укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 13. Тип членистоногі
11:24
§ 13. Тип членистоногі

§ 13. Тип членистоногі

Комахи відомі з кам'яновугільного періоду (близько 300 млн. років тому назад). їх розвиток і розквіт пов'язаний з появою відділу Покритонасінних. Вчені вважають, що комахи походять від вимерлих примітивних ракоподібних. З ракоподібними вони мають багато спільних рис: у них подібні ротові органи, ембріональний розвиток тощо. Перші комахи були схожі на сучасних бабок, довжиною тіла до 29 см та розмахом крил до 70 см. Дуже добре збереглись дрібні комахи того часу в бурштині, що є застиглою смолою хвойних рослин. На сьогоднішній день вони за наявністю різних пристосувань до довкілля та чисельним видовим складом є пануючою групою в тваринному світі
Поширення та середовище існування. Сьогодні відомо близько 1 млн. видів комах. Це складає більше половини усіх існуючих на Землі видів тварин. Комахи широко розселились материками нашої планети і пристосувалися до найрізноманітніших умов існування. їх можна зустріти в ґрунті, у воді, на суходолі, на снігу тощо. Більшість комах на певній стадії свого розвитку здатні літати та не мають конкурентів у атмосфері, окрім птахів.
Відділи тіла. Тіло комах - довжиною 0,2 мм - 30 см, поділене на три відділи: голову, груди і черевце (мал. 45).
Будова голови. Голова рухомо з'єднана з грудним відділом На голові розташовані пара складних фасеткових очей (у деяких очі прості) і видозмінені кінцівки: членисті вусики (антени) та ротові органи (верхня і нижня щелепи, нижня губа). Вусики комах виконують функцію дотику та нюху. їхня будова є важливою систематичною ознакою для кожного ряду комах. Вусики можуть бути різними за формою: щетинкоподібні, пилчасті, булавовидні, пластинчасті, гребінчасті та ін.
Будова грудей. Грудний відділ комах складається з З сегментів. Кожний сегмент несе пару членистих ніг. Ось чому друга назва комах - шестиногі. Ноги у комах можуть бути різного типу: стрибальні (коники, цвіркуни, блохи), плавальні (жук-плавунець), риючі (капустянка) тощо. На першому та другому сегментах грудного відділу розміщено по парі крил, але зустрічаються безкрилі комахи (блохи, воші та ін.). У деяких комах (жуків, тарганів та ін.) передні крила перетворені на жорсткі надкрила. Надкрила захищають ніжні перетинчасті задні крила від ушкоджень. У комах ряду Двокрилі задні крила перетворилися на маленькі придатки - дзижчальця.
Будова черевця. Черевце у комах складається з 6-12 сегментів і не має кінцівок. На кінці черевця можуть знаходитись статеві й хвостові придатки: церки, яйцеклади, а іноді - жало. Ці придатки є видозміненими черевними кінцівками і виконують певні функції.
Покриви тіла. Хітинізована кутикула комах вкрита різноманітними виростами - ворсинками і щетинками. Вони виконують декілька функцій. Одні з них, густо вкриваючи тіло, зберігають тепло, інші мають рецептори і є органами чуттів. Ворсинки бджоли беруть участь у збиранні пилку, а щетинки на крилах метеликів перетворились у лусочки, які мають різний колір, забезпечуючи забарвлення комах.
Неабияку роль у житті комах відіграють залози, які виділяють особливі пахучі речовини - феромони. Наприклад, за допомогою феромонів мурашки мітять свій шлях до мурашника. Та найбільшого значення у житті комах відіграють ферромони, що приваблюють особин протилежної статі. Комахи відчувають один одного за специфічним запахом на відстані кількох кілометрів.
Особливості внутрішньої будови комах. Нервова система подібна до загального плану будови нервової системи членистоногих. Вона складається з навкологлоткового нервового вузла, черевного нервового ланцюжка та периферичних нервів (мал. 46).
Травна система подібна до травної системи членистоногих. Залежно від способу живлення комахи мають різний тип ротового апарату: гризучий (таргани, жуки), смоктальний, або колючо-смоктальний (воші, клопи, комарі, блохи), лижучий (кімнатна муха), гризучо-лижучий (бджола) тощо (мал. 47). Кровоносна система у комах розвинена слабо. Вона незамкнена. Функцію серця в ній виконує спинна судина. Гемолімфа у комах безбарвна.
Видільна система. Функцію виділення у комах виконують мальпігієві судини і жирове тіло (своєрідна "накопичувальна нирка")
Дихальна система комах представлена трахеями (у водних зябротрахеями). Вони відкриваються назовні дихальцями. Дихальця розташовані по боках черевця.
Органи чуттів. Високий рівень організації нервової системи у комах забезпечений значним розвитком органів чуттів: дотику, нюху, зору, смаку, рівноваги та слуху. Органи зору представлені парними складними фасетковими очима, у деяких - простими (у бджоли). Комахи, подібно до річкового рака, мають мозаїчний зір. Органи дотику у комах - чутливі волоски, щетинки або пластинки, розташовані по всій поверхні тіла. Органи нюху - ямки і волосинки, що розташовані на вусиках. Органи слуху є тільки у комах, які здатні утворювати звуки (коники та цвіркуни). Це так звані тимпанальні органи, які найчастіше знаходяться у гомілках ніг. Ось чому ці комахи чують ногами!
Розмноження і розвиток комах. Комахи розмножуються лише статево. Запліднення у комах - внутрішнє. Яйця вкриті товстою оболонкою, під якою міститься запас поживних речовин. Самки відкладають яйця за допомогою яйцекладу в ґрунт, у гній, у водойми, на поверхню рослин і в їх тканини, і навіть в інших живих комах та в їхні яйця (комахи-їздці і яйцеїди). У одних комах розвиток проходить у чотири стадії: яйце - личинка - лялечка - доросла комаха. Личинка таких комах - гусінь - зовні зовсім не схожа на дорослих особин. У неї червоподібне тіло, гризучий ротовий аппарат, прості очі, на черевці п'ять пар несправжніх ніжок, які є виростами кутикули. Личинки швидко ростуть, декілька разів линяють і перетворюються на лялечку. Такий розвиток називають розвитком з повним перетворенням, або розвитком з метаморфозом (мал. 48).
По-іншому відбувається розвиток комах з неповним перетворенням, при якому комаха проходить три фази: яйце -личинка - доросла комаха. Народжені з яєць личинки зовні схожі з дорослими особинами: у них така ж форма тіла, подібні за будовою ротові органи, очі, зачатки крил. Після кожного линяння подібність личинок з дорослою комахою збільшується (мал. 49).
Комахи - високорозвинені, добре пристосовані до умов існування, вищі безхребетні тварини тіло яких поділене на голову, груди та черевце. Вони мають пару вусиків, пару фасеткових очей, три пари ходильних ніг і дві пари крил. Розмножуються в основному статевим способом. Для них характерний як прямий так і непрямий тип розвитку.
1. Як особливості зовнішньої будови комах пов'язані із середовищем їхнього існування? 2. За якими ознаками можна виявити у довкіллі представників класу Комахи? 3. Які особливості внутрішньої організації дозволили комахам заселити різноманітні середовища існування? 4. У чому особливість будови органів чуттів комах? 5. Поясніть терміни: жирове тіло, гемолімфа, тимпанальний орган. Запишіть їх до свого біологічного словничка. 6. Який спосіб розмноження притаманний комахам? 7. Як відбувається розвиток з повним перетворенням? Наведіть приклади таких комах. 8. Як відбувається розвиток з неповним перетворенням?
1. Чому кровоносна система комах більш примітивна порівняно з ракоподібними і павукоподібними? 2. Спробуйте пояснити складну поведінку комах. 3. Розгляньте "Дерево життя". Яке місце комах у системі органічного світу?
Для допитливих
Комахи та біоніка
Природа не раз "давала уроки інженерам і конструкторам, які не змогли своєчасно розгадати її секретів. Хіба мало постраждало літаків від вібрації крил? А пізніше виявилося: невеличкі важки на кінцях крил літаків, що запобігають вібрації - це не що інше, як модель крихітних цяток на крилах бабки. Тому то останнім часом і пожвавлюється інтерес до комах з боку біоніки (від біо(логія) та (електро)ніка) -науки, яка конструює прилади за принципом будови і функціонування живих систем. Як наука вона виникла в 1960 році. 7. Які закономірності природипроявляються в особливостях будови комах?
Лабораторне дослідження
Мета: ознайомитися із зовнішньою будовою комах на прикладі травневого хруща, визначити ознаки пристосування у зовнішній будові до умов середовища існування.
Прилади і матеріали: фіксовані хрущі, колекції комах, препарувальна голка, таблиця "Зовнішня будова хруща травневого".
Хід роботи
1. Розгляньте зовнішню будову травневого хруща. Визначте забарвлення та розміри тіла. Чи є забарвлення хруща ознакою пристосування до умов існування?
2. Розгляньте покрив жука. Дослідіть міцність хітинового покриву тіла жука за допомогою препарувальної голки.
3. Знайдіть та розгляньте три відділи тіла: голову, груди, черевце.
4. На голові жука розгляньте за допомогою лупи очі, ротовий аппарат гризучого типу, нижню та верхню щелепи. Визначте, як голова з'єднана з грудьми (рухомо чи нерухомо)?
5. Розгляньте груди жука з нижнього боку, підрахуйте пари ніг та кількість сегментів на грудях. Знайдіть та розгляньте на грудях дві пари крил: передню пару (надкрила) та задню (перетинчасті крила).
6. Розгляньте черевце, знайдіть на ньому отвори-дихальця. Підрахуйте кількість сегментів на черевці.
8. Замалюйте зовнішню будову травневого хруща і зробіть позначення.
9. Зробіть висновок про будову комах на прикладі хруща травневого та ознаки його пристосування до умов середовища існування.

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології, алгебри
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури, інформатики