укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 12. Особливості ґрунтів, рослинності та тваринного світу Африки
11:29
§ 12. Особливості ґрунтів, рослинності та тваринного світу Африки

§ 12. Особливості ґрунтів, рослинності та тваринного світу Африки

Пригадайте, що таке широтна зональність?
Які чинники впливають на утворення природних зон? У чому особливість широтного положення Африки?
Ґрунти. Рослинність. Різні типи грунтів, як і рослинності, змінюються в Африці однаково на північ і на південь від екватора. Одночасно змінюється фауна, що прямо залежить від клімату і рослинності.
На північному та південному заході материка у рівнинних районах, де ростуть жорстколисті ліси та чагарники, сформувалися коричневі грунти з доволі потужним гумусовим горизонтом. У більш посушливих місцях зустрічаються менш родючі сіро-коричневі ґрунти. У Сахарі та інших пустелях поширені пустельні грунти, солончаки, піски. У саванах зустрічаються червоно-бурі та чорні тропічні ґрунти, а в екваторіальному поясі під вічнозслсними лісами сформувалися червоно-жовті ґрунти, які ще називають фералітними. Гірські області відзначаються бурими лісовими ґрунтами.
Рослинний світ Африки надзвичайно різноманітний. Це пояснюється тим, що материк отримує велику кількість тепла, а в багатьох районах і вологи. Однак внаслідок нерівномірного розподілу опадів і температур рослинність у різних частинах материка помітно відрізняється. Нині в рослинному покриві Африки савани займають 37%, ліси - 15%, пустелі - понад 39%. На материку більш як 40 тис. видів квіткових рослин, серед них 900 зустрічаються лише в Африці. У всьому світі відомі герань, алое, пеларгонія та багато інших.
Африка - батьківщина багатьох культурних рослин: сорго, проса, рису, бананів, кунжута, кавуна, олійної пальми та сизалю.
Тваринний світ. Тваринний світ Африки луже давній і дуже різноманітний. Його особливістю є велика кількість різних видів ссавців. Оскільки на материку переважають рівнинні простори, тут живе багато копитних тварин. Лише антилоп понад 40 видів: гну, канна, газелі.
Багато й хижаків - левів, гієн, леопардів, гепардів, каракалів, шакалів.
Найбільші території поширення слонів, мавп та левів також знаходяться в Африці.
Досить своєрідною є фауна Мадагаскару. Тут майже немає хижаків. На острові збереглися напівмавпи -лемури.
Формування природних зон. Нагадаємо, що значні території суходолу зі схожими природними комплексами, що формуються залежно від поєднання тепла і вологи, називають природними зонами. Усі компоненти, що утворюють природну зону води, клімат, рослинність, тваринний світ, грунти, - взаємозалежні. Зміна одного з них спричиняє зміни інших. Природні зони не мають чітких меж. їх зовнішній вигляд визначається характером рослинності, тому і названі природні зони за характером рослинності. Розміщення природних зон Африки показано на мал. 35.
В Африці природні зони переважно витягнуті смугами із заходу на схід і розташовуються симетрично відносно екватора.
Запам'ятайте
Ґрунти, рослинність і тваринний світ Африки мають зональне поширення. Типи ґрунтів та рослинності, зони поширення тварин змінюються симетрично відносно екватора.
Висновки
1. Рослинний світ Африки надзвичайно різноманітний через велику кількість тепла і вологи.
2. Ґрунти, рослинні та тваринні угруповання розташовуються на материку зонально.
3. Найбільш своєрідною є фауна Мадагаскару.
1. Які ґрунти найбільш поширені на материку?
2. У чому специфічність рослинного покриву Африки?
3. Які тварини зустрічаються лише в Африці?
4. Які особливості фауни Мадагаскару?
В Африці змії зустрічаються в усіх природних зонах. Мозамбіцька кобра живе на півдні Африки. Це отруйна тварина. Швидко скорочуючи м'язи, що стискають отруйні залози, вона викидає через отвір дві цівки отрути, намагаючись поцілити в очі нападникові. Місцеві жителі називають її «кобра, що плюється».

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології