укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 12 » § 12. Електронні таблиці, табличний процесор
13:34
§ 12. Електронні таблиці, табличний процесор

§ 12. Електронні таблиці, табличний процесор

Залежність між двома і більше величинами може бути подана у формі таблиці, графіка, математичного виразу. У результаті вимірювань значень отримують таблицю, в якій містяться дані. Використовуючи ці дані, можна побудувати графік або діаграму, аналізуючи які можна дійти висновків щодо перебігу деякого процесу. Майже всі явища оточуючого нас світу можна подати у формі інформаційної і математичної моделей. Таблиця із розміщеними в ній даними, діаграма або графік, математична формула с моделлю явища, об'єкту.
Електронні таблиці. Табличний процесор, його призначення. Об'єкти електронної таблиці, їх властивості. Відкривання, перегляд і збереження електронної книги. Способи навігації на аркуші і в книзі табличного процесора. Адресування в середовищі табличного процесора. Іменовані комірки і діапазони. Типи даних: число, текст, формула. Уведення даних до клітинок : текст, число. Редагування даних таблиці. Копіювання, переміщення й вилучення даних. Автозаповнення. Формати подання числових, текстових даних, формат дати. Форматування клітинок і діапазонів клітинок . Правила запису формул у табличному процесорі. Копіювання і переміщення формул. Поняття про модифікацію формул при копіюванні. Використання вбудованих функцій: сума, середнє значення, тіп, max. Опрацювання числових даних за алгоритмом.
Таблиці, електронні таблиці. Табличний процесор, його призначення. Електронна таблиця як об'ект. Об'єкти електронної таблиці, їх властивості. Відкривання, перегляд і збереження електронної книги. Способи навігації на аркуші і в книжці табличного процесора. Адресування в середовищі табличного процесора. Іменовані комірки і діапазони.
Табличне подання даних є найпоширенішим способом їх зберігання і передавання як повідомлень. Особливістю табличного подання є те, що в таблиці стисло можна відобразити досить докладні відомості про об'ект. Наприклад, табель з оцінками учня за рік відображає (на одному невеликому аркуші паперу) його навчальну діяльність протягом року. Розгорнуті сторінки щоденника, на яких відображено розклад, домашні завдання, оцінки є моделлю діяльності учня протягом тижня.
Використання електронних таблиць є ще більш інформативним, оскільки можна створити електронні таблиці, в яких відбуватиметься автоматичне обчислення певних значень величин, їх унаочнення у вигляді рисунків (діаграм, графіків), на основі яких людина прийматиме рішення. Електронними таблицями можна користуватися як джерелом даних з автоматизованим пошуком.
Електронними таблицями називають програмні засоби, дані в яких подаються у вигляді сукупності клітинок (клітинок), кожна з яких мас дві координати.
Спільним для всіх видів електронних таблиць є спосіб звернення до даних як до вмісту клітинки таблиці, тобто з використанням номера рядка та номера стовпчика, що розглядаються як посилання на клітинку.
Особливо слід зазначити, що для опрацювання порції даних, меншої, ніж вміст клітинки, необхідно використовувати засоби вбудованої мови програмування.
Основними ознаками таких програмних засобів с подання даних у формі таблиць і створення документів, які мають вигляд таблиць або форм. Так само як і текстові редактори, електронні таблиці (ЕТ) надають користувачам можливість створювати текстові повідомлення, впроваджувати в них зображення. Але, на відміну від текстових редакторів, дані і зображення, подані з використанням електронних таблиць, можуть відображати досить складні закономірності, притаманні наборам даних. Рисунки (діаграми) можуть відображати щойно внесені зміни даних.
Важливою ознакою ЕТ є можливість створення електронних документів, в яких, на основі певної математичної моделі, виконується опрацювання введених даних.
Найбільш поширеними нині є ЕТ MS Excel (рис.4.1) і Libre Office Calc (рис.4.2).
Інтерфейс ЕТ Libre Office Calc побудований без використання стрічкового меню - основне меню не має виокремлених блоків, а ігідменю викликаються «натисканням» на відповідні піктограми. Цікавою особливістю цих таблиць є наявність дуже великої галереї досить якісних зображень, які можна використовувати для оформлення документів.
Електронні таблиці розташовуються на Аркушах, які утворюють документ ЕТ або Книгу. Переміщення аркушами книги здійснюється спеціальним елементом інтерфейсу, призначеним для переміщення аркушами книги, додавання аркушів (Рис.4.1). Переміщення між комірками (клітинками) таблиці виконується за допомогою миші, стрілок клавіатури або тактильного екрану.
Найменшою одиницею даних у ЕТ є вміст комірки (клітинки). Кожна комірка (клітинка) має свою адресу у вигляді латинської літери (або кількох), якими позначено стовпець, і номера рядка.
Група (діапазон) клітинок позначається так: В6:Е8, тобто використовуються позначення першої і останньої клітинок групи через двокрапку. У віконці з адресою або іменем комірки у цьому випадку відображатиметься адреса лівої верхньої клітинки діапазону.
Електронні таблиці можна відкривати і переглядати не тільки у спеціальних програмах. Таблиці і створені у них зображення можна вбудовувати у текстові документи, презентації тощо. Дані для таблиць можна брати з різних джерел (електронних документів). Операції, в яких здійснюється передавання документу як цілого об'єкту з одного застосунку в інший, називають експортом й імпортом.
Експортом називають створення програмним засобом файлу, тип якого не є основним для застосунку, в якому цей файл створено.
Імпортом називають завантаження до програмного засоб}' файлу, тип якого не є основним для нього.
Важливим форматом збереження даних у ЕТ є формат *.csv (англ.: Comma Separated Values - Розділені Комами Значення). У файлі цього формату зберігаються тільки значення, без форматування і формул для обчислень, але формат *.csv використовується для зберігання даних дуже часто. У зазначеному форматі зберігаються адресні книги практично всіх мобільних телефонів.
Послідовність виконання команд для збереження файлу з ЕТ у застосунку Microsoft Excel 2007 показано на рисунку 4.7.
Експорт файлів передбачено і на комп'ютери Macintosh та до операційної системи MS-DOS (текстові формати *.csv, *.txt).
Створення нової книги електронних таблиць можна виконати як засобами операційної системи (у контекстному меню обрати команду Створити, а в підменю - Аркуш Microsoft Excel), так і самого табличного процесора.
Для створення нового документа (книги електронних таблиць) досить завантажити програму Microsoft Excel, у результаті відкриється вікно нового документа з іменем Книгаї (Bookl) в рядку заголовка. За замовчуванням Excel пропонує стандартне ім'я Книга [порядковий номер](Воок), яке користувач під час збереження книги на зовнішньому запам'ятовувальному пристрої може замінити на будь-яке інше.
Працюючи в Excel, також можна створити нову книгу. Програма пропонує кілька варіантів створення книги: нової, з книги, що вже існує, та з використанням шаблонів.
- Кожен документ Microsoft Excel ірунтується на шаблоні. Шаблон визначає основну структуру документа. Загальні
шаблони містять налаштування, які використовують для всіх документів. Шаблони окремих документів, наприклад, шаблон особистого бюджету на місяць, містять спеціальні налаштування, що використовуються лише для документів, які ґрунтуються на цьому шаблоні.
- Доступними для користувача завжди є шаблони, створені ним, і стандартні шаблони, вже розміщені на його комп'ютері.
Якщо табличний процесор Excel 2007 вже завантажено, для створення нової книги слід у меню кнопки Office викликати підменю Створити, на екрані з'явиться меню зі списком, поділеним на дві групи: Чисті та недавні і Microsoft Office online (Рис.4.9).
Для табличного процесора Excel 2010 можливі варіанти створення нової книги подано на рисунку 4.10.
Для збереження документа використовують засоби і правила, спільні для додатків Microsoft Office і операційної системи Windows.
За замовчуванням програмами Excel 2007 і Excel 2010 створюється файл із розширенням *.xlsx, призначений для опрацювання у версії ЕТ, не старішій за ту, в якій його створено.
Якщо передбачається перегляд створеної ЕТ у застосунках Office 2003 й старіших, при збереженні використовують формат *.xls.
Перевіряємо себе
1. Назвіть основні формати збереження ЕТ табличного процесора Microsoft Excel 2007. 
2. Для чого призначено формат *.xml? Знайдіть у Довідці Excel 2010 необхідні відомості. 
3. Для чого призначено формати *.xlt та *.xls? 
4. До яких програмних засобів можливий експорт електронних документів, створених в Excel 2010 ? 
5. Які відмінності між Шаблонами текстового процесора, презентаційної системи та табличного процесора? Чим вони зумовлені?
6. Знайдіть у Довідці Excel 2010 відомості щодо форматування та властивостей ЕТ, створених у застосз'нку Excel 2010, які не зберігаються у файлах інших форматів.
7. Виконайте, по можливості, пересилання телефонної книги з мобільного телефону на комп'ютер (у файл *.csv) і відкрийте цей файл текстовим редактором Блокнот, текстовим процесором і табличним процесором. Зробіть висновки. 
8. Які документи доцільно виконувати у формі ЕТ? Чому?
9. Відкрийте файл, що містить електронну таблицю, в якій наявні макроси або підпрограми, описані мовою Visual Basic for Applications. Які відповді потрібно давати на запитання програми Excel 2007 для того, щоб забезпечити виконання макросів і підпрограм? 
10. Якими властивостями характеризуються об'єкти електронної таблиці: електронна книга, аркуші, рядки, стовпці, комірка (клітинка), діапазон клітинок, діаграми?

Решебник ответы 7 класс по украинскому языку
Новые учебники 7 класс 2015 алгебре