укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 13. Вологі екваторіальні ліси, савани і рідколісся
11:37
§ 13. Вологі екваторіальні ліси, савани і рідколісся

§ 13. Вологі екваторіальні ліси, савани і рідколісся

Визначте за відповідною картою атласу особливості розташування природних зон вологих екваторіальних лісів, саван і рідколісь. За кліматичною картою атласу з 'ясуйте, які кліматичні умови у цих природних зонах.
Ґрунти та рослини вологих екваторіальних лісів. Екваторіальний пояс Африки вкритий гілеями - вологими вічнозеленими лісами. Вони розвиваються в умовах вологого екваторіального клімату на червоно-жовтих фералітних (від лат. ферум - залізо, алюмініум - алюміній) ґрунтах. Підстилаючі породи багаті на сполуки заліза, том)' мають червоний колір. В екваторіальному поясі сприятливі умови для життєдіяльності рослин, тварин і мікроорганізмів, що особливо важливо для ґрунтоутворення. Органічні речовини розкладаються з великою швидкістю. Розчиненими у воді їх вбирають рослини. Велика кількість вологи призводить до безперервного промивання ґрунту, тому шар гумусу у червоно-жовтих фералітних ґрунтах зовсім незначний.
Африканські гілеї вражають передусім густотою рослинності і великою кількістю видів. У гінеях Африки налічується майже 3000 видів тільки деревних рослин. Дерева ростуть у чотири - п'ять ярусів, що є наслідком боротьби за світло. Висота першого ярус)' 40-50 м, і лише окремі дерева, головним чином пальми, підіймаються до 60 70 м. Розгалуження дерев починається поблизу вершини стовбура, де гілки мають не дуже велику кількість листя. Листя в першому ярусі масивне і жорстке, часто блискуче. Цс допомагає йому зберігати вологу в спекотний полудень, оскільки, попри велику кількість вологи в ґрунті, піднімати її вгору по стовбурах і гілках
на висоту 40-50 м - процес доволі складний. Крім того, таким чином листя захищається від пошкоджень сильними ударами дощових крапель.
Розгляньте мал. 36. Які чинники вказують на те, що це екваторіальний ліс? Назвіть два найголовніших чинники, що впливають на велику густоту рослин в екваторіальних лісах.
Висота дерев другого ярусу -20-40 м. Серед них переважають види з м'якою корою, в основному цс фікуси і пальми. Третій ярус сягає висоти 10-15 м. Породи дерев цього ярусу мають тверду важку деревину. Залізне дерево такс важке, що тоне у воді. В третьому ярусі ростуть сандалове дерево, червоне, чорне (ебенове) дерева, каучуконоси, олійна пальма, з плодів якої виробляють пальмову олію, хлібне дерево, дерево-какао, кавове дерево. Стовбури і крони дерев вкриті квітучими орхідеями, переплетені ліанами. Серед них виділяється ліаноподібна пальма ротанг, яка досягає довжини 200 м.
Стовбури деревстрункі,невеликого діаметра,багатознихтонкокорі. Квіти і плоди деяких ви дів рослин розвиваються прямо на стовбурах, що захищає їх від сильних злив і створює більш зручніу мови для запилення комахами (у тому числі мурахами). Крім того на стовбурах дерев оселяються рослини епіфіти. Вони живляться вологою, яку отримують із перезволоженого повітря. Оскільки ґрунти гілей малопотужні, коренева система розвивається переважно в горизонтальному напрямі, а також з'являються додаткові корсні-підпори, що відходять від стовбурів на висоті 0,75-1 м (див. мал. 37). Стійкості деревних стовбурів сприяє також переплетення крон ліанами.
На одному гектарі гілейних лісів росте до 100 різних видів дерев. Це істотно погіршує експлуатацію цінних порід - чорного (ебенового) дерева, винної пальми, дерева кола, лікарських рослин і каучуконосів. Особливу цінність у гілеях Африки мають олійна пальма, кавове дерево, які стали найважливішими культурами плантацій країн екваторіальної Африки.
Тваринний світ вологих екваторіальних лісів багатий і різноманітний. Тварини живуть на деревах, в густих і непролазних заростях гілей, у річках і на узбережжях. Тут можна зустріти людиноподібних мавп (шимпанзе та горили). Найбільшими з них є горили, які живуть у малодоступних місцях (див. мал. 38). На землі мешкають дрібні копитні: африканське оленя, китицевухі свині, карликові бегемоти. З хижаків тут зустрічається леопард.
У пухкому ґрунті і лісовій підстилці водяться змії, видрові, ящірки. На деревах і в ґрунті мешкають терміти, що харчуються рослинними рештками.
Усюди поширені комахи - мухи, комарі, мурахи. Деякі, так звані кочові мурахи, рухаються колонами. Це люті хижаки, вони кидаються на кожну живу істоту, залазять на дерева і вбивають пташенят у гніздах, нападають на ящірок та інших плазунів. Ці всеїдні істоти не бояться навіть дрібних ссавців. У гілеях часто виникають епідемії малярії. її поширюють комарі, а збудником є безхребетна істота - малярійний плазмодій.
Птахів у вологих лісах порівняно мало. Тут є цесарки, голуби, деякі види папуг, птахи-носороги.
На північ і південь від вологих екваторіальних лісів - у субекваторіальному поясі - поширені перемінно-вологі ліси на червоних латеритних ґрунтах. Вони відрізняються тим, що на сухий період скидають листя. Але оголеного лісу тут не зустрінеш, оскільки різні види дерев скидають листя в різний час протягом сухого сезону. Дерева у перемінно-вологих лісах дещо нижчі, ніж у вологих.
Поміркуйте, чому більшість тварин гілеї не можуть жити в інших куточках Африки?
Савани і рідколісся. Савани - це тропічний лісостеп. Тут переважає трав'яний покрив, серед якого підіймаються самотні або розташовані невеликими групами невисокі дерева і чагарники жаркого поясу. Зміна екваторіальних лісів саванами і рідколіссями пояснюється зменшенням кількості опадів і появою сухого періоду, тривалість якого збільшується з віддаленням від екватора. Під час сухого періоду знижується життєдіяльність мікроорганізмів, і трав'яний опал розкладається не повністю. В таких умовах у більш сухих місцях формуються червонувато-бурі ґрунти опустелених саван, а ближче до вологих лісів червоні фералітні ґрунти високотравних саван.
Межа поширення саван на півночі доходить до 16°-18° пн. ш., а на півдні переходить за Південний тропік. У посушливий період трави вигорають, багато дерев скидають листя і савана набуває жовтого забарвлення. Спека висушує все. Але одразу після дощів із вражаючою швидкістю виростають соковиті трави, дерева вкриваються листям. За 5-6 днів відбуваються такі зміни, для яких у помірному поясі потрібно півтора-два місяці. Там, де довго йдуть дощі, ростуть густі й високі (іноді до 5 м) трави.
Рослинність саван. На безмежному трав'янистому просторі виділяються величезні баобаби з розкидистими гілками. У сухий період вони стоять без листя. Баобаби 20 25 м заввишки і в поперечнику досягають 12 м. У товстому стовбурі накопичується вода, яку баобаб витрачає під час посухи. У дощовий період дерево вкривається листям і великими жовтими квітками. З кори баобаба виробляють волокно, що йде на виготовлення мотузок і грубих тканин. Тривалість життя баобаба -4-5 тис. років.
З інших дерев у савані поширені зонтичні акації зі щільною кроною, мімози і деякі види пальм. У найпосушливіших районах савани трапляються алое та молочаї - деревоподібні рослини, м'ясисті стебла і гілки яких позбавлені листя та вкриті колючками. Молочаї досягають 8 м заввишки.
У багатьох рослин розвинулося пристосування до сухого періоду року: жорстке опущене листя, товста кора.
Тваринний світ саван. Савани багаті на рослинну їжу, тому там поширені високорослі травоїдні тварини: різноманітні антилопи, зебри, а також жирафи, які завдяки своїй довгій шиї можуть діставати листя з високих дерев. У саванах є навіть карликові антилопи, висота яких близько 40 см.
Зебри і жирафи живуть лише в Африці. Укуси мухи цеце не заподіюють зебрам шкоди, тому в окремих районах їх приручають і використовують замість коней. Живуть у савані й інші великі травоїдні тварини - слони, буйволи, носороги, які значною мірою винищені людиною. По берегах річок і озер зустрічаються бегемоти. Травоїдними тваринами живляться хижаки. Найсильніший серед них - лев, що часто нападає і на худобу, гепарди, шакали, гієни. Загроза для багатьох тварин і людини - крокодили. Найбільші з них - нільські - сягають 5-6 м завдовжки.
У саванах Африки багато різноманітних птахів. Серед них і невеличкий нектарник, і найбільший птах на Землі - африканський страус. З хижих виділяється своїм виглядом птах-ескретар з довгими, як у журавля, ногами - він полює на дрібних гризунів та змій. Птах наздоганяє змію і затоптує її. Найкращі умови для птахів - у заростях папірусу й очерету на узбережжі озер та річок. Тут мешкають фламінго, ібіси, лелеки, марабу. Марабу зустрічаються тільки в Африці. Шия і голова птаха вкриті пухом, дзьоб масивний. Марабу дуже ненажерливі. Поселяючись недалеко від сіл, вони поїдають харчові відходи і виконують таким чином роль «санітарів».
Надзвичайно багато в Африці термітів, вони мешкають у високих будівлях - термітниках, які піднімаються над травою. Термітники вдвічі вищі за людину. Великої шкоди завдає муха цеце. її укуси смертельні для великої рогатої худоби і коней. У людей вона викликає сонну хворобу, яка раніше забирала десятки тисяч життів щороку. Тепер проти сонної хвороби роблять щеплення.
Раніше савани Африки займали меншу площу. Більша їх частина виникла на місці винищених людиною лісів.
Чим савана відрізняється від вологих екваторіальних лісів? Підготуйте розповідь про одну із зображених тварин та вкажіть ареали її проживання.
Висновки
1. Екваторіальні ліси мають назву гілеї, рослини гілей ростуть ярусами.
2. Серед тварин гілей найширше представлені комахи, плазуни, мавпи.
3. Клімат саван характеризується зміною двох сезонів (вологого і сухого), серед тварин саван найбільше копитних.
• Чи знаєте ви, яка тварина в Африці найстрашніша? Ні, це не лев, і не гепард, і навіть не крокодил. Населення Африки найбільше потерпає від звичайного комара. Від малярії щороку помирають мільйони людей. Комарі переносять й інші хвороби. Цей «найстрашніший звір» звикає до кліматичних перепадів та інших змін.
• Кількість великих тварин (слонів та носорогів) невпинно скорочується. Не допомагають навіть суворі закони проти браконьєрства. За останній час поголів'я слонів у саванах Африки скоротилося з 2 млн до 750 тис. У деяких країнах на межі вимирання знаходяться носороги. Так, у Кенії їх залишилося лише 50. • Кількість бегемотів у деяких районах Африки, навпаки, зростає. У найстарішому заповіднику - Національному парку Вірунґа їх кількість зросла до 35 тис. А у Танзанії, на річці Руфіджі, 1988 р. 10 тис. бегемотів розпочали переміщення у бік Індійського океану. Вони знищили практично всі посіви на берегах річки.
1. Які хімічні елементи є основними у складі фералітних ґрунтів?
2. Які рослини домінують у першому ярусі гілей?
3. Розкажіть про характерних представників фауни вологих екваторіальних лісів.
4. На якій широті знаходяться північна та південна межі савани?
5. Охарактеризуйте рослинність саван.
6. Які рослини і тварини саван зустрічаються лише в Африці?
7. Підготуйте розповідь про рослинний символ саван - баобаб.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології