укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 11. Води суходолу
11:26
§ 11. Води суходолу

§ 11. Води суходолу

Назвіть види вод суходолу?
Як залежить водний режим річок від їх живлення?
Загальна характеристика вод суходолу. Розвиток річкової мережі залежить від рельєфу і клімату материка.
Водоносність річок зменшується у напрямі від екватора до тропіків. Найбільша густота річкової мережі в екваторіальних і субекваторіальних широтах. Дуже мало річок у пустелях. Великі річки, що протікають по них, беруть початок у вологих областях. У пустелях зустрічаються сухі русла річок (на картах зображаються пунктирною лінією), які наповнюються водою тільки після рідкісних сильних дощів. Значна частина річок Африки має дощове живлення, тому найвищі рівні на них спостерігаються в сезон дощів. В областях із середземноморським кліматом повені відбуваються взимку, в субекваторіальних поясах -влітку, а взимку річки міліють. Територію, поверхневі води з якої стікають у той або інший океан, називають басейном стоку океану.
Площа басейну Атлантичного океану значно більша від площі басейну Індійського океану. Це пояснюється більшою висотою східної час тини Африки. Протікаючи по плоскогір'ях і прорізаючи тверді кристалічні породи, річки утворюють численні пороги і водоспади. Близько третини материка не має стоку в океан, отже, належить до басейну внутрішнього стоку.
Річки. Усі річки Африки належать до басейнів Атлантичного та Індійського океанів і до басейну внутрішнього стоку.
Ніл - вважається найдовшою річкою у світі. Його довжина 6671 км. Він починається на Східноафриканському плоскогір'ї річкою Кагсра і протікає через низку озер: Вікторія, Кйоґа і Алберт.
Поміркуйте, чому в нижній течії, серед пустель, Ніл розливається у серпневу спеку?
Спускаючися по виступах плоскогір'я, річка утворює низку водоспадів. З озера Алберт Ніл витікає на північ могутнім і швидким потоком та вступає на рівнину. Тут ця річка розливається на рукави і протікає через болотисті місця, де її води зливаються з повільними водами приток, і річка одержує назву Білий Ніл.
Уздовж низьких берегів Нілу в Судані простяглися зарості очерету і папірусу. Під час повені цілі острівці водної рослинності, відірвані від мулистого ґрунт}', поволі рухаються вниз за течією. Вони часто закупорюють русло, серйозно заважаючи судноплавству.
Поблизу Хартума Білий Ніл зливається з Голубим Нілом, який починається на Ефіопському нагір'ї маленьким струмочком, що витікає з озера Тана. Після злиття Білого і Голубого Нілу річка називається Ніл. Велика частина Нілу протікає по безводній пустелі. Проте він завжди повноводний, особливо влітку і восени. З літніми розливами Голубого Нілу в долину приноситься родючий мул, який змивається зі схилів Ефіопського нагір'я.
Другою за довжиною річкою Африки є Конго. Цс найповноводнігаа річка Східної півкулі. її витік лежить поблизу південного краю озера Танганьїка. Описуючи величезну дугу, вона двічі перетинає екватор. Спускаючись у западину, річка утворює водоспади і пороги. Інша серія водоспадів і порогів знаходиться в нижній течії річки.
Головною особливістю Конго є її повноводність. Це пояснюється географічним положенням басейну річки і режимом опадів. З березня по листопад опади випадають над правими притоками річки (сезон дощів у субекваторіальному поясі Північної півкулі), а з вересня по березень - над лівими.
Ніґер - третя по довжині і площі басейну річка в Африці, на шляху від Гвінейської височини до гирла у Гвінейській затоці річка описує велику дугу Вершина дуги майже досягає Сахари. Сучасна річка утворилася шляхом перехоплення стародавнього Ніґсра більш молодою річкою, що текла на південний схід. Стародавня річка була перехоплена в місці розгалуження материкової дельти річки, що впадала в Сахарськс морс безстічне озеро, яке до сьогодні не збереглося.
Верхів'я і пониззя Нігсра лежать у смузі рясних літніх дощів, тоді як середня течія річки - у дуже посушливих, напівпустельних територіях.
Найбільшими річками Південної Африки є Оранжева і Замбезі.
Замбезі - четверта за довжиною і площею басейну річка Африки. У верхній течії, до водоспаду Вікторія, цс широка і спокійна річка. Влітку, у сезон дощів, вона розливається, затоплюючи долину Від водоспаду Вікторія річка тече у глибоко врізаній долині. Потім долина розширюється, і течія стає спокійною.
Вищезгаданий водоспад є одним з найвідоміших у світі, бо тільки для нього характерна висота у 120 м і ширина більша за 1000 м. Місцеве населення називає водоспад «Гримлячий Дим».
Найбільш повноводна річка Замбезі з листопада по березень, після чого відбувається швидке зниження рівня води. У нижній течії Замбезі - велика судноплавна річка.
Оранжева - одна з найдовших річок Африки. її довжина 1860 км. Вона бере початок на висоті понад 3000 м. У верхній течії Оранжева порожиста, утворює водоспади. У нижній течії (останні 100 км) - це спокійна річка. Рівень води в ній з року в рік сильно змінюється. У верхній течії в особливо посушливі роки річка може пересихати. У долині річки знаходиться водоспад - Ауграбіс (146 м), що означає «галасливе місце».
Оскільки на річках багато порогів і водоспадів, вони можуть стати джерелом гідроенергії. Проте поки що гідроелектростанції побудовані в основному на великих річках, таких як Ніл, Конго, Ніґер та Замбезі. Багато річок слугують транспортними шляхами, їхні води використовуються для зрошування.
Озера. Озера Африки розрізняються за походженням озерних котловин. На сході материка на різній висоті розташовані озера, що утворилися в розломах земної кори. Ці озера, як правило, глибокі й оточені високими крутими горами; мають значну довжину.
Озеро Танганьїка розташоване на висоті 773 м. Маючи ширину до 8 км, воно витягнуте на 650 км. За глибиною воно поступається лише Байкалу. Найбільші глибини в озері досягають 1470 м.
У водах озера водяться риби, які ніде більше не зустрічаються. По берегах можна зустріти бегемотів, крокодилів, багато водоплавних птахів. Тут створено природоохоронні національні парки.
Озеро Ньяса знаходиться на висоті 472 м, а його глибина становить 726 м. Крім того, що озеро багате на рибу, у ньому водяться крокодили і бегемоти.
Найбільшу площу має озеро Вікторія. Цс друге за площею прісноводне озеро світу. Воно розташоване в тектонічному прогині на висоті 1134 м. Береги озера низовинні. Середня глибина - 40 м, але є і глибокі місця - до 80 м. У нього впадає річка Катера, а витікає річка з озера під назвою Вікторія-Ніл. Озеро має безліч островів, на одному з них створено національний парк. Тропічні грози супроводжуються ураганними вітрами, і тому на озері, що має довжину 320 км і ширину до 275 км, виникають сильні шторми.
Найбільша глибина озера Чад, що розташоване на півдні Сахари, 7 м. У ті часи, коли клімат був вологіший, воно було значно більше - про цс свідчать сухі русла річок. Живиться озеро водами річки Шарі. Площа його в посушливі роки близько 10000 км2, а після дощів, коли розливається Шарі, вона збільшується вдвічі. Озеро має підземний стік води у западину Бодслє, і тому має не дуже солону воду.
У тектонічній улоговині на Ефіопському нагір'ї на висоті 1830 м розташоване озеро Тана. Під час одного з вивержень вулкана лавовим потоком було перегороджено русло річки і виникло озеро. Його площа -близько 3500 км2 - змінюється залежно від сезону року. Глибина озера до 70 м.
У посушливих і пустельних областях Африки багато озер пересихає, вкриваючись у посушливий сезон шаром солі.
Як не дивно, але в Африці недалеко від екватора на верхівці гори Кіліманджаро є сніг і лід. Глибоко в надрах пустель містяться великі запаси підземних вод.
1. Третина території материка належить до басейну внутрішнього стоку.
2. Найбільшою річкою Африки є Ніл, а найповноводнішою - Конґо.
3. Вікторія - найбільше за площею озеро материка.
1. Чому площа басейну стоку річок Африки в Індійський океан значно менша, ніж в Атлантичний?
2. Позначте на контурній карті найбільші річки та озера Африки, підпишіть їх назви і побудуйте порівняльну діаграму довжин чотирьох найбільших річок материка.
3. Чому озера Танґаньїка та Ньяса мають значну глибину?
4. Що вам відомо про використання водних ресурсів Африки?
• На півдні Африки протікає річка Туґела, яка бере початок у Драконових горах і впадає в Індійський океан. У її верхів'ях знаходиться найвищий на материк}' водоспад, який теж має назву Туґела. Він складається з п'яти каскадів, найвищий з яких - 411 м. Загальна висота водоспаду 948 м.
• Африканський материк відчуває гостр}' нестачу водних ресурсів. Джерелом питної води служать переважно підземні води. Дещо дивним є той факт, що значні їх запаси зосереджені у Сахарі. Запаси підземних вод Сахарського артезіанського басейну оцінюються в 700 мільярдів кубічних метрів.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології