укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 13. Клас Комахи
12:07
§ 13. Клас Комахи

§ 13. Клас Комахи

1. Походження комах
Як ви знаєте, найчисленнішою групою земних організмів є клас Комахи (див. мал. 2). Ще недавно вчені вважали, що предками комах були багатоніжки (див. мал. 18), які мають з ними багато спільних ознак.
Проте сучасні молекулярні дослідження довели, що комахи походять від давніх ракоподібних!
Еволюція комах і наземних рослин тісно пов'язана. Коли рослини поширилися на суходолі, членистоногі отримали нове місце існування. У предків комах, що лазили по рослинах, тіло вгору піднімали три пари передніх ніг. З часом це спричинило обособления грудного відділу тіла, який складався з трьох сегментів. Наступні сегменти перестали брати участь у пересуванні й утворили черевце.
З високої рослини можна звалитися, а можна й зістрибнути (мал. 68). Невеликі бічні складки покривів на грудях допомагали першим комахам ширяти в повітрі та швидше розігріватися на сонці. Наступним етапом їх еволюції став махальний політ.
2. Зовнішня будова комах
Тіло комах складається з голови, грудей і черевця. На голові міститься єдина пара вусиків, що є органами нюху та дотику. По боках голови більшості комах розташовані складні очі (див. мал. 55). Крім них, на голові можуть бути й прості вічка, які визначають рівень освітленості.
Перші комахи живилися наземною рослинністю. Для її подрібнення знадобився гризучий ротовий апарат (мал. 69), який розвинувся з видозмінених кінцівок головних сегментів і складок зовнішнього скелета. Живлення сучасних комах дуже різноманітне, йому відповідають різні типи ротових апаратів, які розвинулися з гризучого. Завдяки їм комахи можуть лизати їжу, ссати рідину тощо (мал. 70).
Грудний відділ комах утворюють три сегменти. Кожен із них несе по парі ніг. Більшість дорослих комах має дві пари крил, розташованих на другому й третьому сегментах грудей. Це - складконодібні вирости стінки тіла. Міцність крилам надають жилки. Передні й задні крила комах можуть бути однаковими або різними за будовою (мал. 71).
Майже всі внутрішні органи комах містяться у черевці; зазвичай воно складається з 10-11 сегментів. Іноді на черевці зберігаються видозмінені залишки кінцівок.
3. Роль комах у природі
Завдяки своїй численності комахи відіграють виняткову роль у житті на суходолі. Вони й досі тісно пов'язані з наземною рослинністю. Комахи є запилювачами квіткових рослин, поїдають значну частину їхньої зеленої маси й беруть участь у перетворенні відмерлого листя та деревини. Серед комах є і зовнішні паразити тварин, і справжні хижаки. Також комахи є джерелом живлення багатьох інших тварин.
Чи знайоме вам слово «шкідник»? Що воно означає? Рослиноїдні комахи можуть істотно впливати на штучні екосистеми, які створює людина, - поля, сади, городи, лісопосадки. Ми часто називаємо їх «шкідниками», бо вони стають серйозними суперниками людини у споживанні врожаю, і ведемо проти них справжню війну. На жаль, «хімічна зброя» (отрутохімікати) вражає не тільки ці види, а й інші, і нас самих. Насправді «шкідник» - це просто небажаний для нас вид, який надмірно розмножився в умовах сільського господарства.
Таким є, наприклад, колорадський жук. Щоб «шкідники»-комахи не завдавали нам збитків, треба обмежувати їхню чисельність за допомогою охоронних заходів, які не порушують середовища існування інших видів. Одним із таких заходів є біологічний контроль: використання одних видів для обмеження чисельності інших. Наприклад, відносини, зображені на малюнку 72, можуть застосовуватись для біологічного контролю небажаних для людини видів.
Походження комах - наслідок освоєння членистоногими наземної рослинності. Тіло комах складається з голови, грудей і черевця. Три пари ніг і дві пари крил розташовані на грудях. Ротовий апарат комах має різну будову залежно від способу живлення. Комахи відіграють важливу роль в усіх наземних місцеперебуваннях.
Ротовий апарат; крила; біологічний контроль.
1. Чим відрізняються передня й задня пари крил у жуків (див. мал. 71)?
2. Які з тварин, зображених на малюнку 73, є комахами, а які - вигаданими істотами? Чому?
3. Як пов'язане освоєння рослинами суходолу з появою комах? 4*. Як комахи впливають на життя людей?
5*. На кожному з трьох відділів тіла комах може міститься певний «набір» органів. Кожен із цих органів має обмежену кількість основних варіантів будови. Чи достатньо цього різноманіття для найчисленнішого з класів тварин?
Багатоніжки
Іншою еволюційною гілкою членистоногих, що освоювала суходіл, є відносно невелика група багатоніжок (12 тисяч видів). Це наземні тварини, тіло яких поділене на голову й тулуб, що складається з численних члеників (мал. 74). Майже всі членики мають кінцівки. Багатоніжок поділяють на декілька класів. До речі, зверніть увагу на мухоловку (див. мал. 53, унизу). Вона мешкає на Південному березі Криму й занесена до Червоної книги України. Упродовж останніх десятиріч вона поширюється всією країною, проникаючи в житлові будинки. Якщо знайдете її, не лякайтеся: вона безпечна, і просто полює на комах поруч із вами!

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва