укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 14. Припуски на пиляння
11:57
§ 14. Припуски на пиляння

§ 14. Припуски на пиляння

Опорні поняття: прийоми запилювання та пиляння, припуски на пиляння, стусло.
При ручній обробці деревини користуються різноманітними прийомами пиляння за допомогою ручних пилок, різними пристроями для закріплення деталей і шаблонами для спрямовування пилки.
За видом закріплення деталі під час пиляння розрізняють горизонтальне та вертикальне пиляння.
Пиляння за прямолінійним контуром заготовок з пиломатеріалів виконують столярними ножівками з великим або середнім за розмірами зубом. Заготовки при цьому розмішуються у горизонтальному положенні. Точне І якісне пиляння має велике значення в роботі, оскільки воно набагато знижує трудомісткість подальшої обробки деталей. Пиляння вимагає надійного закріплення заготівки.
З цією метою використовують спеціальну підкладну дошку, яку можна встановити на столярному верстаку (мал. 59). При цьому вона складається з дошки основи (позиція 1) та власне упору (позиція 2).
Розглянемо правильну робочу позу під час виконання операції пиляння, а також послідовність дій під час пиляння ножівкою. Пиляння ножівкою починають Із запилювання. Для цього пилу встановлюють зубцями справа від лінії розмітки І до полотна пилки прикладають дерев'яний брусок, котрим спрямовують полотно в процесі його зворотнопоступальних рухів на місці, обраному для виконання пропилу (мал. 60).
Повільним рухом на себе роблять початкове заглиблення, при цьому ліва рука повинна щільно притискати заготовку до підкладної дошки і її упору, а права, поступово збільшуючи довжину переміщення, здійснювати рівномірні зворотно-поступальні рухи пилкою. При цьому треба старанно зберігати напрям руху пилки вздовж лінії розмітки (мал. 61).
Операцію пиляння лучковою пилкою також зазвичай здійснюють у двох напрямах: уздовж І впоперек волокон деревини. Ці операції виконують різними прийомами. При поздовжньому пилянні матеріал закріплюють на дошці верстака або затискають струбцинкою так, щоб відпилювана частина заготовки виступала за межі верстака. Полотно лучкової пилки встановлюють майже під прямим кутом до площини станка. Правою рукою працюючий бере пилку за ручку, охоплюючи трохи і місце з'єднання стояка з ручкою. Лівою рукою бере за стояк там, де на ній розміщена тятива. Потім працюючий стає обличчям до лінії розпилу, трохи розставивши ноги для більшої стійкості, і легкими рухами зверху вниз запилює матеріал (мал. 62).
Пилка має весь час рухатися у вертикальному положенні, лише наприкінці руху відхиляючись до ніг працюючого. Під час руху пилки вверх її полотно трохи відводять назад від місця розпилу. Відпилюють заготовку обов'язково до кінця, не допускаючи, щоб відколювалася частина дошки.
При Іншому способі поздовжнього пиляння дошку закріплюють вертикально, а пилка під час розпилювання рухається у горизонтальній площині. Цей спосіб розпилювання дерева використовується у двох випадках: по-перше, коли треба в поперечному напрямі відрізати частину дошки певної довжини; по-друге, коли треба, закріпивши невеликий кусок деревини у поздовжньому затискачі столярного верстака, розпиляти його вздовж волокон.
Лівою рукою працюючий тримає кінець дошки, а правою - пересуває пилку. Тримають пилку за стояк біля самої ручки; запилюють деревину повільним рухом полотна на себе.
Також при запилюванні довгих та вузьких заготовок та розпилювання їх під заданим кутом (45", 90е) слід використовувати столярне стусло - короб для розпилювання. Стусло може мати у перерізі форму, яка нагадує літеру «Ч» (мал. 66, що дозволяє вперти його на край верстака) або перевернуту літеру «П» (мал. 63). Така форма дозволяє затиснути його між кілком та заднім затискачем столярного верстака. Під час роботи заготовка вкладається між бічними стінками з пропилами для полотна ножівки. Залежно від потрібного кута, під яким треба розпиляти заготовку, полотно пилки вставляється у пропил з кутом 90" або 45° до осі деталі.
Під час пиляння треба дотримуватися таких правил.
Правила виконання операції пиляння:
1. Обрати правильне положення тіла (мал. 64), злегка нахилитися уперед, але спину тримати рівно. Кут між лівою ногою, яка встановлюється паралельно напряму руху пилки та правою, злегка відставленою вбік і назад, повинен становити 70-80°.
2. Лівою рукою утримувати заготовку, а правою здійснювати процес пиляння (тулуб при цьому залишається нерухомим). Під час роботи треба також стежити й за тим, щоб інструмент не торкався ріжучою кромкою частин верстака або пристосувань (лещат, струбцин, підкладної дошки тощо).
3. Не тиснути сильно на пилу І не здійснювати занадто різких рухів.
4. Закінчуючи процес розпилювання заготовки, сповільнити зворотно-поступальні рухи пилкою. Стежити за дотриманням кута між лінією зубів ножівки та площиною заготовки (для пиломатеріалів у межах 30-45*) (мал. 64).
Під час виконання трудової операції пиляння обов'язковим є дотримання правил безпечної праці.
Правила безпечної праці підчас пиляння
1. Пиляння виконувати справною, добре розведеною і гостро заточеною пилкою (не перевіряти ступінь загострення зубів пальцями руки).
2. Класти ножівку на верстак або стіл зубцями від себе.
3. Забезпечити надійне кріплення або утримання заготовки.
4. Користуватися при запилюванні спеціальним бруском.
5. Не здійснювати різких рухів у процесі пиляння, не тримати ліву руку близько до полотна пилки.
6. Не залишати пилку в пропилі, якщо тимчасово припиняється робота.
7. Не відволікатися під час роботи.
8. Не здмухувати та не змітати рукою стружку, користуватися для цього щіткою.
Чи добре засвоїли?
1. Які пристосування треба використовувати при виконанні пиляння по прямолінійному контуру?
2. Які вимоги до робочої постави при пилянні ножівкою?
3. Який кут повинен бути між лінією зубців ножівки та площиною заготовки підчас пиляння?
4. Як правильно класти ножівку на робоче місце у перервах між роботою?
5. Випиляйте за допомогою ножівки прямолінійну заготовку за заданими розмірами.
Додаткова інформація
Тулуб під час роботи не розхитуйте у такт процесу пиляння, лівою рукою підтримуйте заготовку.
Цікаво знати
Людина користувалася пилкою з давніх давен. Зображення процесу пиляння знайдено на стінах поховання, вік якого визначається XVII ст. до н. є.

Відповіді ГДЗ 7 клас з геометрії, хімії
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з алгебри, історії України