укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 12. Інструменти та прийоми розмічання заготовки виробу
11:51
§ 12. Інструменти та прийоми розмічання заготовки виробу

§ 12. Інструменти та прийоми розмічання заготовки виробу

Опорні поняття: висок, рейки, рейсмус, косинець столярний, єрунок, малка, розмічальний циркуль, розмічальна гребінка, шаблон розмічальний.
Для розмітки матеріалів застосовують такі інструменти: висок, правильний брусок, або лінійку, рейки, метр склада-ний, рейсмус, кутник, єрунок, малку, шило, циркуль розмічальний, розмічальну гребінку, шаблони (мал. 44).
Висок (мал. 44, а) - найпростіший інструмент, застосовуваний для перевірки вертикальності, постановки ніжок табуретів або стільців, віконних І дверних коробок, а також для пробивання рисок на колодах і дошках.
Він складається з тягарця І тонкого шнура потрібної довжини, який намотують на котушку. Залежно від кольору деревини шнур перед відбиттям риски натирають крейдою, вугіллям або якимось сухим барвником. Маса тягарця повинна бути не більше 200 г.
Правильний брусок, або лінійку відповідної довжини з добре від фугованими сторонами, застосовують для перевірки рівності обробленої площини дошки і бруска або граней деталі.
Рейки тонкі (мал. 44, б, дві штуки) потрібні для перевірки перекосів у виробах прямокутної форми. Якщо розміри по діагоналі однакові, значить, виріб має правильну форму.
Метр складаний із сантиметровими і міліметровими поділками потрібен для відмірювання певних розмірів на дописах, брусках, заготовках і деталях. Слід нагадати, що в разі виконання столярних робіт основною одиницею вимірювання є міліметр.
Рейсмус (мал. 44, в) - застосовують для нанесення рисок паралельно обробленій кромці деталі. Він залишає на струганих поверхнях заготовки добре видимі риски. Рейсмус складається з колодочки, двох брусків, квадратного і рідше круглого перерізу, а також клину, яким закріплюють брусочки в потрібному положенні. На кінцях брусків виступають назовні на 2-3 мм сталеві цвяшки, гостро заточені на три грані.
Косинець (мал. 44, г) потрібний для проведення перпендикулярних ліній на заготовці, а також для накреслення та перевірки прямокутних кутів палітурок і рамок, кришок столів тощо. Він складається з колодки довжиною 120-150 мм і пера, або лінійки, довжиною 200-250 мм. Як ззовні, так І з внутрішньої сторони його кути повинні дорівнювати 90'. Крім дерев'яних косинців, можна застосовувати і металеві, які не коробляться. Треба стежити, щоб металеві кутники не були Іржавими.
Єрунок (мал. 44, д) - це кутник для проведення ліній під кутами 45 і 135" до крайки деталей.
Маяка (мал. 44, є) - це універсальний косинець, за допомогою якого можна проводити лінії до крайки деталей під різними кутами. Лінійка малки поставлена в колодку шарнірно І закріплюється в потрібному положенні барашковой) гайкою. Спершу встановлюють лінійку малки під потрібним кутом, використовуючи транспортир, а потім закріплюють поворотом баранчика.
Шило - служить для нанесення рисок і проколювання отворів під шурупи. Шило може бути різної товщини і довжини, його слід міцно закріпити в ручці. Квадратна або ромбовидна форма ручки сприяє легшому проколюванню отворів.
Циркуль розмічальний (мал. 44, ж) служить для нанесення розмірів і креслення кіл, а також розподілу їх на потрібну кількість частин. Циркуль складається з двох сталевих ніжок, поворотні планки яких фіксуються в потрібному положенні гвинтом-баранчиком.
Розмічальна гребінка (мал. 44, з) - це дерев'яний брусок З вирізом і набитими цвяхами, вістря яких виступають через виріз на 2-3 мм. За один прохід гребінка залишає на заготовці потрібну кількість рисок. Застосовують для розмітки шипів і вушок при масовому виготовленні деталей, що дозволяє підвищити продуктивність праці.
Шаблони для розмітки (мал. 44, и) широко застосовують при масовому виготовлені однакових деталей, шипових з'єднань, всіляких врізок, зрощування і нарощування деталей тощо. Шаблони виготовляють із фанери, покрівельної сталі, жерсті, пластмаси, дюралю, тонких дошок.
Розмічання супроводжує весь технологічний процес обробки деревини. Розмічання виконують точно за ескізом (креслеником). Щоб розмітка була правильною І точною, треба передусім керуватися розмірами, вказаними на ескізі або кресленику, користуватися точними інструментами та додержуватися загальноприйнятих способів розмічання:
• починати розмічання треба з осей, всі подальші розміри відкладати тільки від них,
• визначати центри кіл як точки перетину двох ліній.
На лінійці нанесено міліметрові поділки, а цілі числа позначають сантиметри. Прямі лінії креслять за допомогою лінійки або косинця олівцем або шилом. Кути розмічають за допомогою столярного косинця. Під час розмічання косинець кладуть пером на дошку, яку треба розмічати, а колодку притискають до тієї її грані, перпендикулярно до якої треба провести лінію. Лінію креслять, використовуючи одне з ребер пера. Косинець слугує одночасно контрольно-вимірювальним і розмічальним інструментом.
Розмічати лінії, паралельні якій-небудь грані дошки, можна одним з таких способів (мал. 45, а). Лінійку беруть у праву руку, ніготь великого пальця впирають в її ребро на такій відстані від кіпця, яка дорівнює ширині деталі з урахуванням припуску. Потім притискають її до дошки так, щоб ніготь великого пальця торкався бічної грані дошки, кінець олівця встановлюють біля кінця лінійки і все це разом переміщують вздовж розмічуваної деталі. При рівномірному натисканні нігтем на ребро дошки І рівному, спокійному переміщенню олівця лінія розмічання буде досить точною.
Кути вимірюють і розмічають за допомогою косинця, єруп-ка та маяки. Косинцем відкладають кут 90" та перевіряють прямокутність деталей виробу (мал. 45, б). Єрунок використовують для розмічання і вимірювання кутів 45 і 135" (мал. 45, в), малку - для розмічання і вимірювання кутів будь-яких значень (мал. 45, г). При цьому на заданий кут малку встановлюють за зразком, робочим креслеником або транспортиром. Установлений кут фіксують гвинтовим затискачем.
Для нанесення паралельних ліній під час обробки крайок або пластей застосовують рейсмус (мал. 45, д). Випускаючи кінець бруска за колодку, встановлюють потрібну відстань від крайки до позначки, що наноситься. Щоб нанести лінії, колодку рейсмуса щільно притискають до крайки заготовки та ведуть по ній без перекошування. Лінії легше проводити, ведучи рейсмус до себе. Лінії розмітки мають бути тонкими й чіткими.
Штангенциркуль використовують для вимірювання зовнішніх та внутрішніх розмірів деталей виробу. Найчастіше використовують штангенциркуль з двобічним розміщенням губок для зовнішніх та внутрішніх вимірювань.
Для креслення дуг кіл використовують циркуль (мал. 45, є), який за конструкцією подібний до креслярського, однак відрізняється товстішими і міцнішими ніжками. Більш зручними у роботі є циркулі з дугою та гвинтом для закріплення ніжок у потрібному положенні. Циркулем також користуються при поділі прямих ліній на частини.
Центри кіл під час розмічання визначають косшщем-цен-троіиукаяем (мал. 46).
Шипи та вушка розмічають скобою. Для кожного розміру шипа та вушка повинна бути окрема скоба. Під час розмічання скобу щільно притискають до поверхні заготовки, що розмічається, і рівно переміщують вздовж його поверхні.
Криві лінії розмічають за допомогою шаблонів, які виготовляють з листової сталі, фанери, твердих ДВП. Шаблон накладають на розмічуваний матеріал і обводять по контуру олівцем або шилом. Під час розмічання лінії слід наносити лише гострим інструментом, щоб вони завжди були чіткими й тонкими. Креслять усі лінії лише один раз, що підвищує точність розмічання.
Завдяки використанню шаблонів скорочується час на розмічання, а також досягається більша точність розмічання (мал. 47). Для проведення ліній слід використовувати м'які олівці, бо тверді - вминають поверхню деревини і затрудню-ють її подальше шліфування.
У процесі подальшої обробки важливо стежити за тим, щоб лінії розмітки залишалися на оброблюваній деталі, а не на частині матеріалу, що відходить. Так, під час розпилювання інструмент має проходити не по рисці, а біля неї на тій частині дошки, яка відрізається. Виконання цих простих правил забезпечує дотримання встановлених розмірів, що важливо для подальших операцій зі складання виробів.
Під час роботи з розмічальними та вимірювальними інструментами треба поводитись обережно, щоб покази їх були точними. Інструменти, виготовлені з металу, треба змащувати, а дерев'яні вкривати лаком. Вимірювальні і розмічальні інструменти треба систематично оглядати, ремонтувати при пошкодженні, а при потребі замінювати новими.
Чи добре засвоїли?
1. Назвати інструменти, які застосовуються для виконання розмітки деталей з пиломатеріалів.
2. Продемонструвати прийоми користування рейсмусом.
3. Продемонструвати прийоми користування кутником.
4. Назвати призначення шаблонів для розмічання та показати прийоми їх використання.
Практична робота 4. Розмічання заготовки виробу «Підсвічник»
Матеріали та Інструменти:
• пиломатеріали; брус, рейка, дошка обрізна, лінійка, косинець, прості олівці НВ, гумка. Послідовність виконання робіт
1. Виходячи з розмірів на креслениках (мал. 48, б, в) розмітити довжину брусків для деталей № 1,3 з урахуванням припуску по довжині (10-20 мм).
2. Розмітити розміри по ширині відповідних деталей з урахуванням припуску (3-5 мм).
3. Розмітити довжину та ширину заготовки для основи (мал. 48, в) з урахуванням припусків по довжині, ширині та товщини пропилу.
4. Показати вчителю результат виконаного розмічання.

Відповіді ГДЗ 7 клас з геометрії, хімії
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з алгебри, історії України