укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 11. Тип членистоногі
11:19
§ 11. Тип членистоногі

§ 11. Тип членистоногі

Вважають, що давніми предками павукоподібних були вимерлі членистоногі тварини трилобіти. На відміну від трилобітів, які вели переважно водний спосіб життя, павукоподібні перейшли до наземного способу існування. У ході еволюції у них виробився ряд пристосувань до існування на суходолі.
Поширення та спосіб існування. Павукоподібні поширені на всіх материках, крім Антарктиди. На відміну від ракоподібних, живуть, в основному, на суходолі, рідше, - у воді (павук-сріблянка). Усі павукоподібні - хижаки і живляться, головним чином, комахами та іншими дрібними членистоногими.
Особливості зовнішньої будови. Відрізнити павукоподібних від інших членистоногих нескладно. їх тіло, захищене хітиновим покривом, має два відділи: головогруди і черевце. (мал. 39). Вусики у павукоподібних відсутні. Головогруди, які виникли у результаті злиття головних і грудних сегментів, мають 6 пар кінцівок із яких 4 пари - це ходильні ноги. Перша пара кінцівок має кігтеподібні утвори, які беруть участь у захваті та вбиванні жертви. Це - хеліцери. Наявність їх у представників цього класу відобразилась у другій назві -Хеліцерові. У багатьох павукоподібних в основі хеліцер розташовані отруйні залози. Протоки отруйних залоз відкриваються на кінцях хеліцер. Друга пара кінцівок -ногощупальця, або педипальпи ( від лат. "педи" - нога, "пальпа" - щупальце). Вони також беруть участь у захваті та подрібненні їжі. У скорпіона пара ногощупалець перетворилася на клешні. Усі кінцівки павукоподібних закінчуються кігтиком.
Черевце у багатьох павукоподібних, наприклад, у павуків зазвичай несегментоване і кінцівок не має.
Тіло павукоподібних, як і інших членистоногих, вкрите тришаровою кутикулою, внутрішній шар якої складається з еластичного хітину. До складу двох інших шарів входять білки та ліпіди, що надають покриву механічної міцності, непроникність для води. Завдяки цьому кутикула надійно захищає тіло павукоподібних від втрат вологи. Це дозволяє павукоподібним заселяти посушливі райони земної кулі.
Особливості внутрішньої будови. Нервова система у павукоподібних вузлового типу. Найголовнішим серед них є надглотковий нервовий вузол. Якщо сегменти тіла об'єднуються, то всі нервові вузли утворюють одне суцільне гангліарне кільце (мал. 40).
Травна система павукоподібних складається з передньої, середньої і задньої кишок та шлунка. Передня кишка вислана хітином і утворює м'язисту глотку, в яку відкриваються слинні залози.
Видільна система представлена особливими утвореннями мальпігієвими судинами. У мальпігієвих судинах павукоподібних відбувається зворотне всмоктування води. Ось чому в пустелях, в умовах нестачі води, ці тварини непогано себе почувають і досить широко там розповсюджені.
Дихальна система. Органи дихання павукоподібних розташовані у черевці та представлені однією парою легенів і трубчастими трахеями. Легені у них мають мішкоподібну форму. На їхніх стінках, подібно до сторінок книги, знаходяться легеневі пластинки, між якими циркулює гемолімфа. В легеневі мішки через щілиноподібні отвори вільно потрапляє повітря, а газообмін відбувається внаслідок дифузії. Трахеї відкриваються на черевці спеціальними отворами -дихальцями, там же знаходяться й отвори легеневих мішків.
Кровоносна система. Павукоподібні мають серце, від якого відходять передня та задня аорти (від грецьк. "аорті" - головна поздовжня судинна магістраль тіла), а також бічні артерії з кінцевими гілками. Ними циркулює гемолімфа. При трахейному способі дихання кровоносна система спрощується і не бере участі в диханні. За її допомогою відбувається лише перенесення поживних речовин. Досить спрощена кровоносна система у дрібних кліщів. Серце у них відсутнє, а газообмін відбувається через покриви тіла.
З органів чуттів у павукоподібних добре розвинені чутливі волоски, які покривають все тіло. Чутливі волоски мають рецептори, які сприймають різноманітні хімічні подразнення, коливання і ступінь вологості повітря. Очі у павуків - прості, розміщені на головогрудях. Кількість їх різна - від 2 до 8.
Розвиток та розмноження. Всі павукоподібні різностатеві тварини, запліднення у них внутрішнє. Більшість відкладає яйця, а деякі (скорпіони і кліщі) здатні до несправжнього живородіння. Розвиток у павукоподібних прямий, без перетворення. Велика кількість представників павукоподібних проявляє турботу про потомство.
Павукоподібні - переважно наземні членистоногі. Вони мають 6 пар кінцівок, з яких 4 пари - ходильні ноги. Вусики відсутні. Тіло поділене на головогруди і черевце. Мають декілька пар простих очей. Дихають легенями та трахеями.
1. За якими ознаками у природі розпізнають павукоподібних. 2. Який спосіб життя ведуть павукоподібні? 3. Які відмінності у внутрішній будові павукоподібних виділяють їх із загальної схеми будови членистоногих? 4. Поясніть терміни: хеліцери, педипальпи, аорта, легеневі мішки. Запишіть їх до свого біологічного словничка.
? 1. Спробуйте пояснити, які пристосування мають павукоподібні до життя на суходолі і як у них проявляються загальні закономірності природи? 2. Чим павукоподібні відрізняються від ракоподібних? 3. Розгляньте "Дерево життя". Знайдіть місце павукоподібних у системі органічного світу. Обгрунтуйте його на основі загальних закономірностей природи.

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики