укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » § 14. Емоції та здоров'я
17:47
§ 14. Емоції та здоров'я

§ 14. Емоції та здоров'я

У цьому параграфі ви:
* навчитеся розрізняти відчуття, емоції та почуття;
* ознайомитесь із поняттям «культура вияву почуттів» та з ознаками емоційного розвитку підлітків;
* дізнаєтесь, як емоцм впливають на прийняття рішень, як можна заспокоїтись та позбутися надмірних емоцій перед прийняттям рішення.
Як розпізнати відчуття, емоції та почуття
Відчуття з'являються у людини від впливу на її органи чуття. Це дозволяє сприймати предмети навколишнього світу та оцінювати внутрішній стан організму.
Цікаво знати, що... відчуття дозволяють людині сприймати різні об'єми інформації. Через зорові відчуття людина отримує 80 % інформації. Швидкість виникнення відчуттів після початку їх впливу висока - частки секунди, проте неоднакова: торкання - 0,09 с; слухові відчуття - 0,12 с; зорові відчуття - 0,15 с. Людина зрозуміє почутий звуковий сигнал швидше, ніж побачений зоровий.
Дуже часто людина не може пояснити, чому в неї з'явилися ті чи інші відчуття. Наприклад, без причини стає ніяково, або виникло відчуття дискомфорту. Такі тілесні відчуття можна пояснити як сигнали перед поки що невідомою нам подією. Ми ще не усвідомлюємо, що може статись, а наше тіло вже повідомляє нам «Будь обережний!» або «Будь уважний!»
Які відчуття у вас виникали перед значущими у вашому житті подіями?
Чи попередили ці відчуття про щось важливе для вас?
Чи спонукали вас ці відчуття до зміни свого попереднього рішення?
За відчуттями навколишнього світу та самопочуттям у людини формуються певні емоції.
Фізіологічно закладено, що людина більш схильна до позитивних емоцій, бо центри головного мозку, що відповідають за позитивні емоції охоплюють ділянку в 35 %, а центри, що відповідають за негативні емоції - лише 5 %.
Для чого людині потрібні емоції? Які вони бувають?
Емоції допомагають людині запам'ятовувати певні події та власні відчуття, оскільки пам'ять людини емоційна. Психологи виокремлюють п'ять базових емоцій людини: тривога, печаль, страх, гнів, радість. Ви можете пам'ятати події, які відбулися в далекому дитинстві саме завдяки тому, що ці події були для вас дуже приємними або неприємними. Спочатку психіка пригадує емоцію, і тільки потім - подію або людину, яка із цією емоцією пов'язана.
У вигляді емоцій люди переживають усі почуття. Почуття тривають довше, ніж емоції (любов - почуття; радість, страждання, інтерес - емоції).
Почуття - це внутрішнє дуже особисте ставлення людини до того, що відбувається в її житті та до її оточення. Почуття керують поведінкою людини.
Умови емоційного благополуччя
Емоційно благополучними і народжуються, і стають в процесі всього життя. Психолог Ерік Еріксон виділив чотири умови, що Забезпечують емоційне благополуччя:
Культура вияву почуттів
Жодна людина не може постійно приховувати свої почуття. Цього і не потрібно робити. Помірне виявлення почуттів, яке не заважає іншим, свідчить про володіння культурою вияву почуттів. Під час спілкування з іншими людьми слід пам'ятати правило: «Твоя власна свобода закінчується там, де починається свобода іншої людини».
Як можна виявляти почуття? Що таке міміка та пантоміміка?
При виявленні почуттів важливо все: і спосіб, і сила їх виявлення. У рамках культури вияву почуттів не варто:
• нав'язувати іншій людині те, що їй не до вподоби, але дуже подобається тобі;
• при розмові розмахувати руками перед обличчям співрозмовника;
• торкатися іншої людини при діловій розмові;
• крутити на одязі ґудзики співрозмовника;
• під час розмови роздивлятися нігті;
• говорити та сміятися надто голосно.
Дитині притаманна підвищена емоційність, але в підлітковому віці завдяки вольовим зусиллям розвивається здатність до саморегуляції емоцій та почуттів, уміння точно обирати інтонації, формується багата й доречна лексика.
Як виявляти свої почуття при розмові:
бути активним слухачем (схвально похитувати головою);
• помірно жестикулювати;
• висловлювати свої думки про те, що подобається;
• доброзичливо всміхатись;
• демонструвати привітність мімікою обличчя.
Спочатку розіграйте між собою ситуацію (за зразком чи з власного досвіду), у якій співрозмовники не дотримують культури виявлення почуттів. У другій спробі розіграйте ситуацію, коли співрозмовники дотримують культури вияву почуттів. У якій із цих спроб ви почувалися комфортніше?
Відмовтесь від сусіда. Так вийшло, що класний керівник має пересадити до вас чи до вашої подруги хлопчика, який, м'яко кажучи, не вирізняється охайністю: шнурки розв'язані, кишеня відірвана, а в іншій може оселедця притягнути. Він досить розумний, гарно орієнтується в комп'ютерах, проте зовсім не переймається зовнішнім виглядом. Відверто кажучи, не дуже приємний сусід по парті на половину дня.
Як можна заспокоїтись та позбутися сильних емоцій перед
прийняттям рішення
Коли ми обираємо чи маємо прийняти рішення, то керуємось бажанням бути щасливими, здоровими, багатими, духовно зростати. Однак, такі емоції, як збудження, хвилювання, злість можуть перешкодити прийняттю правильного рішення та призвести до імпульсивного й неусвідомленого вибору. Ніколи не слід приймати рішення під впливом емоцій, особливо негативних.
Розгляньте кілька способів, які допоможуть заспокоїтись та позбутися сильних емоцій перед прийняттям рішення.
Спокійне дихання. Зробіть 10 повних і повільних вдихів і видихів рівної тривалості. Наприклад, вдихніть та повільно порахуйте 1-2-3-4-5-6 та видихніть так само. Повторіть 10 разів.
Три питання. Перед прийняттям рішення гфодумайте відповіді на три питання:
1. Як я сприйму це рішення через 10 хвилин?
2. Як поставлюся до свого рішення через 10 місяців?
3. Що буде після прийняття цього рішення через 10 років?
Способи «Спокійне дихання» та «Три питання» можна поєднувати, якщо рішення дійсно непросте.
Порада другу. Спробуйте абстрагуватись та продумати, щоб ви порадили другу, якби він опинився в подібній ситуації. Коли ми шукаємо рішення для іншої людини, а не для себе - ми завжди об'єктивніші. Це дозволяє не надавати перебільшеного значення дрібницям та виділити суттєве.
Жовтий сигнал. Швидке рішення дуже часто є поганим рішенням, тому що приймається під впливом сильних емоцій. Не слід діяти імпульсивно. Краще просто почекати. За деякий час ситуація може змінитись, або розв'язатись сама собою, або з'являться нові обставини, які допоможуть прийняти правильне рішення.
Обговоріть ситуації на вибір: а) зробити татуювання; б) проколоти вухо.
Запропонуйте рішення, використовуючи перші чотири способи.
Спрогнозуйте, як ці рішення можуть вплинути на здоров'я. Значення позитивних емоцій та почуттів для здоров'я
Вражаюча історія сталася з однією дівчин-кою-підлітком. Вона була дуже чуттєвою, тонко все відчувала і писала ліричні вірші.
Дівчинка з раннього дитинства була прикута до ліжка. У неї були вражені хворобою ноги та хребет. Ллє бажання жити підтримувало в ній здатність радіти життю. Обмежені можливості рухатись були компенсовані загостреною чутливістю та емоційністю.
Одного разу, захоплена непереборним бажанням злетіти до своїх повітряних замків, вонапідвелася :і крісла і пішла. Жоден лікар не міг цього пояснити, а дівчинка все одно ходила. У майбутньому вона стала не тільки поетесою, а ще й художницею.
Ось наскільки сильними можуть бути відчуття, емоції та почуття в духовно сильної людини.
Що вплинуло на здоров'я дівчини? Як ви можете це пояснити?
З позитивним настроєм леппе розуміти свої відчуття, пізнавати себе і довкілля, простіше знайти спільна' мову з оточенням. Сприймайте себе як частин)' світу, виражайте власні почуття собі на користь, але не в супереч іншим. У том)' що ви отримуєте позитивні емоції та почуваєтесь щасливими і задоволеними від життя є простий секрет психічного і духовного здоров'я.
Відчуття, емоції та почуття людини впливають на прийняття рішень. Рішення, які були прийняті під впливом позитивних емоцій приводять до кращих наслідків. Секретом підтримки психічного й духовного здоров'я є задоволення
від життя та позитивні емоції.
Якщо підліток має переважно позитивні емоції та почуття (співчуття, любов, відданість, естетичне захоплення, цікавість, почуття гумору) та володіє культурою їх вияву, то це є ознаками емоційного благополуччя.
Запитання і завдання
1. Що таке відчуття?
2. Назвіть п'ять базових емоцій.
3. Що таке почуття?
4. Чим відрізняються відчуття, емоції від почуттів? Яке із цих понять об'ємніше?
5. Про що може свідчити негативна емоція?
6. Поясніть, як ви розумієте поняття «культура вияву почуттів».
7. Проаналізуйте схему та прийміть правильне рішення щодо навчання і здоров'я.
8. Поясніть, як емоції впливають па прийняття рішень.
9. Розкажіть, як можна заспокоїтись і позбутися сильних емоцій перед прийняттям рішення.
10. Поясніть вислів «Усмішка подовжує людині життя».
Відпрацювання навичок самоконтролю
Потренуйтесь виконувати вправи для самоконтролю. Ви можете їх виконувати в моменти, коли це дійсно потрібно:
1. Вчимося зберігати спокій та рівновагу. Розправте плечі. Тримайте поставу, спина пряма. Легка усмішка! Розслабляємо поступово все тіло: повіки, обличчя, шию, плечі, груди, живіт, сідниці, ноги. Промовляти про себе відповідно циклу дихання наведені нижче стани:
Вдих - безтурботність, видих - спокій. Вдих - умиротворіння, видих - заспокоєння. Вдих - лагідність, видих - легка радість. Вдих - весняне сонечко, видих - усмішка. При виконанні цієї вправи можна затримувати дихання на рахунок 1-2-3.
2. Якщо вам необхідно набратись рішучості та сміливості, затуліть ліву ніздрю і дихайте ритмічно через праву ніздрю протягом 1 хв. Щоб заспокоїтись, зняти роздратування, слід затулити праву ніздрю і дихати лівою. Оскільки тіло працює асинхронно до півкуль головного мозку, то у випадку дихання через ліву ніздрю активізується права півкуля, а при диханні через праву ніздрю - ліва півкуля. Дихання має бути ритмічним.
3. Щоб заспокоїтись, уповільніть своє дихання. На рахунок 1 -2-3-4-5-6 зробіть повільний вдих, на рахунок 6-5-4-3-2-1 зробіть повільний видих. Повторіть 5-6 разів. Простежте, чи змінилося ваше самопочуття. Якщо так, опишіть, яким чином і наскільки воно змінилося.
4. Щоб заспокоїтись закрийте очі. Уявіть квітку, яка вам подобається. Чітко роздивіться, яке у неї стебло, листя, суцвіття. Якого кольору її пелюстки... Потім припиніть роздивлятися деталі квітки і помилуйтеся її цілісною красою. Подивіться на рослину так, неначе ви віддалилися від неї і бачите її цілком. Вам приємно на неї дивитися. Просто милуйтеся цілісністю квітки. Виконуйте цю вправу протягом 5-10 хв. Під час виконання цієї вправи працює такий психічний механізм, як уява, а процеси логічного мислення відпочивають, унаслідок чого зменшується емоційне напруження, отож людина досягає психологічної рівноваги.
Рідко хто може помітити, що ви виконуєте ці вправи, тому ними можна користуватись де і коли завгодно: у метро, на уроці, удома, на прогулянці...