укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 21 » § 11. Добір виду та способу оздоблення виробу
15:56
§ 11. Добір виду та способу оздоблення виробу

§ 11. Добір виду та способу оздоблення виробу

Щоб підкреслити свій стиль, додати родзинку в образ і внести різноманітність у гардероб, достатньо створити лише кілька оригінальних речей, оздобивши їх. Долучити трохи мережив, ажурний комірець, шаль - і одяг матиме більш елегантний та вишуканий вигляд. Виявивши творчість та фантазію, можна дуже вдало «вписати» моду в свій гардероб і «оживити» старі речі, витративши небагато часу. Важливо тільки дотримуватися почуття міри - кожен елемент оздоблення повинен відповідати задуму й гармоніювати з костюмом, щоб нові або оновлені моделі не виглядали незграбно і без смаку.
Під час добору виду та способу оздоблення слід звертати увагу на його доцільність та наявність відповідних матеріалів. Якщо оздоблення буде виконуватися квітками, в'язаними гачком, слід добирати пряжу такої самої якості, як виріб, або схожу. Для оздоблення виробів з натуральної пряжі можна використовувати будь-яку за походженням пряжу.
Необхідно звернути увагу і на кольори оздоблення. З попередніх років навчання ти вже знаєш, наскільки важливо правильно добирати кольори, адже від цього залежатиме загальне сприйняття виробу, а також його вигляд. Різні кольори, їх поєднання по-різному сприймаються людиною, викликають найрізноманітніші асоціації, почуття: можуть створювати життєрадісний настрій або дратувати, підвищувати або знижувати працездатність. Колір може впливати і на наше відчуття простору, його зорове сприйняття.
Червоний колір - збуджуючий, гарячий; стимулює роботу мозку й викликає емоційні реакції; дуже впливає на настрій людини.
Помаранчевий колір - яскравий; викликає радість.
Жовтий колір - стимулює зір і мозок; заспокоює нервовий стан, звеселяє, налаштовує на спілкування.
Зелений колір - колір природи, свіжості; заспокійливо діє на нервову систему, сприяє зниженню кров'яного тиску внаслідок розширення капілярів.
Блакитний колір - світлий і прозорий; діє приблизно так само як і зелений - заспокійливо, створює враження небесної далі.
Фіолетовий колір - пишний і благородний; позитивно впливає на серце і легені.
Коричневий колір - теплий, створює спокійний настрій, виражає міць і стійкість предметів.
Сірий колір - холодний і похмурий; викликає апатію і нудьгу. На виробництві його застосовують найменше.
Білий колір - легкий, холодний і благородний, але у великій кількості викликає блиск; символ чистоти, дуже добре поєднується з іншими кольорами.
Чорний колір - похмурий, важкий, різко знижує настрій; у невеликій кількості використовується для контрасту.
Остаточна обробка в'язаного виробу
Остаточний вигляд виробу залежить не тільки від якості пряжі та бездоганного в'язання деталей. Дуже важливо, наскільки акуратно виконана обробка та з'єднання цих деталей в єдине ціле - готовий виріб.
Якщо виріб складається з однієї деталі, то для надання виробу завершеного вигляду слід заховати кінчики пряжіу що залишилися на початку та кінці роботи (мал. 141). їх ні в якому разі не можна обрізати близько біля в'язаного полотна, а за допомогою гачка вплести під стовпчики і тільки потім залишок пряжі обрізати.
Якщо в'язаний виріб складається з кількох деталей, їх необхідно з'єднати між собою в готовий виріб. Можна з'єднувати різними способами. Оскільки вибір способу з'єднання деталей визначається їх призначенням, шов може бути і потайним, і декоративним.
Для з'єднання потайним швом, деталі слід скласти одна до одної в стик та зшити через край (мал. 142).
Для непомітного з'єднання деталей за допомогою в'язального гачка їх необхідно скласти лицьовими боками одну до одної і пров'язати півстовпчиками, як показано на малюнку 143 а, або стовпчиками без накиду (мал. 145 б).
З'єднуючи деталі, можна одночасно оздоблювати виріб. Для цього достатньо їх з'єднати не в стик, а ланцюжком із повітряних петель (мал. 144).
Догляд за в'язаними виробами
Під час в'язання виробу стовпчики і ряди можуть лежати не дуже рівно. Це не обов'язково може бути результатом неякісної роботи. Тому засмучуватися з цього приводу рано. З 5-го класу тобі відомо, що майже кожен виріб передбачає остаточну обробку і догляд. В'язані вироби не є виключенням, але вони потребують особливого догляду. Навчитись правильно доглядати за в'язаними виробами так само важливо, як і в'язати їх. Неправильний догляд може легко зіпсувати бездоганно виконану річ. Догляд за в'язаними виробами включає такі операції: прання, підкрохмалювання, сушіння, прасування.
У деяких випадках достатньо обробити деталі виробу парою. Якщо виріб складається з кількох деталей, необхідно обробити паром кожну деталь перед їх з'єднанням. А якщо виріб складається з однієї деталі, остаточна обробка виконується в кінці виготовлення. Не рекомендується прасувати полотно, в'язане гачком, незалежно від візерунка або матеріалу. Краще такі вироби обробити парою. Але обробляти парою можна вироби тільки з натуральної пряжі: вовни і бавовни чи льону.
В інших випадках використовують праску і вологу льняну тканину, саме льняну, тому що вона добре захищає деталь від впливу високої температури й, утримуючи достатню кількість вологи, допомагає процесу відпарювання. Праску для цього розігрівають до максимальної температури. Вологою, злегка віджатою льняною тканиною накривають в'язаний зразок або деталь з виворітного боку. Потім гарячою праскою проводять по деталі, майже не торкаючись полотна, утримуючи праску «на вазі» (мал. 145). Кожну ділянку, яка оброблюється, прасують кілька разів, не доводячи тканину до висихання. Знявши тканину, деталь залишають, щоб повністю висохла.
Вовняні вироби перуть у теплій воді спеціальними пральними порошками або рідинами для делікатного прання. Якщо такі засоби відсутні, можна скористатися шампунем. Речі занурюють у підготовлений розчин. Для цього у невелику ємкість набирають теплої води до 30° С, вливають пральний засіб, збовтують розчин до утворення піни і занурюють у нього в'язаний виріб. Обережно перуть його, прополіскують у прохолодній воді і злегка віджимають. Якщо виріб дуже забруднений, необхідно залишити його на деякий час у розчині, а потім випрати ще раз. При полосканні додають одну столову ложку оцту на 1 л води. Під час такого прання не можна користуватися щіткоюі
Нерідко виробам або деталям, з яких вони складаються, слід надати певної форми або закріпити елементи в певному вигляді. Якщо після прання деталі не підкрохмалити, існує вірогідність того, що вони не триматимуть необхідної форми. Для цього спочатку виріб або деталь розправляють на горизонтальній поверхні, а потім зволожують розчином крохмалю. Для його приготування необхідно розвести 2 чайні ложки картопляного крохмалю віл гарячої води. Однак значно простіше використовувати підкрох-малювальний розчин в аерозольній упаковці, який можна придбати у торговельній мережі. Підкрохмалений виріб розкладають на рушнику, розправляють, надають необхідної форми та прикріплюють до рушника шпильками (мал. 146).
Це цікаво                    
Вироби з білої вовни знову стануть білосніжними, якщо їх прополоскати у воді з додаванням невеликої кількості бораксу.                                
Послідовність виготовлення виробу, в'язаного гачком
За допомогою гачка можна зв'язати різноманітні вироби декоративно-ужиткового призначення (мал. 147 а), ялинкові прикраси (шал. 147 б), іграшки (мал. 147 в), одяг, взуття та аксесуари (мал. 147 г), сувеніри (мал. 147 ґ) тощо. Велика кількість візерунків, їх комбінації створюють широкі можливості для виявлення смаку і творчої фантазії під час в'язання виробів.
Навіть рукодільниці-початківці можуть виготовляти різноманітні декоративні вироби та предмети одягу. Перед тобою постало непросте завдання - вибрати виріб для виготовлення, який водночас буде і цікавим, і нескладним у виготовленні. Обираючи виріб, необхідно: продумати його призначення; дібрати кольорову гаму та схему для в'язання; вибрати нитки, враховуючи їх товщину, та потрібний для роботи гачок.
Під час вибору схеми для в'язання пам'ятай, що візерунки бувають щільні, ажурні та філейні. Вироби в'яжуть відповідним візерунком для того, щоб вони не втратили своєї функціональності. Наприклад, прихватка, в'язана ажурним візерунком, не відповідатиме своєму призначенню, оскільки не буде оберігати руки від гарячого посуду.
Ти вже знаєш, наскільки важливо правильно дібрати гачок і пряжу для в'язання. Пам'ятай, що для виготовлення одягу краще використовувати натуральну пряжу.
Вибравши виріб для виготовлення та приступивши до роботи, не забувай, що під час в'язання дуже важливо мати терпіння, бути уважним і охайним. Щоб робота виглядала красиво та естетично, необхідно дотримуватись таких порад:
• візерунок слід добирати відповідно до призначення виробу та товщини ниток;
• перед початком виконання роботи ретельно виготовити контрольний зразок, від якого залежить правильний розрахунок розмірів виробу;
• розрахувати необхідну кількість пряжі, оскільки помилка може призвести до марно виконаної роботи;
• виконуючи роботу, звертати увагу на гармонійне поєднання кольорів;
• акуратно з'єднувати деталі виробу;
• уважно продумати весь технологічний процес виготовлення виробу і тільки тоді приступати до нього, щоб потім не пришилося переробляти. Крім того, деякі види сучасної пряжі неможливо перев'язати.
Вироби, в'язані гачком, завжди привертають до себе увагу і є дуже зручними у використанні. Вибирай виріб для виготовлення такий, який буде до душі, а вміння, терпіння та праця допоможуть створити витвір мистецтва.
ПРАКТИЧНА РОБОТА
Оздоблення та остаточна обробка в'язаних виробів
Інструменти та матеріали: гачок, голки, ножиці, шпильки, пряжа, нитки, виріб та матеріали для оздоблення.
Послідовність виконання роботи
1. Вибрати вид та спосіб виконання оздоблення в'язаного гачком виробу.
2. Дібрати інструменти та матеріали, необхідні для оздоблення.
3. Виконати обране оздоблення виробу.
4. Здійснити остаточну обробку виробу.
5. Роботу виконувати з дотриманням правил безпечної праці.
6. Оцінити виконану роботу та заповнити таблицю, попередньо накреслену в зошиті, за поданим на с. 90 зразком.
ПРАКТИЧНА РОБОТА
Виготовлення виробу, в'язаного гачком
Інструменти та матеріали: праска, гачки, ножиці, голки для шиття, сантиметрова стрічка, англійська шпилька, нитки для в'язання, журнали зі схемами та фотографіями різних виробів, схеми для в'язання, матеріали для оздоблення.
Послідовність виконання роботи
1. Розглянути в журналах фотографії виробів та схеми візерунків. Звернути увагу на ті вироби, які найбільше сподобались.
2. Уважно розглянути схеми візерунків цих виробів, прочитати пояснення до їх виготовлення (якщо вони є) та розшифрувати умовні позначення схем візерунка.
3. Проаналізувавши технологію виготовлення цих виробів, обрати один, який найбільше припав до душі.
4. Дібрати нитки та відповідний номер гачка для виготовлення виробу.
5. Порадившись з учителем, виконати контрольний зразок.
6. Якщо контрольний зразок виконано правильно, розрахувати необхідну кількість ниток.
7. Приступити до виготовлення виробу відповідно до схеми та опису (якщо він є). У процесі роботи час від часу звертатися до схеми та перевіряти щільність в'язання.
8. Вив'язавши виріб (або всі необхідні деталі, якщо виріб складається з кількох деталей), переконатися у відсутності помилок.
9. Закріпити всі кінці ниток за допомогою голки для шиття чи гачка і приступити до з'єднання деталей, якщо їх є декілька.
10. Вирівняти виріб, злегка розтягуючи петлі руками. За необхідності виріб випрати.
11. Оздобити виріб. Якщо потрібно, виконати волого-теплову обробку. Під час волого-теплової обробки виробу будь уважним, скористайся порадами вчителя чи дорослих.
Контрольний зразок, помпони, китиці, оздоблення виробу, розчин крохмалю.
1. Назви способи оздоблення виробів, в'язаних гачком. 
2. У яких випадках вироби, в'язані гачком, оздоблюють тією самою пряжею, щой виріб?
3. Яких вимог слід дотримуватись під час добору оздоблення?
4. Які вироби можна оздоблювати помпонами?
5. Як треба прати в'язані гачком вироби?
6. Які особливості прасування в'язаних гачком виробів?
7. Для чого створююють контрольний зразок при в'язанні гачком?
8. Чому необхідно бути уважним, розраховуючи кількість ниток для виготовлення виробу?
9. Що, на твою думку, є найважливішим під час підготовки до виготовлення виробу в'язаного гачком?
10. Чому необхідно розглянути кілька варіантів виробів та їх схеми і тільки після цього обрати виріб для виготовлення?
11. Чи для всіх виробів, в'язаних гачком, можна застосовувати волого-теплову обробку?
1. Запитай у дорослих, чиє в них вироби, в'язані гачком.
2. Разом із дорослими визнач, зі скількох деталей вони складаються.
3. Якщо вироби складаються з кількох деталей, визнач спосібів з'єднання.
4. Визнач спосіб оздоблення цих виробів.
5. Висновки запиши у зошит.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри