укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 11. Клас Ракоподібні
12:02
§ 11. Клас Ракоподібні

§ 11. Клас Ракоподібні

1. Хто такі ракоподібні?
Представники класу Ракоподібні (а їх уже відомо майже 70 тисяч видів) населяють усі водойми нашої планети і навіть вийшли на суходіл. Зазвичай це невеликі тварини, довжина яких вимірюється міліметрами. Утім, у найбільших морських крабів відстань між кінцями їх - довжелезних ніг досягає 3 м (мал. 57). Характерні ознаки ракоподібних - дихання зябрами та наявність двох пар вусиків. Довгі вусики є органом дотику, а короткі - нюху.
2. Річковий рак
Річкові раки живуть на дні прісних водойм із чистою водою. День вони проводять у схованках, а вночі шукають поживу: водорості, дрібних тварин, відмерлі рештки. В Україні поширені дов-гопалий і широкопалий раки (мал. 58), які борються за їжу та місцеперебування. Більш плодючий і витривалий дов-гоналий рак витісняє широконадого, унаслідок чого широкоііалого рака занесено до Червоної книги України.
Чи правда, що рак зазвичай задкує? У пошуках їжі рак прямує вперед на чотирьох парах грудних ходильних ніг. Перша пара грудних ніг спрямована вперед і несе великі клішні. Ними рак хапає здобич і направляє її до рота. Рот оточений ротовими органами, що втримують і подрібнюють їжу. Це перетворені кінцівки сегментів тіла, які належать до голови. Коли ж рака щось злякає, він змахне хвостовим плавцем і швидко попливе задом уперед.
На голові рака, окрім рота й ротових органів, розташовані органи чуття - дві пари вусиків та очі на стеблинках. На грудях - ходильні ноги, а на черевці - черевні ніжки та хвостовий плавець. Зверху і з боків голова й груди рака вкриті складкою панцира - карапаксом. Він захищає тіло і спрямовує струмінь води до зябер.
3. Різноманіття ракоподібних
Уяилення про різноманіття ракоподібних ви матимете, ознайомившись із таблицею 1. Чимало ракоподібних є у складі планктону (організмів, що живуть у товщі води). Ракоподібні - важливий корм для риб та інших тварин. Є серед них паразитичні та сидячі тварини. Невелика кількість ракоподібних вийшла на суходіл, зокрема мокриці (мал. 59). Мокриці живляться гнильними рослинами, лишайниками, цвіллю і беруть участь в утворенні ґрунту.
Клас Ракоподібні налічує близько 70 тисяч видів, більшість яких веде водний спосіб життя. На їх голові розташовані дві пари вусиків - довгі й короткі. Дихають ракоподібні за допомогою зябер, що містяться біля основи ходильних ніг. Деякі ракоподібні є об'єктами промислу, інші - важливим кормом для риб.
Короткі й довгі вусики; клішні; карапакс; планктон.
1. Чому клас Ракоподібні належить до типу Членистоногі?
2. Що і якими кінцівками здатен робити рак?
3. Які функції виконують відділи тіла річкового рака?
4. Поясніть походження назви «мокриця». Як ця назва пов'язана з ознаками ракоподібних?
5*. Опишіть розмаїття способів життя ракоподібних. Яке значення вони мають для життя у водоймах?
Мечохвости й ракоскорпіони
Мечохвости з'явилися в морях в ордовицькому періоді, понад 400 мільйонів років тому, і за цей час майже не змінилися. Період існування людства - незначна частка «віку» цих тварин.
Дотепер збереглися п'ять видів мечохвостів. Це придонні членистоногі до 90 см завдовжки, які живуть біля берегів Америки та Південно-Східної Азії. Тіло їх вкрите міцним щитом, під яким сховані ноги. Закінчується воно довгим вістрям. Відкладати яйця мечохвости виходять на берег (мал. 60). Найближчі родичі мечохвостів - вимерлі ракоскорпіони, з якими їх поєднують у клас Меростомові. Стосовно еволюційного процесу мечохвости цікаві тим, що нагадують предків павукоподібних.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я