укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 22 » § 15. Павукоподібні, їх будова й біологічні особливості
15:46
§ 15. Павукоподібні, їх будова й біологічні особливості

§ 15. Павукоподібні, їх будова й біологічні особливості

Які особливості поширення павукоподібних?
Павукоподібні є членистоногими тваринами, тому що мають членисті кінцівки, хітиновий зовнішній скелет, тіло поділене на відділи. Це давня та різноманітна група, яка об'єднує близько 70 000 видів, із яких в Україні - понад 4 000. Поширені павукоподібні переважно на суходолі, і лише окремі види пристосувалися до життя у воді (па-вук-сріблянка, морський павук). Представники цієї групи зустрічаються навіть у високогір'ї та в повітрі, оскільки із частинками павутини переносяться вітром. Серед павукоподібних багато паразитів рослин, тварин і людини (кліщ).
Щоб пристосуватися до наземного способу існування, павукоподібні змушені були змінити органи дихання, зменшити випаровування води з поверхні тіла та перейти на нові об'єкти живлення тощо. Тому сучасні павукоподібні відрізняються від інших членистоногих такими ознаками пристосування до наземного способу життя: а) наявністю легеневих мішків і трахей, що забезпечують використання атмосферного кисню; б) наявністю органів виділення, що дозволяють економити воду; в) восковою плівкою над хітиновою оболонкою, що зменшує втрати води; г) зменшенням розмірів тіла, що обмежує кількість линьок; д) наявністю внутрішнього запліднення.
Типовим об'єктом для розгляду особливостей павукоподібних є павук-хрестовик., який зустрічається у Європі. Характерною ознакою павука-хрестовика, що відображена в його назві, є малюнок у формі хреста на спинній поверхні черевця. Павук-хрестовик свою здобич ловить за допомогою павутини, нитки якої вкриті крапельками дуже клейкої рідини. У павука добре виражений статевий диморфізм. Самки та самці хрестовика чітко відрізняються зовнішніми ознаками: тіло самок довше, а самці мають вужче черевце. Самка восени відкладає яйця у сплетений з павутини кокон, який ховає в затишному місці. До зими самка гине, а з яєць, що перезимували, навесні з'являються павуки.
Отже, ПАВУКОПОДІБНІ - це членистоногі тварини, що мають пристосування до наземного способу життя.
Які особливості будови павукоподібних як наземних тварин?
Відділами тіла павукоподібних є головогруди і черевце. На відміну від раків, вусиків у павукоподібних немає, а очі - прості. Головогруди мають дві пари ротових органів: хеліцери та ногощупальці. Хеліцери — перша пара головогрудних кінцівок у павуків, вони мають кігтики. На кінці хеліцер відкриваються протоки отруйних залоз, розташованих у передній частині головогрудей. За допомогою хеліцер павукоподібні захищаються та вбивають здобич. Ногощупальця -друга пара головогрудних кінцівок, вони вкриті щетинками і є органами дотику та нюху, а також здатні в самців переносити статеві клітини під час запліднення. На головогрудях розташовані чотири пари ходильних ніг. Вони вкриті щетинками для сприйняття подразнень і закінчуються кігтиками для ефективнішого переміщення. Отже, у павукоподібних 6 пар кінцівок. Черевце вкрите м'якою оболонкою. Кінцівки черевця або відсутні, або видозмінені в павутинні бородавки. На їхніх верхівках відкриваються протоки численних павутинних залоз. Вони виділяють рідину, яка витягується та швидко застигає, утворюючи нитку павутини. Також на черевці розташовані отвори органів дихання, травлення й розмноження.
Покриви складноорганізовані й утворені одношаровим епітелієм, що утворює хітинову оболонку.
Для захисту від втрат води оболонка вкрита воскоподібною плівкою. На тілі павукоподібних часто є багато волосків, які виконують чутливу та захисну функції.
Отже, павукоподібні - це членистоногі, їх зовнішні ознаки:
1) тіло має головогруди й черевце; 2) відсутні вусики; 3) органами зору є прості очі; 4) є водонепроникні покриви.
Які біологічні особливості павукоподібних?
Основні біологічні особливості павукоподібних зумовлені хижим способом життя. Павуки - це хижаки, їх майстерність ловити жертву відточувалась еволюцією останні 350 мільйонів років. У павукоподібних добре розвинені м'язи кінцівок, що мають важливе значення під час полювання. Швидко бігають косарики, павуки-вовки, добре стрибають павуки-скаку-ни. За допомогою павутини, яку утворюють павутинні залози, павуки полюють. Багато павукоподібних мають ще й розвинені отруйні залози (наприклад, скорпіони, павуки), це є ефективним засобом нападу на жертву та захисту від ворогів. За допомогою отрути, яка вводиться в тіло здобичі, відбувається й травлення. У павукоподібних цей процес є позаорганізмо-вим. Ферменти отрути розщеплюють внутрішній вміст жертви і тоді на-півперетравлена їжа з допомогою мускулистої глотки та сисного шлунку поглинається й доперетравлюється в середній кишці за участю великої печінки. Для такої активності потрібне гарне дихання. Органами дихання в павукоподібних є легеневі мішки (у скорпіонів), трахеї (у кліщів, косариків) або і легеневі мішки, і трахеї (у павуків). Легеневі мішки схожі на сторінки книги, у них потрапляє гемолімфа для газообміну. Легеневі мішки розташовані у черевці, відкриваються назовні дихальними отворами, прикритими кришками. Трахеї мають вигляд довгих трубочок, що починаються отворами на черевці й безпосередньо транспортують кисень до тканин і органів. Після газообміну гемолімфа з порожнини потрапляє до серця. У павуків серце трубчасте, з отворами, через які кров надходить із порожнини. Від серця, розташованого на спинній стороні в черевці, кров рухається по судинах до органів. Кровоносна система незамкнена. Виділення здійснюється за допомогою видільних трубочок (мальпігіевих судин), що одним кінцем відкриваються в кишку, а іншим, сліпо замкненим, занурені в гемолімфу. Продукти виділення через стінки цих судин надходять з гемолімфи й через кишечник виводяться назовні. Для вдалого полювання важливе значення мають органи чуттів і швидка регуляція процесів. Органами дотику здебільшого є щетинки, які вкривають тіло та ногощупальця. Органи нюху та смаку містяться переважно на ногощупальцях, а органами зору є прості очі. Нервова система в павукоподібних вузлова ланцюжкова, весь нервовий ланцюг зливається в один головогрудний вузол. Від нього беруть початок нерви, які прямують до різних органів. Усі павукоподібні роздільностатеві. Запліднення внутрішнє, розвиток прямий (крім кліщів, що мають личинкову стадію).
Отже, біологічними особливостями павукоподібних є хижий спосіб життя, позоорганізмове травлення, легеневе й трахейне дихання та видільні трубочки (органи виділення).
Біологія + Фізика
При ультрафіолетовому освітленні скорпіони світяться зеленим кольором. Причина цього явища - тонкий шар органічної речовини хіаліна на кутикулі скорпіона. Що таке флуоресценція і яке значення для скорпіона має це явище? Р9В
Біологія + Хімія
Павутиною користуються не тільки павуки, але і їх найближчі родичі - псевдоскор-піони й павутинні кліщі. Але важливе значення павутина має лише в еволюції павуків. Як уже зазначалося, павуки постійно використовують її, і не тільки під час полювання. Причиною цього є хімічний склад та властивості цього натурального шовку.
З яких речовин складається павутина і для чого її використовують павуки?

Нові підручники для 7 клас за програмою 2015 року з німецької мови, фізики, історії України
Відповіді решебники для 7 класу з  української мови, біології, алгебри