укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 12. Клас Павукоподібні
12:05
§ 12. Клас Павукоподібні

§ 12. Клас Павукоподібні

1. Особливості павукоподібних
Майже всі 110 тисяч видів класу Павукоподібні мешкають на суходолі, їх характерними зовнішніми ознаками є відсутність вусиків і складних очей. Це наслідок того, що предки павукоподібних були тваринами, які рилися в землі, і втратили ці органи як непотрібні. Голова і груди в павукоподібних злилися в головогруди. Перша пара кінцівок перетворилася на хеліцери, які допомагають утримувати здобич (мал, 61). Друга пара (педи-пальпи) частково взяла на себе функції зниклих вусиків і пристосувалася до пошуку здобичі. Дихають павукоподібні органами повітряного дихання - легенями.
2. Павук-хрестовик
Ви, мабуть, бачили павуків-хрестови-ків, які дістали назву через зображення хреста на черевці (мал. 62). Хрестовик плете сітку (мал. 63), витягуючи павутину із павутинних бородавок - особливих залоз, що розташовані на кінці черевця. Павутина натягується там, де часто літають комахи. Про потрапляння здобичі до сітки павук дізнається за її коливаннями. Він накидає на жертву павутину, вбиває її отруйним укусом хеліцерів, загортає в павутинний кокон і вводить туди травний сік. Коли внутрішні органи комахи перетравляться до напіврідкого стану, павук висмоктує її.
Самки павуків крупніші за самців (див. мал. 62). Це прояв статевого диморфізму - істотних зовнішніх відмінностей між особинами різної статі. Дрібні самці дуже ризикують, наближаючись до самок. Про своє наближення самець попереджає, виконуючи особливий танок, а іноді приносить «шлюбний подарунок» - убиту комаху. Коли самка підпускає самця до себе, він недипальпами переносить свої статеві продукти до її статевого отвору. Після заллід-нення у багатьох видів самка з'їдає самця.
Запліднені яйця відкладаються у кокон із павутини. Самка охороняє і доглядає його. Молоді хрестовики недовго залишаються там» де з'явилися на світ: їх мати може бути для них загрозою. Маленький павучок вилазить на видне місце й випускає по вітру павутинну нитку. Коли вона стає досить довгою, вітер підхоплює павутинку з иавученям і несе її деінде. Павутинки, що літають «бабиним літом», - це літальні засоби маленьких павучків.
3. Обережніше з павукоподібними!
Скласти уяву про різноманіття павукоподібних ви можете, скориставшись таблицею 2. Майте на увазі: деякі павуки, скорпіони та кліщі є небезпечними для людини, найбільшу небезпеку з представників фауни України становить каракурт - малорухливий павук, що мешкає в обплетених павутинням схованках на півдні України. У разі його укусу потрібно негайно ввести протикаракуртову сироватку. Отрута каракурта нестійка до тепла, тому в перші одну-дві хвилини після укусу треба притиснути до ураженого місця голівку сірника й підпалити її.
Прокусити шкіру людини може і тарантул (мал. 64), але його укус схожий на укус оси. Найбільшими у світі павуками с тропічні павуки-нтахоїди (мал. 65). Укус деяких із них небезпечний для людини.
Для людини отрута павуків і скорпіонів - не лише загроза, а й цінні ліки. її застосовують у біологічних дослідженнях та фармацевтичному виробництві.
Небезпечними можуть бути й кліщі. У лісі можна стати жертвою нападу кровосисних іксодових кліщів (табл. 2). Кліща, який уп'явся у шкіру, змащують олією, щоб він почав задихатися і виліз назовні, або вигвинчують його зі шкіри. Повернувшись із лісу, ретельно оглядайте одяг і шкіру: на них можуть бути кліщі.
Кліщ коростяний свербун (мол. 66) є збудником корости. Ці дрібні кліщі живляться шкірою людини та інших ссавців, утворюючи в ній ходи. Самки відкладають яйця, з яких вилуплюються личинки. Переповзаючи поверхнею тіла на нові місця, личинки знову проникають у шкіру. Найчастіше короста вражає шкіру між пальцями та на згинах рук. Зараження коростою відбувається в разі дотикання до хворого або його одягу.
Клас Павукоподібні налічує майже 110 тисяч видів наземних членистоногих, тіло яких складається з головогрудей і черевця. На головогрудях павуків розташовані чотири пари ходильних ніг, атакожхеліцери та педипальпи. Павуки виробляють павутину розташованими у черевці залозами. Деякі павукоподібні, наприклад каракурт і скорпіони, небезпечні для людини. Серед кліщів є збудники (коростяний свербун) і переносники (іксодові кліщі) хвороб людини.
Хеліцери; педипальпи; статевий диморфізм.
1. Чому клас Павукоподібні належить до типу Членистоногі?
2. Яке значення в павуків має павутина?
3. Що треба робити при укусі каракурта?
4*. Як захиститися від хвороб, які переносять іксодові кліщі? У відповіді використайте додаткові джерела інформації. 
5*. Чим відрізняються та в чому схожі павукоподібні й ракоподібні? Чому павукоподібні освоїли суходіл, а ракоподібні - водойми?
Клас Морські павуки
До типу Членистоногі, крім «великих» класів, які ви вивчаєте, належать і кілька «малих». Один із них - клас Морські павуки (Пантоподи). Ці тварини дивно поєднують ознаки ракоподібних і павукоподібних (мал. 67). Довжина тулуба морських павуків становить 1 -18 мм, а ходильні ноги (чотири-шість пар) є набагато довшими - до 25 см. Це хижаки та зовнішні паразити, що живляться м'якими тканинами кишковопорожнинних, молюсків, голкошкірих тощо, їжу морські павуки всмоктують своїм мускулистим хоботком. Кишечник їх не вміщується у маленькому тулубі, тому його вирости заходять у ноги. Самець виношує яйця та молодь на своєму тілі. У Чорному морі зустрічаються чотири види морських павуків із близько тисячі існуючих.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури, геометріі
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва, основ здоров'я