укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 14. Різноманіття комах
12:09
§ 14. Різноманіття комах

§ 14. Різноманіття комах

1. Розвиток комах
Майже всі комахи роздільностатеві, для деяких є характерним статевий диморфізм (мал. 75). За характером розвитку всіх комах можна поділити на дві великі групи. У комах із неповним перетворенням з яйця виходить личинка, яка має більшість ознак дорослої особини, але менша за розміром, має недорозвинені крила та статеву систему (мал. 76). Дорослою комаха стає після певної кількості линянь (див. мал. 54). Для розвитку яйця таких комах потрібно більше поживних речовин, тому вони зазвичай менш плодючі, ніж представники комах із повним перетворенням.
Личинки комах із повним перетворенням зовсім не схожі на зрілих особин. їх життєвий цикл складається з яйця, личинки, лялечки та зрілої комахи (мал. 77). На стадії лялечки, яка є нерухомою чи малорухомою, відбувається повна перебудова організму. Ця група є еволюційно просунутою порівняно з першою. її поява пов'язана з поширенням квіткових рослин. Пристосування до живлення на квітках спричинило збільшення кількості особин з повним перетворенням. У деяких з них утворилися ротові апарати, придатні для добування нектару. В обох групах комах поширене хижацтво. 
2. Нескінченне різноманіття
Приклади деяких рядів комах із неповним перетворенням наведено в таблиці 3, а з повним - у таблиці 4.
Багато рядів комах вирізняються за особливостями будови їх крил. У клопів передня пара крил напівжорстка, а задня слугує для польоту. У жуків перша пара крил перетворюється на жорсткі надкрила. У метеликів крила покриті дрібною лускою, яка дає яскравий візерунок. У перетинчастокрилих передні крила крупніші та мають нечисленні жилки. У двокрилих задні крила зникають і перетворюються на невеликі придатки, що допомагають зберігати рівновагу,
3. Комахи та людина
Деякі комахи живуть поруч із людьми. Так, у нашому помешканні можуть жити чорний тарган і прусак. Паразитами людини та багатьох ссавців є воші та блохи. Постільний клоп мешкає в житлі людини й живиться її кров'ю. Кров людини п'ють також комарі (ряд Двокрилі), а їжу потрібно захищати від хатніх мух (той самий ряд), різноманітних зерноїдів (ряд Жуки) і фараонових мурашок (ряд Перетинчастокрилі). Одяг треба оберігати від молі (ряд Метелики).
Рослиноїдні комахи споживають урожай сільськогосподарських рослин. Наприклад, колорадський жук, який живиться рослинами родини Пасльонові (див. мал. 71). Він походить із Північної Америки, де має невисоку чисельність.
Деякі комахи одомашнені людиною. Це - шовковичний шовкопряд (мал. 78) і медоносна бджола. А мухи дроздофіли завдяки непримхливості й короткому періоду розвитку відіграли важливу роль у розвитку генетики (науки про спадковість).
«Охоронцями» врожаїв є їздці, представники перетинчастокрилих. Вони відкладають яйця в кладки інших комах (мол. 79). Личинки їздців поступово з'їдають комаху-хазяїна. Цих комах використовують для біологічного захисту посівів. Унаслідок обприскування отрутохімікатами полів гинуть і корисні для людини їздці.
Багато видів комах є рідкісними й потребують охорони. Один із способів їх захисту - створення спеціальних охоронних територій. Ними можуть стати навіть невеликі ділянки шкільних садів. 
Існує два основні типи розвитку комах: з неповним (яйце - личинка - доросла особина) і повним (яйце - личинка - лялечка - доросла особина) перетворенням. Багато комах потребують охорони (рідкісні види, запилювачі, а також хижаки й паразити, які обмежують чисельність рослиноїдних видів).
Неповне й повне перетворення; личинка; лялечка.
1. Яке значення комахи мають для людини?
2. Чому скорочується чисельність деяких видів комах?
3. Чим для людини важливі перетинчастокрилі?
4. Чим блохи відрізняються від вошей?
5*. Запропонуйте заходи щодо охорони комах.Штучні місця гніздування для перетинчастокрилих (мал. 80)
Гнізда для перетинчастокрилих роблять із стеблин очерету, який заготовляють зеленим, аби очеретинки не розтріскувались. Стеблини діаметром 2-12 мм нарізають так, щоб один кінець був закритий міжвузлям, а інший був відкритим. Жмутки з 20-100 очеретин прив'язують до кілків на 50 см вище від верхів'я трав. Можна набити очеретинами ящик або банку. Такі гнізда орієнтують на південь і нахиляють униз, щоб у них не потрапляла вода.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва