укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 14. Різноманітність комах
11:28
§ 14. Різноманітність комах

§ 14. Різноманітність комах

Ряди комах з неповним перетворенням. Ряд Бабки. Скрізь, де є прісні водоймища, з якими дуже тісно пов'язане життя представників цього ряду (у воді розвиваються личинки), можна зустріти граціозних створінь з великими зеленими очима, струнким, яскраво забарвленим тілом та двома парами однакових великих та прозорих крил. Це комахи ряду Бабки (мал. 50). Бабки - хижі комахи, ловлять комах безпосередньо в польоті. Це типово денні тварини. Яйця відкладають у воду, де потім розвиваються личинки. Личинки зовсім не схожі на прудких і красивих бабок, вони мають рухому нижню щелепу якою захоплюють дрібних водних комах, а інколи, навіть, мальків риб (мал. 51).
Ряд Прямокрилі. До цього ряду належать звичайні мешканці лук та полів, відомі кожному з нас гучним цвіркотінням. Типовим представником є коник зелений. У нього видовжене  тіло сплющене з боків. Задні кінцівки стрибального типу. Більшість представників прямокрилих ненажерливі рослиноїдні істоти (коники, сарана, акриди), зустрічаються - всеїдні, пристосовані до життя поруч з людиною (цвіркуни). Своєрідний вигляд має капустянка: досить велика комаха з оксамитовим коричневим тілом. Передні ноги копальні, короткі, сильні. Ними капустянка прориває ходи під землею. Пошкоджує і перегризає корені рослин, також може живитися дрібними безхребетними (мал. 52).
Ряд Таргани. Таргани - сучасники динозаврів. В Україні зустрічається 10 видів тарганів, два з яких дуже добре пристосувались до життя в помешканні людини: це тарган чорний і тарган рудий або прусак. В опалому листі лісів і чагарників Криму можна зустріти таргана лапландського (мал. 53). Таргани - всеїдні комахи. У помешканні людини живляться рештками їжі, можуть пошкоджувати харчові запаси. Хатні таргани - переносники збудників низки захворювань та яєць гельмінтів. А кубинські або
мадагаскарські таргани - популярні декоративні тварини.
Ряд Рівнокрилі. На молодих пагонах дерев, кущів та трав'янистих рослин можна виявити скупчення попелиць - дуже дрібних комах, найчастіше зеленкувато забарвлених (мал. 54). Попелиці живляться соками рослин. Ротові органи цих комах витягнуті в колючО'Сліоктальний хоботок. Самці і самки попелиць мають по дві пари прозорих крил. 
Ряд Напівтвердокрилі або Клопи. Клопи мають пласке широке тіло, якщо їх потурбувати, то вони виділяють речовину, що має неприємний специфічний запах. До цього ряду належить більше ЗО тис. видів, які поширені в основному на суходолі, але є і водні представники - клоп-водомірка, водяний скорпіон, гребляк. Більшість клопів мають колючо-сисний ротовий апарат та дві пари крил - перетинчасті нижні і напівтверді верхні (мал. 55).
Ряди комах з повним перетворенням. Ряд Твердокрилі, або Жуки. Жуки - найчисельніший серед комах ряд (більш ніж 300 тис. видів). Від представників інших рядів жуки відрізняються будовою крил. Передні крила товсті і міцні надкрила, вони виконують захисну роль. Друга пара крил - тонка і прозора -слугує для польоту. На голові розташована пара вусиків різної будови (мал. 56). Ротовий апарат гризучого типу. Жуки мають саме різноманітне забарвлення. Найяскравіше забарвлені тропічні жуки. До цього ряду відносяться колорадський жук, травневий хрущ, туруни, сонечка, довгоносики та ін.
Ряд Лускокрилі, або Метелики - комахи з двома парами лускоподібних крил і з ротовим апаратом смоктального типу, що має вигляд довгого трубчастого хоботка, скрученого у спіраль (мал. 57). Лусочки на крилах метеликів - це видозмінені хітинові волоски. У порожнинах лусочок є речовини-барвники. Поверхня лусочок має реберця, які по-різному заломлюють або відбивають промені світла, що на них падають. Серед лускокрилих багато шкідників лісу (шовкопряд недопарка та ін.), городу (білан капустяний та ін.), саду (яблунева міль та ін.). Одомашнені метелики дубового і тутового шовкопрядів здавна розводяться для отримання шовку.
Ряд Перетинчастокрилі - комахи з двома парами прозорих перетинчастих крил та гризучим або лижучияі ротовими органами. До цього ряду відносяться бджоли, оси, джмелі, ліурашки та інші (мал. 58). Самки перетинчастокрилих комах мають на кінці черевця яйцеклади. У бджіл і джмелів вони видозмінені в жало і протоками зв'язані з отруйними залозами. Багато комах цього ряду живляться нектаром і пилком квітів, солодкими виділеннями стебел і листків рослин. Серед цих комах є суспільні комахи (оси, мурашки, бджоли), шкідники лісу (пильщики і рогохвости). Є серед них і ті, що відкладають яйця у тіло інших шкідливих комах (оса амофіла, їздець-афелінус), або в їхні личинки, лялечки та яйця (трихограма, анофелес). їх звуть їздцями т&яйцеїдаяіи (мал. 59).
Ряд Двокрилі - мухи, комарі, ґедзі та ін. мають одну пару перетинчастих крил, задні крила перетворені на органи рівноваги (дзижчальця) (мал. 60). Ротові органи - колючо-смоктального типу (коліар, ґедзь) або лижучо-смок тильного типу (хатня і зелена мухи), інколи вони редуковані (оводи). Серед двокрилих є шкідники і переносники збудників захворювань людини і тварин (муха це-це). Водночас, всі вони є важливими запилювачами
багатьох видів квіткових рослин. Роль комах у природі та житті людини. Комахи - запилювачі рослин. А чи задумувались ви над тим, для кого квітують квіти? Найрізноманітніша гама кольорів і форм, найніжніший Іаромат і солодкий нектар - все це призначено комахам. Досліджено, що тільки одна бджола сприяє появі 2,8 мільйона яблук! 85% всіх європейських рослин запилюється комахами. Головну роль серед запилювачів відіграють
перетинчастокрилі, другі за значенням - двокрилі, а треті -метелики. Більшість квіткових рослин без запилення їх комахами не можуть навіть існувати. Наприклад, довгий час перші поселенці Австралії не могли зрозуміти, чому конюшина завезена зі Старого Світу, хоч і давала на новому місці добрі врожаї, але не утворювала насіння. Пізніше зрозуміли, що в Австралії немає її природного і єдиного запилювача - джмеля. Джміль, на відміну від бджоли, має довший хоботок і тому легко запилює цю культуру. Довелось і джмелю мандрувати через океан.
Ґрунтоутворююча роль комах. Велике значення мають комахи в ґрунтоутворюючих процесах, особливо такі, як мурашки, личинки жуків, метеликів і мух. Подібно до дощового черв'яка, вони беруть участь в спушуванні і перемішуванні шарів ґрунту, сприяють його вентиляції, зволоженню і збагаченню у процесі життєдіяльності органічними і мінеральними речовинами.
Комахи - санітари природи. Процес утворення перегною в ґрунті пов'язаний з руйнуванням рослинних і тваринних залишок, які накопичуються на поверхні землі. Жуки мертвоїди поїдають залишки тварин, жуки-скарабеї -екскременти тварин та виконують важливу функцію - санітарів природи. Цікаво веде себе, доволі великий серед жуків (ЗО мм) -жук-могильник. Його личинки живляться мертвими тваринами, а для цього дорослий жук повинен їх "поховати". Жук-могильник підкопує під трупом землю до тих пір, доки труп не опиниться у ґрунті. А вже потім відкладає в нього яйця (мал. 61).
Комахи - важлива ланка в ланцюгах живлення. Величезна роль комах в ланцюгах живлення і в кругообігу речовин в природі. Майже в кожному класі хребетних тварин є комахоїдні тварини. Комахами живляться риби, жаби, плазуни, птахи, їжаки, кажани і багато інших тварин. Хижі і паразитичні комахи є природними регуляторами чисельності рослиноїдних комах. Сонечко семикрапкове знищує попелиць, жужелиця-красотпіл винищує на деревах гусінь; мурашки, кояіахи-їздці та яйцеїди допомагають людині в боротьбі зі шкідниками культурних рослин. Цих дуже корисних комах розводять в спеціальних лабораторіях і використовують у біологічному методі боротьби зі шкідливими комахами.
Свійські комахи. Розведення свійських комах - основа таких двох галузей народного господарства, як бджільництво і шовківництво. Бджола культивується, як постачальник цінного меду і воску, а також сировини для лікарської промисловості (пилку та маточкового молочка). Шовкопряд -для отримання шовку. Шовк виділяє прядильними залозами його гусінь (до 1000 м в довжину) для обмотування при утворенні кокону.
Комахи - шкідники рослин. Дорослі комахи або їх личинки завдають значної шкоди, знищуючи величезну кількість рослин лісів, поля, луків, сільськогосподарських рослин. До таких комах належить сарана, різноманітні комахи-листоїди, зокрема, колорадський жук, плодожерки, зерноїди, довгоносики та багато інших.
Охорона комах. Вчені ентомологи (від грецьк. "ентомос" -комаха, ентомологія - наука про комах) засвідчують, що з лісів і луків зникає дедалі більше комах. Причини різні: дуже гарний або екзотичний зовнішній вигляд комах, яких виловлюють для колекцій любителі, широке використання отрутохімікатів, грубе втручання людини у природні угрупування тощо. До Червоної книги України занесено більше 200 видів комах. Серед них найбільший метелик бражник мертва голова, реліктовий представник богомолів емпуза смугаста, вусач альпійський, деякі бронзівки, жук-олень, деякі бабки та інші (мал. 62).
Запам'ятайте цих комах і ніколи не ловіть їх для своїх колекцій!
Комахи - найчисельніша та найрізноманітніша група членистоногих. До комах з неповним перетворенням відносяться комахи рядів Бабки, Таргани, Прямокрилі, Рівнокрилі, Клопи та ін. Ряди Твердокрилі, Лускокрилі, Перетинчастокрилі і Двокрилі - це ряди комах з повним
перетворенням. Комахи мають велике значення у природі і господарській діяльності людини. Вони беруть участь у запиленні квіткових рослин, ґрунтоутворенні, є ланкою ланцюгів живлення тощо. Деяким комахам з різних причин загрожує винищення, тому вони занесені до Червоної книги, їх потрібно охороняти.
1. Якими головними ознаками відрізняються комахи різних систематичних груп? 2.Складіть і заповніть таблиці: "Ряди комах з неповним перетворенням" і "Ряди комах з повним перетворенням". 3. Яке корисне значення мають комахи в природі? 4. Назвіть комах-шкідників і шкоду, яку вони приносять природі. 5. Яке значення у господарській діяльності людини мають комахи? 6. Чим обумовлена чисельність і різноманітність комах? Під час відповіді використовуйте знання загальних закономірностей природи.
Лабораторне дослідження
Мета: ознайомитись із особливостями будови представників різних рядів комах, навчитися розпізнавати їх у колекціях, на зображеннях, у природі.
Прилади і матеріали: колекції комах різних систематичних груп, визначники комах, лупи.
Хід роботи
1. Розгляньте видові колекції комах.
2. Використовуючи визначник основних рядів комах визначте до яких рядів належать комахи із запропонованої колекції.
3. З'ясуйте особливості будови визначених комах.
Практична робота Л? І
Мета: ознайомитись із визначальними особливостями представників різних класів членистоногих, навчитися розпізнавати їх у колекціях, на зображеннях, у природі.
Обладнання: колекція (зображення) представників різних класів членистоногих (ракоподібних, павукоподібних, комах), лупи.
Хід роботи
1.Ознайомтесь із різноманітністю представників членистоногих у запропонованих вам колекціях.
2.Зверніть увагу на кількість відділів тіла, кінцівок, ходильних ніг, кількість вусиків.
3.Зробіть висновки про особливості будови та різноманітність членистоногих як результат пристосування до умов середовища існування.
Міні-проект
Тварини - будівельники.
Для допитливих Медоносна бджола Медоносна бджола є найцікавішим об'єктом для спостережень і яскравим прикладом механізму існування суспільних комах. Бджоли існують великими сім'ями. Таку сім'ю об'єднує інстинктивна турбота про нащадків. У гнізді будь-якого виду суспільних комах живуть різні групи особин. Колонія медоносних бджіл складається з однієї самки (матки), декількох сот трутнів (самців) і багатьох тисяч робочих бджіл. Бджолина матка спарюється лише один раз у житті. Отримана при цьому сперма зберігається в її тілі у спеціальному сім'яприймальнику. Після цього матка може відкладати, або незапліднені яйця, які дадуть самців, або запліднені яйця, з яких розвиваються самки. Трутні, як і матка, ніколи не збирають мед. Тому восени їх майже всіх з вулика виганяють. Матка від весни до осені зайнята відкладанням яєць (влітку -більш 2000 яєць за добу). Живе вона близько 5 років. З личинок жіночого роду, які отримують протягом 6 днів спеціальне "маточкове молочко", розвиваються матки. Якщо ж личинки отримують цю їжу лише 3 дні, а потім протягом 3 днів їм дають нектар з пилком, з них розвиваються робочі бджоли. Робочі бджоли живуть набагато менше матки (від 40 днів - літнє покоління, до 8 місяців - осіннє).
Серед робочих бджіл теж є розподіл праці. Молоді робочі бджоли "служать годувальницями" - вони годують личинок і будують комірки у бджолиних стільниках, де вирощують личинки. Доросліші виконують інші обов'язки у вулику: стоять на сторожі біля входу у вулик, приймають та зберігають нектар, виділяють віск для нових комірок і підтримують чистоту у вулику. Найдоросліші робочі особини - бджоли-збиральниці, які літають за водою, пилком і нектаром. Для отримання 100 г меду робоча бджола повинна облетіти майже 1000000 квіток! Мед у неї починає утворюється у волі (розширеній частині стравоходу) з нектару під дією спеціальних ферментів слинних залоз. Потім бджола віддає краплинку майбутнього меду бджолі-приймальниці, яка його ковтає, а він знову з'являється на кінці хоботка. І так -120-140 разів! Склад краплі змінюється. І нарешті приймальниця відкладає крапельку до стільників, де ще певний час вона "достигає", втрачаючи вологу, і стає густим та концентрованим медом. В складі меду нараховують біля ста хімічних речовин!

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури