укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 12. Різноманітність павукоподібних
11:21
§ 12. Різноманітність павукоподібних

§ 12. Різноманітність павукоподібних

Різноманітність павукоподібних та їх роль в екосистемах.
Клас Павукоподібні об'єднує понад 36 тисяч видів наземних тварин. Вони згруповані в більш ніж 10 рядів. У природних екосистемах і в практичній діяльності людини цей клас членистоногих має неабияке значення. Павуки регулюють чисельність комах в природі. Багато серед павукоподібних небезпечних і отруйних тварин (скорпіон, каракурт, тарантул), переносників збудників інфекційних захворювань (кліщі), шкідників сільгосппродуктів (комірні кліщі) та рослинництва (павутинні кліщі). Розглянемо декілька рядів, які мають найбільше значення або цікаві своєю біологією.
Ряд Скорпіони. Скорпіони поширені у південних широтах. їх відомо близько 600 видів. В Україні вони зустрічаються у Криму (кримський скорпіон) (мал. 41). Скорпіони - нічні хижаки. Вдень вони ховаються в нірках, під камінням, а вночі виходять на полювання. Нерідко скорпіони можуть оселятись і в помешканнях людини. Отрута великих скорпіонів небезпечна для людей. їх укуси дуже болісні, викликають загальну слабкість, дають тяжкі ускладнення, особливо у дітей.
Довжина тіла скорпіонів - 4-18 см. їхнє тіло поділене на головогруди та черевце. Ногощупальця (педипальпи) у скорпіонів перетворені на великі клешні, тому зовні вони чимось нагадують раків. Та придивіться до них: на останньому сегменті черевця у скорпіона знаходиться вигнута голка, в яку надходить отрута. Не побачите ви у скорпіона і черевних ніжок. Захопивши здобич клешнями, ці хижаки загинають черевце за голову і голкою вводять в жертву свою отруту.
Скорпіони здебільшого живородні, у них розвинений інстинкт турботи про нащадків. Самки виношують своїх дитинчат на тілі.
Ряд Павуки. Павуків нараховують біля 21 000 видів. Розміри їх - від 0,6 мм до 20 см (павук-птахоїд з Південної Америки) (мал. 42.1). За способом живлення всі павуки хижаки. На черевці у павуків кінцівок немає, вони перетворились на павутинні бородавки. Складаються павутинні бородавки з багатьох павутинних залоз. Вони виробляють секрет, який на повітрі застигає, перетворюючись на павутину. Павутина виконує саму різноманітну роль. Нею павуки вистеляють свої нори, утворюють з павутини кокони, куди відкладають яйця, за допомогою павутинок молоді павучки "перелітають" на нові території. Павуки-тенетники за допомогою павутини ловлять свою здобич. До таких павуків належить павук-хрестовик. Він плете свою павутину у певному порядку. Спочатку павук утворює з павутиння багатокутну рамку, потім снує радіальні нитки. Своє плетиво павук-хрестовик закінчує спіральними витками, що вкриті клейкою речовиною. Від ловчої павутини до гнізда павука йде сигнальна нитка. Коли до сітки потрапляє якась комаха, павук відчуває це завдяки рухам сигнальної нитки. Спійману комаху павук обплутує павутиною і кусає її хеліцерами. Разом із слиною у здобич потрапляє отрута. У паралізовану жертву павук випускає шлунковий сік, під впливом якого весь вміст комахи поступово перетравлюється і через певний час павук за допомогою мускулистої глотки висмоктує напіврідкий вміст тварини. Таке травлення називається зовнішнім. Воно властиве лише павукам. У водоймах можна зустріти павука-сріблянку. Із павутини цей павук під водою будує своє гніздо-хатинку(мал. 42.2). Цю хатинку він наповнює повітрям, переносячи його пухирці на своїх волохатих ніжках.
Крім павуків-тенетників є павуки, які свою здобич активно переслідують. До них належать тарантули, каракурти, павуки -птахоїди.
Павуки знищують значну кількість шкідливих комах, тому приносять велику користь. Навіюваний павуками страх та відраза не мають під собою ніяких підстав. Лише у деяких павуків - укуси смертельно небезпечні для людини і то, в основному, для дітей. При цьому виникає сильний біль в усьому тілі внаслідок того, що отрута діє на нервову систему. Потім з'являється збудження, яке змінюється запамороченням і паралічем. На території України таким небезпечним павуком є каракурт, або чорна вдова (мал. 43).
Запам'ятайте вигляд небезпечних павуків та будьте з ними дуже обережними! Якщо вас вкусив павук, при перших же
симптомах отруєння негайно зверніться до лікарні. Там вам введуть протиотруйну сироватку. Ні в якому разі не займайтесь сумнівним самолікуванням.
У павуків самці і самки відрізняються зовнішнім виглядом та розмірами. Така відмінність у зовнішньому вигляді тварин різної статі називається статевим диморфізмом. Яйця павуки відкладають у павутинні кокони, у деяких видів павуків ці кокони охороняють самки. Таку складну поведінку при розмноженні називають турботою про нащадків. Вона носить не розумний, а інстинктивний характер.
Розвиток у більшості павуків - прямий. З кокона виходить маленький павучок, сплітає своє перше павутиння і за допомогою вітру відправляється у свою першу подорож. Це розселення відбувається восени під час "бабиного літа", а павутиння - невід'ємна його ознака.
Ряд Кліщі. Описано більше ніж 10000 видів кліщів. Кліщі за своєю будовою дуже різноманітні (мал. 44). У цій групі добре простежується історичний розвиток павукоподібних від форм, що мають велику кількість сегментів, до таких, де сегментація зовсім зникає - у кліщів всі частини тіла об'єднані, або тіло взагалі несегментоване. Хеліцери та педипальпи об'єднані у ротовий апарат смоктального типу. Він нагадує хоботок з гачками. Дихають кліщі в основному за допомогою трахей. Розвиток відбувається з перетворенням. Із яйця виходить шестинога личинка> з якої після декількох линянь утворюється доросла особина. Такий розвиток називають метаморфозом (від гр. "метаморфус" - перетворення). Розвиток з метаморфозом найбільш характерний для комах.
Деякі кліщі є проміжними хазяїнами стьожкових червів. Багато з них псують запаси зерна та борошна (коліірнии кліщ), паразитують на культурних рослинах, викликаючи їх всихання (павутинний кліщ) або утворення хворобливих наростів галів (галові кліщі).
Звичайно, є серед кліщів і ті, що приносять користь природі. До них відносяться ґрунтові кліщі (панцирні та трупні кліщі), які живляться рослинними і тваринними залишками, беручи участь у ґрунтоутворенні.
До Червоної книги України занесено скорпіона кримського та сколопендру звичайну.
Павукоподібні відіграють важливу роль в екосистемах, багато серед них отруйних, тих, що переносять збудників інфекційних хвороб, шкідників рослинництва і тваринництва. Кліщі викликають хвороби і псують продукти харчування. Як учасники ґрунтоутворення павукоподібні приносять користь природі.
1. На які групи залежно від способу полювання поділені павуки? Наведіть приклади відповідних видів. 2. Які особливості будови і поведінки павука-хрестовика, пов'язані з його наземним існуванням? 3. Яке значення мають павукоподібні в природі та житті людини? 4. Чим відрізняються кліщі від інших павукоподібних? Наведіть приклади відомих вам тварин цієї групи.
Для допитливих Скорпіон
Із сивої давнини скорпіон був предметом відрази та містичного страху. І, мабуть, немає іншої такої тварини серед членистоногих, яка б породила стільки навіювань та легенд. Скорпіони фігурують і в міфах давніх єгиптян та греків, і в прописах середньовічних алхіміків, як магічний атрибут "перетворення" свинцю в золото.
Скорпіони здатні довгий час голодувати, їх можна зберігати без їжі по декілька місяців. Відомі випадки їх півторарічного голодування. При сумісному утриманні скорпіони можуть поїдати один одного. Подібно багатьом іншим членистоногим, скорпіон може впадати в стан "уявної смерті". Укол у скорпіона - засіб нападу та захисту. На людину він ніколи сам не нападає.

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики