укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 11. Прийоми вимірювання заготовок
11:46
§ 11. Прийоми вимірювання заготовок

§ 11. Прийоми вимірювання заготовок

Опорні поняття: правила обміру заготовки, правильне розташування вимірювального інструмента, правильне зняття показників з вимірювального інструмента, припуск при попередній розмітці, величина припуску.
Перед розкроюванням дошки на бруски попередньо її розмічають на заготовки. Розкроювати матеріал на заготовки можна двома способами. Перший спосіб полягає в тому, що довгу дошку розпилюють по довжині на короткі відрізки, а потім кожен із них розпилюють на бруски потрібної ширини (товщина вже задана розмірами дошки) у поздовжньому напрямі. За другим способом довгу дошку розпилюють поздовжньо на бруски, а потім кожен із них розрізують (торцюють) на заготовки потрібної довжини. Цей спосіб розкроювання вважають кращим, бо він дає більшу економію матеріалу.
На етапі вибору заготовки велику увагу треба приділити правильному обміру її основних геометричних розмірів. Від того, наскільки правильно зроблено попередню оцінку до-статної кількості розмірних величин перед виконанням остаточної розмітки, залежить, чи не буде витрачено зайвий час на розмічання деталі на заготовці, яка за своїми розмірами непридатна для виготовлення обраної деталі. Під час проведення вимірів слід обирати ті місця заготовки, які відображають її найменший розмір у вимірюваній величині (мал. 41).
Також причиною неправильного вибору заготовки і обмірювань можуть стати помилки при встановленні вимірювального Інструмента на поверхні заготовки (мал. 42).
Проводячи вимірювання заготовки, слід стежити за збереженням прямого кута між шкалою вимірювального інструмента та площинами заготовки, між якими проводиться вимірювання.
Також велике значення для зняття точних розмірів має дотримання прямого кута між променем, уздовж якого ви спрямовуєте свій погляд на шкалу вимірювального Інструмента, та площиною, в якій цей інструмент (лінійка) розміщується (мал. 43).
Розмітку допіок перед розкроєм на заготовки називають попередньою. Цей процес відповІдальний і трудомісткий. При правильній попередній розмітці можна отримати заготовки точних розмірів із мінімальними відходами деревини, що є дуже важливим. У процесі попереднього розмічання обов'язково дають припуск на подальшу обробку, сушку І викривлення. Якщо деревина суха, то сушку і викривлення не враховують.
Припуск- це перевищення розмірів заготовки порівняно з готовою деталлю.
Припуск вважають нормальним по довжині в межах 20-40 мм, по ширині і товщині - 5 мм. Залишаючи припуски, треба враховувати ширину пропилу. Для початківця-столяра припуски повинні бути дещо більші. Розкроювати дошки на заготовки найкраще по вже струганій пласті, на якій видно всі вади і при цьому їх можна обійти або вирізати. Такий варіант забезпечує менші втрати деревини, тому розмічати дошки або бруски на заготовки деталей слід дуже точно.
Точність розмітки залежить від майстерності столяра і якості розмічального інструмента. Погано виготовлений роз-міточний або вимірювальний інструмент може призвести до помилок І перевитрат деревини. Розпилюють дерево уздовж або впоперек волокон, стругають, довбають, свердлять, запилюють шипи по мітках або рисках. Мітку (коротку риску) частіше залишають при розпилюванні дерева впоперек; риску (довгу суцільну лінію) намічають при розпилюванні дерева вздовж і впоперек. Мітки і риски виконують простим олівцем твердістю Т, ТМ, М, пійлом, рейсмусом, стамескою. Не можна застосовувати хімічний олівець, сліди якого виходять назовні навіть крізь масляну фарбу.
Після ознайомлення з креслеником або складанням ескізу виробу підбирають відповідні матеріали і складають план роботи. Під час вибору заготовок стежте за тим, щоб отримали заготовку потрібної форми й розміру з мінімальними відходами і витратами сил. По можливості заготовки вибирайте з найменшим припуском на обробку.
Практичну роботу найчастіше починають із розмітки заготовки. Розмічальні лінії на поверхню заготовки наносять звичайним олівцем або сталевим вістрям інших розмічальних інструментів (рисувалки, рейсмуса, циркуля). Розмічені олівцем будь-які лінії в кінці обробки нескладно зняти гумкою. Канавки, нанесені вістрям металевого стержня, повинні обов'язково збігатися з гранями майбутньої деталі, інакше вони псують вигляд готового виробу. Перед розміткою на заготовці визначають (а за потреби і обробляють) вимірювальні бази, тобто місця, від яких буде вестися відлік. Як бази можна використовувати як вирівняні поверхні кромок, так і осьові лінії. Спираючись на них, проводять всі лінії розмітки. Під час розмічання зайвих ліній проводити не слід, наносять тільки контурні і осьові лінії, без яких неможлива точна обробка деталі. Так, розмічаючи отвір, знаходять тільки його центр як перетин двох відрізків осьових, саме коло при цьому не показують.
Чи добре засвоїли? 
1. Як обирають місця для зняття загальних габаритних розмірів заготовки?
2. Як правильно користуватися вимірювальним інструментом та зчитувати з нього показники?
3. Що таке припуск?
4. Які значення припуску передбачені при попередній розмітці заготовок?

Відповіді ГДЗ 7 клас з геометрії, хімії
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з алгебри, історії України