укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 14. Пустелі й напівпустелі та зони субтропічної рослинності
11:55
§ 14. Пустелі й напівпустелі та зони субтропічної рослинності

§ 14. Пустелі й напівпустелі та зони субтропічної рослинності

Де знаходиться найбільша пустеля світу та як вона називається?
Природа пустель. В Африці савани і рідколісся поступово переходять у тропічні напівпустелі і пустелі. Украй сухе тропічне повітря і зменшення кількості опадів у напрямі від екватора є причиною зміни тип)' рослинності. Найбільшу площу пустелі займають у Північній Африці. У внутрішніх частинах пустелі дощів іноді не буває по кілька років. Хмари - рідкісне явище, том)' сонячне проміння особливо сильно нагріває земну поверхню.
Влітку денна спека досягає +4 в тіні. Рятуючись від пекучого сонця, місцеве населення носить вільний довгий одяг. Особливо важко спеку переносити через гарячі й сухі вітри, що несуть пил і пісок. Пісок проникає всюди, набивається у вуха, рот, очі; спека висушує шкіру.
Через великі добові і значні річні коливання температур виникає сильне фізичне вивітрювання, під дією якого гірські породи розтріскуються і руйнуються, перетворюючись на купу каміння, щебеню і піску. У Сахарі величезні площі займають кам'янисті пустелі - рівнинні простори, вкриті камінням. З кам'янистими пустелями чергуються глинисті і піщані, де місцями видніються дюни і бархани.
Під бідним рослинним покривом пустель утворюються пустельні тропічні ґрунти. Через відсутність дощів мінеральні солі, що знаходяться в глинистих пустелях, не вимиваються. При штучному зрошуванні на таких ґрунтах можна збирати непогані врожаї. Кам'янисті і піщані пустелі позбавлені ґрунтового покриву.
Сахара - цс молода пустеля. Сучасних обрисів вона набула близько 2000 років тому. Плотна Сахари становить приблизно 9 млн км2, на ЦІЙ території могла б розміститися Австралія.
На піщаних просторах Сахари рослини з'являються лише після дощу, швидко ростуть, плодоносять, а потім висихають. У кам'янистих ділянках пустелі поширені лишайники, а на засолених - солянка і полин. Поблизу великих джерел розвивається багата рослинність. У цих місцях, а також поблизу річок та у місцях неглибокого залягання підземних вод, формуються оазиси. Домінуючим видом рослин тут є фінікова пальма.
Рослинність Сахари надзвичайно бідна, а місцями, особливо в центральній частині, її немає зовсім. Подекуди ростуть острівці трав і колючі чагарники. У рослин пустель сильно розвинена коренева система, якою вони збирають воду з великої глибини та зі значних площ (наприклад, верблюжа колючка). У багатьох рослин вироблене пристосування для зменшення випаровування - листя дуже маленьке, а іноді - у формі колючок.
Тварини Сахари добре пристосувалися до сухого і жаркого клімату. Жуки, саранові, черепахи і змії можуть довго не потребувати води. Великим тваринам у пошуках води треба долати великі відстані. Характерними тваринами Сахари є криворогі антилопи бейза, червона лисиця та арабський верблюд. Остання тварина не місцева, її завезли сюди араби, а одомашнили кочівники туареги.
Деякі тварини Сахари потерпають від екологічних негараздів та впливу людини. Усе рідше трапляються в Сахарі леви і гієни, а нільському крокодилу взагалі загрожує зникнення.
Пустелі і напівпустелі Південної Африки займають узбережжя Атлантичного океану (Калахарі, Наміб, Кару).
Пустеля Наміб має площу понад 2 млн км2. Поверхня піску в ній нагрівається до 60°С.
Яким чином холодна Бенґельська течія сприяє утворенню пустелі Наміб?
Дощі тут - рідкісне явище, проте досить часті тумани, тому рослини і тварини навчилися вбирати цю вологу.
У пустелі є багато дивовижних рослин. Це й всльвічія-дивна, дерево-довгожитсль, стовбур якої сягає 1,5 м і майже повністю захований в пісок; нара, що має довге коріння і смачні плоди. Саме ними живляться і миша піщанка, і дикобраз, який у пошуках їжі проходить до 16 км на день, і навіть слони, що з'їдають до 300 кг плодів рослини нара за день. Серед хижаків слід згадати пустельну лисицю, буру гієну та шакала. Зпоміж антилоп вирізняється газель орикс, гострі роги якої небезпечні навіть для левів, котрі часто в сутичках з ориксами дістають смертельні поранення.
Калахарі найбільша з напівпустель Південної Африки. Вдень її поверхня може прогріватися до 7()°С, а вночі температура може різко знизитися нижче 0°С. Тут переважають подугакоподібні та колючі рослини, а іноді трапляється і верблюже дерево. Характерними тваринами є кроти-сліпці, які живуть сім'ями до 40 особин, сурикати, кормом для яких є жуки та скорпіони. 
Субтропічні жорстколисті вічнозелені ліси та чагарники. На північному заході та півдні материка розташована зона субтропічних жорстколистих вічнозелених лісів та чагарників. Літо тут спекотне, сз^хе і порівняно тепле (+4°...+10°С) та волога зима. На півночі ростуть суничник, чист, мирт, лавр. На півдні - орхідеї, пеларгонія, гіацинти, тюльпани, фікуси, багато видів пальм.
На півночі в цій зоні поширений рідкісний вид тварин - безхвостий макак. На півдні у субтропіках звичними є страуси, мавпи, а на узбережжі -баклани та інші птахи.
1. На території Африки є різноманітні пустелі: піщані, кам'янисті та глинисті.
2. У пустелях високі температури повітря вдень та низькі вночі, тобто велика добова амплітуда температур.
3. Рослини і тварини пустель пристосовані запасати вологу.
4. Найбольшою пустелею Африки є Сахара, а напівпустелею - Калахарі.
1. Порівняйте фізико-географічні особливості Сахари та Калахарі.
2. Яка роль морських течій у формуванні пустель прибережної зони материка?
3. Розкажіть про рослинний та тваринний світ Сахари.
4. Позначте на контурній карті пустелі Сахара та Наміб, напівпустелю Калахарі.
Природні зони Африки внаслідок широтного положення материка розташовуються симетрично (дзеркально) відносно екватора. Чому ж пустелі та напівпустелі південної частина материка отримують більше вологи, ніж північної?

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології