укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 6 » § 13. Небезпека паління, алкогольних, наркотичних і токсичних речовин
18:52
§ 13. Небезпека паління, алкогольних, наркотичних і токсичних речовин

§ 13. Небезпека паління, алкогольних, наркотичних і токсичних речовин

Поміркуймо разом
Які шкідливі звички ви знаєте?
Здоров'я — це найвища цінність, яка є в будь-якої людини. Саме тому тобі слід вести здоровий спосіб життя й не мати шкідливих звичок. У народі існує багато приказок щодо шкідливих звичок.
Попрацюймо разом
Прочитайте прислів'я. Як ви їх розумієте?
• Життя не пробачає безтурботного ставлення до свого здоров'я.
• У вині гинуть більше, ніж у морі потопають.
• За шкідливі звички не тримайся.
• І старим, і молодим шкідливий тютюновий дим.
• Хто не палить і не п'є, того життя береже.
• Від наркоти не чекай доброти.
• Тютюн і камінь сушить.
Паління — це шкідлива звичка, яка впливає на фізичний стан твого здоров'я. Окрім цього, паління — це соціально небезпечне явище.
Тютюн є родом з Америки. В Європі з'явився в XV сторіччі. 12 жовтня 1492 року матрос Родріго Тріана з корабля «Пінта» славнозвісної флотилії адмірала Христофора Колумба вигукнув: «Попереду земля!». Прогримів гарматний салют. Команда висадилася на берег острова Сан-Сальвадор. Серед подарунків місцеві жителі піднесли Колумбу сушене листя рослини «петум». Вони палили це висушене на сонці листя, згорнене у трубочки. В пошуках золота Колумб попрямував далі на південь і 27 жовтня 1492 року висадився на узбережжі Куби. Мешканці зустрічали прибулих із головнями в руках і з травою, що вживали для паління, яку вони називали «сигаро». Дим цієї трави, за образним висловом Колумба, вони «пили». Після другого походу Христофора Колумба насіння тютюну завезли до Іспанії. Потім насіння потрапило в сусідні європейські країни і в період великих відкриттів морськими та караванними шляхами було доставлене практично в усі куточки земної кулі. Не можна сказати, що тютюн безперешкодно проникав усюди. За релігійними правилами у ряді країн, наприклад в Італії, тютюн був оголошений «забавою диявола».
Чим же так шкідливе паління?
1. 3а даними спеціалістів, при випалюванні однієї пачки сигарет утворюється безліч шкідливих речовин. Деякі курці вважають, що сигаретні фільтри, звільняючи дим від частинок, які містяться в ньому, роблять його нешкідливим. На жаль, це не так. Від цієї згубної звички страждають органи дихання, травлення, мозок та серце.
2. При масовому поширенні, паління стає соціально небезпечним явищем. Адже курці отруюють атмосферу, підвищують концентрацію канцерогенних речовин у повітрі, призводять до почастішання пожеж у побуті, на виробництві й у лісі. Люди, які не палять, змушені дихати «вихлопними газами» курців. Головний біль, запаморочення, серцебиття, розбитість — ось часті скарги некурців. Діти батьків-курців у більшій мірі схильні до захворювань органів дихання. Зокрема, в таких дітей збільшується частота бронхітів і запалення легенів, спостерігаються розлади сну й апетиту, порушення діяльності шлунка, підвищена дратівливість, погана успішність і навіть відставання у фізичному розвитку — ось перелік явищ, причина яких — у пачці сигарет.
3. Вживання тютюну жінками завжди вважалося ознакою поганого тону й засуджувалося. Не менше шкоди приносить і алкоголь.
Який вплив має алкоголь на організм людини?
У сп'янілого погіршується здатність до активного зосередження уваги. Він легко відволікається від виконуваної справи, часто переключає увагу на випадкові малозначні об'єкти. Алкоголь викликає безпричинні зміни настрою, вибухи радості й злості іноді по самих незначних приводах і в той же час — байдужість до дійсно хвилюючих подій. Алкогольне отруєння може призвести до смерті. Хмільне отруєння в дітей — дуже небезпечне явище.
У здорової дитини не може бути потягу до хмільного. Навпаки, смак і запах алкоголю викликають у неї огиду. До вживання хмільних напоїв дітей штовхає цікавість. Коли діти вживають алкоголь, це призводить до затримки фізичного та розумового розвитку, хвороб серця й мозку і може привести до смерті. Діти батьків-п'яниць часто народжуються з вадами.
Які бувають наркотичні речовини та яку шкоду вони приносять людині?
Наркотичні речовини бувають різні: висушені рослини для паління, таблетки або рідкі наркотики, які вводять в організм за допомогою шприца. Це найнебезпечніша шкідлива звичка. Вживання наркотиків призводить до залежності організму: самостійно кинути наркотики неможливо, тільки за допомогою лікарів. Наркотики спричиняють певне руйнування мозку, захворювання всіх органів тіла. Окрім цього, при введені рідких наркотиків шприцами, які вже були кимось використані, людина може захворіти на різні хвороби, в тому числі й СНІД.
Якщо дитина має шкідливі звички, це призводить не лише до порушення фізичного здоров'я, страждає й соціальне здоров'я дитини. Змінюється коло спілкування, з'являються погані знайомі, погіршуються стосунки з батьками та вчителями. Дитина починає брехати, брати з дому гроші. Вживання наркотиків потребує великих грошей, тому дитина може піти на злочин, щоб їх добути.
Слідкуй за своїм здоров'ям, не вживай речовин, які його погіршують. Застерігай своїх друзів від шкідливих звичок та уникай людей, які їх мають.
Запитання та завдання для самоконтролю й самоперевірки
1. Проаналізуй ставлення до паління у своїй родині.
2. Чи хтось із твоїх рідних палить? Розкажи, як це небезпечно для здоров'я.
3. Полічи, скільки грошей за рік можна зекономити, якщо не палити.
4. Як впливає алкоголь на організм людини?
5. До чого може призвести вживання наркотиків?
Практична робота №3 Проведення досліду про шкоду паління
Паління шкідливо впливає на все живе. Тому ти можеш провести дослід про його шкоду.
Для цього тобі потрібно мати дві однакові кімнатні рослини й пачку цигарок. Дослід можна проводити як удома з дорослими, так і в школі з учителем.
Етапи проведення досліду.
• Попроси кого-небудь із дорослих кілька цигарок заварити в невеликій кількості води (як чай).
• Постав дві однакові рослини поруч.
• Одну рослину поливай звичайною водою, а другу — завареним тютюном.
• Щотижня спостерігаючи за рослинами, відмічай у таблиці, як змінюється їхній вигляд.
• Через місяць зроби висновок. Як змінюються рослини? Чи не загинули?