будь-якими іншими істотами!
Усі членистоногі мають кілька характерних загальних ознак (мал. 52), завдяки яким представники цього типу можуть бути майже нескінченно різноманітними (мал, 53). Наведемо ці ознаки.
Як і в первиннопорожнинних червів (див. мол. 38), тіло членистоногих вкрите пружною оболонкою. У представників типу Членистоногі цю оболонку називають зовнішнім скелетом. З відомих вам тварин найближчими родичами членистоногих є саме первиннопорожнинні черви.
Основою зовнішнього скелета членистоногих є речовина хітин, яка за хімічним складом подібна до клітковини. Членистоногі ростуть ступінчасто, під час линяння. У певний час скелет тріскається, і тварина, вкрита новими, ще м'якими покривами, вибирається з решток старого скелета (мал. 54). Доки новий скелет не затвердіє, тварина росте.
Як і в кільчастих червів, тіло членистоногих складається із сегментів. На відміну від кільчастих червів, ці сегменти істотно відрізняються один від одного, утворюючи відПІ
діли тіла. У типовому випадку (див. мал. 52) це голова, груди та черевце. На голові розташовані органи чуття, рот і перетворені з кінцівок ротові органи. На грудях - кінцівки для пересування. Кінцівки ж черевця, у якому міститься значна частина внутрішніх органів, можуть зникати або перетворюватися на інші органи (наприклад, павутинні бородавки павуків).
2. Різноманіття членистоногих
Будова членистоногих виявилася надзвичайно «вдалою». їхні кінцівки та ротові органи - це універсальний «набір інструментів». Кінцівки можуть виконувати функцію ніг, весел, фільтрів, клішень, гачків тощо. Здебільшого членистоногі - дрібні організми, тому можуть бути численними в будь-якому середовищі. Так, у 1 м3 ґрунту їх кількість часто сягає мільйона особин!
Членистоногі зазвичай мають добре розвинені органи чуття (мол. 55). На поверхні їхнього тіла розташовані чутливі до дотику волоски. На голові більшості представників типу с вусики - органи хімічного чуття й дотику. Цікава будова очей членистоногих. Багато з них мають складні (фасеткові) очі. Кожне таке око складається з численних маленьких простих вічок, або фасеток.
До тину Членистоногі належать представники кількох класів: Ракоподібні, Павукоподібні, Комахи та Багатоніжки. У наступних параграфах ми розглянемо представників трьох перших із перелічених класів детальніше.
Членистоногі- найпоширеніші та найрізноманітніші тварини на планеті. Описано понад мільйон видів, що належать до цього типу. Еволюційний успіх членистоногих пов'язаний з їхніми характерними особливостями: поділ тіла на відділи, наявність зовнішнього скелета, членистих кінцівок та різноманітних ротових органів і органів чуття.
Відділи тіла; кінцівки; ротові органи; зовнішній скелет; хітин; складні (фасеткові) очі.
1. Поясніть основні ознаки типу Членистоногі на прикладі будь-якого відомого вам представника цього типу.
2. Чому кінцівки членистоногих поділені на членики?
3. Навіщо членистоногі линяють?
4. Чим подібні й чим відрізняються членистоногі та черви? Яке значення для членистоногих мають зазначені вами відмінності?
5*. Одна з причин поширеності й численності членистоногих - те, що до цього типу належать здебільшого дрібні тварини. Чому дрібні тварини є численнішими, ніж великі?
Трилобіти
Найдавніші представники типу Членистоногі належали до двох класів: Ракоподібні й Трилобіти. Трилобіти існували в палеозойську еру. Вони мали поділене на три частини тіло завдовжки 1-80 см (мал. 56). Описано понад 10 тисяч їх видів. Більшість трилобітів повзала дном, але деякі з них рилися в мулі чи плавали в товщі води.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я