укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 6 » § 12. Вплив друзів. Протидія небажаним пропозиціям
18:49
§ 12. Вплив друзів. Протидія небажаним пропозиціям

§ 12. Вплив друзів. Протидія небажаним пропозиціям

Поміркуймо разом
Що таке дружба?
Що, на вашу думку, необхідне для дружби?
Як потрібно ставитися до людей, щоб у вас з'явилися друзі?
Коли вам було самотньо, у вас був поганий настрій, як вам допомагали ваші друзі?
Ти вже знаєш, що мати друга — це дуже важливо для кожної людини, для її гарного емоційного стану та збереження здоров'я. Із другом можна гратися, гуляти, робити домашні завдання, йому можна довірити свої таємниці, в нього завжди можна попросити допомоги.
Є таке народне прислів'я: «Скажи мені, хто твій друг, і скажу, хто ти». І дійсно, подивись уважно на свій клас. Твої однолітки в більшості дружать між собою, маючи спільні інтереси: живуть поруч, ходять до однієї спортивної секції, люблять математику або комп'ютерні ігри. Діти, спілкуючись між собою, дуже сильно впливають одне на одного. Згадай, як на перерві хтось вирішив пограти в до-ганялки, то одразу за ним усі побігли.
Справжні друзі повинні прислухатись один до одного, до порад і думок. Але кожен повинен пам'ятати: всі люди різні. Бувають такі, що мають шкідливі звички, не хочуть гарно навчатися, порушують дисципліну, не слухаються своїх батьків. Такі діти можуть погано впливати на своїх друзів. Стережись таких дітей!
Робота у групах
Розгляньте малюнки. Розкажіть, на яких малюнках вплив дружніх стосунків буде позитивним, а на яких — негативним. Поясніть свою думку.
Із друзями можна робити різні справи — і корисні, й погані, — можна опинитися в небезпечних для здоров'я і життя ситуаціях. Завжди пам'ятай про це. Намагайся товаришувати з тими дітьми, які не мають схильності до шкідливих звичок і не створюють небезпечних ситуацій.
Іноді бувають випадки, коли дитина потрапляє під вплив таких «друзів» і не може протистояти їм. Є певні правила, які допоможуть тобі в такій компанії відстоювати власну точку зору.
1. Думай завжди своєю головою.
2. Поважай думку інших.
З.Май твердий, але гнучкий характер.
4. Не створюй конфліктних ситуацій.
5. Реально оцінюй власні можливості.
6. Люби себе, цінуй і поважай.
Якщо спокійно відійти від поганої компанії ти не можеш, порадься з батьками.
А ще пропонуємо кілька видів відмов-порадч які зможуть тобі допомогти у різних незручних ситуаціях.
Відмова-згода. В сутності, людина згодна, але делікатно пручається, щоб той, хто запропонував, мав можливість відступити, якщо сам робив пропозицію лише зі ввічливості.
Приклад: «Попалимо?» — «Ні-ні, дякую, не хочу вас турбувати, я сьогодні погано себе почуваю».
Відмова-обіцянка. Безпечна форма відмови. Дозволяє уникнути конфліктної ситуації. Демонструє, що ти відмовив, але цінуєш спілкування і пропозицію компанії.
Приклад: «Ходімо в кіно?» — «Завтра — обов'язково, а зараз я готуюся до контрольної, ти вже вибач ».
Відмова-альтернатива. Теж неконфліктна форма. Щось заважає прийняти пропозицію, але той, що відмовився, не перериває спілкування, а висуває зустрічний варіант.
Приклад: «Ходімо на річку?» — «Я не маю в що перевдягнутися, давай у кіно!»
Відмова «обставини не дозволяють». Більш жорстка форма: відмовляє, ніяких обіцянок не дає й альтернатив не висуває.
Приклад: «Пішли в кіно?» — «Не вийде, в мене завтра контрольна».
Відмов а-заперечення. Жорстка, безкомпромісна форма відмови. Ображає, але знижує ймовірність отримання небажаних пропозицій надалі.
Приклад: «Гайда до клубу?» — «Не хочу, безглузде проведення часу!» Або: «З тобою — не хочу!» Або просто: «Не піду, бо не хочу».
Відмова-конфлікт. Крайній варіант відмови-заперечен-ня. Може містити образу чи загрозу.
Приклад: «Ходімо до підвалу?» — «Відчепись від мене зі своїм підвалом!»
Запитання та завдання для самоконтролю й самоперевірки Проаналізуй свої дружні стосунки. 1. У тебе є друзі, з якими ти робиш добрі справи? 2.Як ти опираєшся небажаним пропозиціям? 3. Чим ти керуєшся у спілкуванні з друзями?
Творче завдання
Пограйте із друзями в рольові ігри «Складні ситуації». Згадайте чи вигадайте такі ситуації та спробуйте разом знайти правильне рішення виходу з них.
Практична робота № 1
Моделювання ситуацій відмови
від небезпечних пропозицій
Існують компанії, в яких діти роблять щось небезпечне для здоров'я або мають шкідливі звички. Дітей у таких компаніях завжди декілька, тому їм легко кого-небудь залякувати чи примушувати зробити щось погане.
Іноді вас можуть вмовляти чи використовувати лестощі. Ви скажете, що з такими дітьми не спілкуєтесь, але різне буває в житті. Тому потрібно знати, як мирно відійти від таких людей.
Розіграйте таку ситуацію та поміркуйте, як хлопцю зберегти свою гідність і не бути побитим.
Іван, учень 4 класу, зробив усі уроки і вийшов у свій двір. Була сонячна травнева погода. У дворі сиділи хлопці з 8 класу.
— Іване, йди до нас, — сказав один із них.
— Ми збираємося піти до вокзалу, кататися на паровозах. Там біля мосту можна заскочити на сходинку і їхати хвилин п'ять. А потім у місцевому кіоску ми купимо пиво, — мовив інший.
— Ні, я не хочу. Пам'ятаєте, в минулому році там загинув хлопчик, — сказав Іван.
— Невже ти боягуз? Ти повинен іти з нами! Й піди додому візьми гроші — сьогодні твоя черга купувати пиво.
— Ні, я не піду. Мене буде сварити мама. Я ще малий для таких розваг, — відповів Іванко.
— Тоді ми тебе поб'ємо.
Практична робота № 2
Моделювання ситуації звернення на «Телефон довіри»
Чи знаєш ти, що таке «Телефон довіри» і для чого він потрібен?
У школі, на вулиці в нас багато друзів. Там весело і цікаво. Але якщо ти відчуваєш себе самотньою людиною навіть у веселій компанії однолітків (тебе не беруть в ігри, ображають), телефонуй на «Телефон довіри». Такий дзвінок безкоштовний, анонімний (можна не називати своє ім'я) і приймає у будь-який час доби.
На «Телефоні довіри» працюють спеціально навчені фахівці — психологи. На деяких «Телефонах довіри» можуть працювати навіть підлітки. Туди дзвонять ті діти, яким простіше поговорити про наболіле з однолітком, ніж із дорослим. Якщо ти бачиш, що комусь дуже погано, дай йому номер «Телефону довіри» або подзвони самостійно, і тобі порадять, що робити в цій ситуації.
«Телефон довіри» дає можливість дитині, що переживає які-небудь труднощі, отримати підтримку, бути зрозумілою і прийнятою, розібратися у складній для неї ситуації в більш спокійній обстановці та зважитися на конкретні кроки.
«Телефон довіри» відкритий для кожної людини. Не мають значення вік, національність, стан здоров'я того, хто телефонує. Будь-яка людина має право бути прийнятою, вислуханою, отримати допомогу.
Людина може поділитися з консультантом «Телефону довіри» будь-якою проблемою, що її непокоїть.
Допомога на цій лінії завжди анонімна. Якщо не хочеш, можеш не повідомляти своє прізвище, адресу та інші дані. Досить просто назвати вигадане ім'я для зручності спілкування.
Звертаючись на «Телефон довіри», дитина може отримати потрібну їй інформацію.
Обговоріть ситуацію та змоделюйте телефонну розмову дівчинки Оксани.
Оксана навчається в четвертому класі. Одного разу вона пішла разом із подругою на прогулянку до парку. Дівчинка надягла найліпшу сукню і взяла потайки мамині прикраси. Після прогулянки подруга попросила Оксану дати їй поносити прикраси. Наступного дня подруга сказала дівчинці, що загубила прикраси її мами. Оксана дуже хвилюється, бо мама скоро помітить пропажу прикрас. Із кращою подругою дівчинка посварилася і стала дуже сумною: подруги немає, мама скоро помітить зникнення прикрас і буде сварити за прогулянку без дозволу.
Саме тоді Оксана вирішила подзвонити до служби «Телефон довіри».
Телефони довіри (всеукраїнські, безкоштовні)
- Всеукраїнська дитяча лінія «Телефон довіри»:
- 8 800 500 2180.
За цим номером будь-яка дитина навіть із найвіддалені-шого населеного пункту України може звернутися, почути відповідь на важливі, без перебільшення, болючі питання й отримати кваліфіковану консультацію психологів, юристів, педагогів. Служба працює з 09:00 по 21:00.
- Консультація з питань всиновлення, створення дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім'ї:
- 8 800 50 543 ЗО.
- Національна «гаряча лінія» з питань насильства та захисту прав дітей:
-и8 800 500 33 50.
- Національна лінія «Телефону довіри» з проблем ВІЛ/ СНІД:
- 8 800-500-45-10.
- Цілодобово, анонімно, безкоштовно Національна «гаряча лінія» по запобіганню торгівлі людьми:
- 8 800 500 22 50.