укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 21 » § 13. Швейна машина
16:07
§ 13. Швейна машина

§ 13. Швейна машина

1. Побутові швейні машини зрізними приводами.
2. Будова швейної машини.
3. Правила керування швейною машиною.
4. Правила безпечної праці та організація робочого місця під час роботи на швейній машині.
Побутові швейні машини з різними приводами
З 6-го класу ти вже знаєш, що швейна машина -це технічний пристрій для обробки та з'єднання деталей швейних виробів. Сучасна промисловість випускає надзвичайно багато різних видів швейних машин, але й досі у бабусі може стояти працюючий «раритет» початку 20 ст.
Це цікаво
У світі нараховується більше 100 підприємств, які випускають промислові та побутові швейні машини і різні супутні їм вироби та пристрої (голки, електроприводи, пристосування). Існує близько 20-25 найбільших фірм швейного машинобудування: американські «Зінгер», «Юніон Спеціал», «Рис»; німецькі «Штробель», «Пфафф», «Адлер», «Дюркопп», «Протос», «Поркерт », «Торрінгтон »,«Текстима»; італійські «Роквелл-Римольді», «Неккі»; англійська «АМФ Кларбро»; японські «Ямато», «Джукі», «Канасаі Спеціаль», «Сейко», «Пегасу», «Тойота», «Бразер»; венгерська «Паннонія»; швейцарська «Берніна».
Незалежно від марки або віку швейної машини, всі вони приводяться в рух за допомогою різних приводів: ручного, ножного, електричного (мал. 150).
Привод -пристрій, що надає рух якій-небудь машині чи механізму.
Швейні машини початку минулого століття приводились у рух за допомогою ручного привода, закріпленого на стояку швейної машини справа (мал. 151).
Ручний привод кріпиться до махового колеса (мал. 152). При обертанні рукоятки привода обертається махове колесо, а від нього рух передається до всіх механізмів машини. Рукоятка за допомогою важеля та повідка кріпиться до махового колеса. Завдяки цьому, повертаючи рукоятку привода, приводимо в рух і махове колесо, закріплене на головному валу швейної машини. Отже, приводяться в дію і всі механізми.
Ручний привод починає рухатися за допомогою руки, яка обертає рукоятку по колу в напрямку від себе. З одного боку, ручний привод дає можливість регулювати швидкість роботи машини, з іншого, має такі недоліки:
• одна рука швачки постійно зайнята обертанням рукоятки махового колеса;
• швидкість шиття не дуже висока.
ЗАПАМ'ЯТАЙ! Рукоятку ручного привода слід обертати тільки від себе!
Швейна машина з ножним приводом (мал. 153) вивільняє руки під час шиття, але перш ніж сідати за таку машину, треба навчитись узгоджувати рухи рук і ніг.
Ножний привод швейної машини складається з педалі (мал. 154)у яка приводиться у коливальний рух при натискуванні на неї ногами. Рух педалі за допомогою кривошипно-шатунного механізму* передається пусковому колесу, яке з'єднане пасом зі шківом махового колеса. Таким чином обертальний рух пускового колеса передається маховому колесу, а від нього всім іншим механізмам машини. Швейна машина з ножним приводом працює з більшою швидкістю, ніж машина з ручним приводом.
Сучасна промисловість випускає швейні машини з електричним приводом, які бувають вбудовані та навісні (мал. 155). Вбудований електродвигун робить машину більш компактною, краще захищеною від зовнішніх впливів. Навісний -простіше відремонтувати: замінити контактні щітки, приводний пас тощо.
Електричний привод складається з електродвигуна й пускорегулювальної педалі (мал. 156). Навісний електродвигун кріпиться до кронштейна за допомогою гайок. Шків, установлений на головному валу електродвигуна, за допомогою паса передає обертання маховому колесу, закріпленому на головному валу швейної машини, яке приводить у рух решту механізмів машини.
Швейні машини з електроприводом мають ряд переваг: простота в роботі, більш висока швидкість у виконанні строчок.
Основними несправностями електропривода є: вихід з ладу електродвигуна, зношування електрощіток, ушкодження або обрив приводного паса. Перед початком роботи на швейній машині з електроприводом необхідно навчитися регулювати швидкість машини за допомогою пускорегулювальної педалі.
Будова швейної машини
Нині поряд із сучасними багатоопераційними швейними машинами майстрині працюють і на більш старих (раритетних) машинах (мал. 157).
Як видно з малюнка 157, швейні машини дуже змінилися за зовнішнім виглядом, але загальна будова та принцип дії залишилися незмінними. Відмінністю є те, що сучасні машини можуть виконувати більше операцій, а отже, мають додаткові механізми.
Швейна машина (мал. 158) складається з платформи І, регулятора довжини стібка 2 та махового колеса 3. На рукаві розміщенні котушкові стержні 5, регулятор натягу верхньої нитки 6, ниткопритягач 7, голкова пластина 5, голкотримач з голкою 9. Побутові швейні машини відносять до класу універсальних. Це обумовлено тим, що на таких машинах можна пошити виріб від початку до кінця, не використовуючи додаткового обладнання. Також вони належать до машин човникового стібка, тобто в утворенні строчки беруть участь дві нитки -верхня та нижня. Верхня нитка заправляється зверху машини, а нижня -намотується на шпульку та встановлюється у човниковий пристрій.
Залежно від положення човникові пристрої поділяють на вертикальні та горизонтальні. У вертикальному човниковому пристрої шпулька з намотаною ниткою встановлюється в човниковий пристрій за допомогою шпульного ковпачка (мал. 159).
Для горизонтального пристрою шпульний ковпачок не потрібний; шпулька вкладається в човниковий пристрій без нього (жал. 160).
Правила керування швейною машиною
Під час роботи на швейній машині слід дотримуватись певних правил:
• правильно ставити ноги та керувати педалями;
• правильно тримати тканину, щоб строчка була рівною;
• керувати машиною так, щоб махове колесо оберталось у напрямку до себе.
Якщо махове колесо буде обертатись у зворотному напрямку, то верхня нитка обірветься і строчка не буде утворюватись.
Працюючи на швейній машині з ручним приводом, рукоятку привода слід обертати правою рукою у напрямку від себе, а лівою -спрямовувати тканину для виконання строчки (мал. 161).
При роботі на швейній машині з ножним приводом ноги необхідно поставити повністю на педаль, але так, щоб права нога була висунута трошки вперед (мал. 162 а). Ногами слід натискувати на педаль носком та п'яткою по черзі, звертаючи увагу на обертання махового колеса. Махове колесо має обертатись у напрямку до себе. Руки в цей час повинні спрямовувати тканину. Для цього ліва рука перебуває зліва від лапки, а права -перед лапкою (мал. 162 б). '
Під час роботи на швейній машині з електроприводом машина приводиться в рух за допомогою пускорегулювальної педалі.
Якщо поставити ногу на педаль й акуратно на неї натиснути, машина почне працювати (мал. 163). Але слід тиснути на педаль так, щоб рух машини був повільним. У цей час руки спрямовують тканину так само, як і при роботі на швейній машині з ножним приводом.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри