укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 21 » § 15. Основи проектної діяльності
16:12
§ 15. Основи проектної діяльності

§ 15. Основи проектної діяльності

1. Методи проектування: метод фокальних об'єктів.
2. Моделі-аналоги.
3. Виявлення найкращих ознак у кожному зразку.
4. Складання опису виробів як виду проектної документації. Вимоги до виробу.
Методи проектування: метод фокальних об'єктів
Протягом свого розвитку людство постійно вирішувало питання, пов'язані з удосконаленням різних предметів. Нові ідеї та винаходи часто ставали можливими завдяки тому, що люди спостерігали за явищами та предметами, які їх оточували. Проектування нового об'єкта - творчий процес. Під час роботи над ним виникають задачі, які потребують саме творчого розв'язання. Щоб полегшити цей процес, існує чимало методів: метод фантазування, комбінування, фокальних об'єктів та багато інших.
Метод фокальних об'єктів (МФО) полягає в перенесенні ознак випадково обраних об'єктів на об'єкт, що вдосконалюється. Такий об'єкт ніби лежить у фокусі перенесення. Назва методу походить від слів «фокус» та «фокусування». Цей метод застосовується при пошуку нових модифікацій відомих пристроїв, розширенні асортименту* товарів, створенні реклами товарів, а також для тренування уяви.
Розглянемо, в чому полягає суть методу. Об'єкт, який маємо конструювати, наприклад, чохол для мобільного телефону ставимо у центрі - фокусі схеми пошуку. Вибираємо декілька будь-яких випадкових понять або предметів. Краще використовувати випадкові предмети та явища з різних галузей: техніка, поезія, фантастика, явища природи, живі об'єкти та ін. Наприклад, вікно, олівець, вітер, кішка, листок. Предмети чи явища не повинні належати до тієї самої галузі, що й фокальний об'єкт. Описуємо їх властивості: вікно - скляне, прозоре, велике; панчохи, шапка - м'які, рельєфні, об'ємні; вітер - легкий, теплий, ніжний; м'яка іграшка - пухнаста; квіти - різнобарвні, яскраві; реглан - куртка с капюшоном. А потім в уяві поєднуємо властивості обраних предметів з фокальним об'єктом або його частиною (мал. 167).
При виборі властивостей слід уникати банальних означень, таких як гарний, жовтий, трикутний, важкий, надійний тощо. Вони властиві майже будь-якому об'єкту, тому бажаного результату не дадуть.
Звичайно можуть бути непоеднувані варіанти. Можуть бути варіанти, які, на перший погляд, неможливо уявити в поєднанні, але зовсім відмовлятися від таких варіантів не слід.
Метою методу є вдосконалення об'єкта на основі великої кількості оригінальних модифікацій об'єкта з несподіваними властивостями.
Необхідно зафіксувати всі цікаві ідеї. Оцінити їх і відібрати найбільш ефективні з погляду реалізації. Результатом застосування МФО буде список ідей і пропозицій щодо нових модифікацій об'єкта.
Перевагами МФО е його універсальність, простота освоєння й необмежені можливості пошуку нових підходів до проблеми. Проте цей метод має й суттєвий недолік: його неможливо застосувати при вирішенні складних завдань, адже в ньому відсутні системні правила відбору й критерії оцінювання одержуваних ідей.
Моделі-аналоги
При створенні нового виробу необхідно більше дізнатися про його походження, види тощо. Наприклад, під час в'язання гачком серветки можна пригадати, де ми бачили подібні вироби та які вони бувають. Описуючи такий виріб, звертають увагу на його форму, тому що форма є важливою і постійною характеристикою предмета, порівняно з іншими (мал. 168). Колір і оздоблення речей побуту, як правило, змінюються частіше, ніж форма.
Форму виробу, яку використовують для розробки ряду подібних виробів, називають базовою. Модель, яка створена на основі базової моделі, але відрізняється формою деталей чи оздобленням, називають моделлю-аналогом.
Перед створенням нового виробу необхідно знайти зразки, які будуть аналогами майбутнього виробу. Аналіз у процесі проектування - це метод дослідження виробів та важлива складова художнього конструювання. Під час аналізу моделей-аналогів виявляють позитивні чи негативні сторони конструкції, композиції, відмінності у формі окремих додаткових деталей, якщо вони є, порівнюють кольорове вирішення моделей, аналізують обраний для виготовлення конструкційний матеріал відповідно до призначення майбутнього виробу. Аналіз не буде повним, якщо не виявити всіх проблем, які можуть виникати під час проектування та виготовлення. Виріб повинен мати оригінальну композицію, цілісну форму, а конструкція виробу відповідати його призначенню.
Виявлення найкращих ознак у кожному зразку
Аналіз аналогів - це тривалий процес розумової діяльності. Під час аналізу необхідно насамперед визначити, які є потреби в покращенні майбутнього виробу за такими напрямами: предметний, виробничий, експлуатаційний (табл. 6).
Проаналізувавши моделі-аналоги майбутнього виробу, необхідно їх описати та охарактеризувати з метою виявлення найкращих ознак у кожному зразку. Для цього краще скористатися таблицею для порівняння (табл. 7). Порівняння можна робити за 12-тибальною шкалою та доповнювати коментарями у письмовій формі. Показники можуть додаватися або змінюватись залежно від виду виробу, який планується для виготовлення.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри