укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 15. Стихійні явища природи та екологічні проблеми
11:59
§ 15. Стихійні явища природи та екологічні проблеми

§ 15. Стихійні явища природи та екологічні проблеми

Що вам відомо про негативний вплив на природу господарської діяльності людини?
Яким видам рослин і тварин загрожує зникнення?
Стихійні явища природи. До стихійних явищ природи відносять усі фізико-географічні явища, які завдають шкоди господарству, погіршують умови життя людей і можуть призвести до їх загибелі та значних матеріальних збитків. До таких явищ в межах Африки належать посухи, ураганні гарячі сухі вітри, піщані смерчі та пилові бурі, катастрофічні повені та землетруси.
Майже 2/3 території материка мають екстремальні природні умови. На значних територіях панує жаркий та посушливий тропічний пустельний клімат. Посухи - тривалі бездощові періоди, що можуть призводити до висихання грунтів і загибелі усього живого, трапляються доволі часто. Вони супроводжуються загибеллю диких тварин та свійської худоби, неврожаєм. Під час посух від спраги і голоду вмирають люди.
Доволі небезпечними природними явищами пустель є ураганні сухі вітри, піщані смерчі та пилові бурі. Вони зазвичай тривають недовго, проте переносять велику кількість піску, що засипає сільськогосподарські землі і поселення людей. Під час таких ураганних вітрів температура повітря підвищується до 50° С, а вологість зменшується до 0%. За таких умов людині може загрожувати смерть.
Проте інші частини материка потерпають від катастрофічних повеней, викликаних зливовими дощами. Потоки води змивають посіви разом із шарами грунту та житлові будинки. Все цс призводить до великих збитків і, навіть, до людських жертв.
Доволі небезпечними можуть бути комахи Африки. Багато лиха приносять навали сарани, яка за кілька годин може знищити увесь урожай на полях і плантаціях. На території саван переносники сонної хвороби - мухи цеце - своїми укусами загрожують життю рогатої худоби. Для здоров'я і життя людей небезпечними є укуси комарів, які можуть викликати захворювання на малярію.
Екологічні проблеми. Незважаючи на те, що цей материк найменше змінений діяльністю людини, з кожним роком стає все менше ділянок з недоторканими природними комплексами. У зв'язку з вирубкою лісів, внаслідок неправильного господарювання дедалі більше скорочуються площі гілей та саван, а збільшуються території пустель та напівпустель. Відбуваються так звані процеси наступу пустелі, або аридизації. Так збіднюється видовий склад флори і фауни.
Для порятунку багатьох видів рослин і тварин були створені охоронні території, де зберігаються природні комплекси. Люди тут можуть перебувати лише з метою наукової діяльності.
Національні парки - це території, де охороняються окремі компоненти природи. У національних парках дозволено обмежений туризм. Вони мають велике значення як для вивчення, так і для охорони природи. До найбільш відомих національних парків Африки слід віднести Ссрснґсті, що розташований на висоті 1000-2000 м на однойменному плато. З нього виокремлений особливий резерват Нґоронґоро гігантський кратер однойменного вулкана із прилеглими ділянками плато. У Серенгеті охороняється ландшафт трав'янистих саван з ділянками чагарників і окремими деревами, а в долинах річок - галерейні ліси. Тут мешкають слони, леопарди, антилопи гну, газелі. Крім Ссрснґеті відомі парки Ківу, Каґсра, Кіліманджаро, де збереглися різноманітні види антилоп, буйволи, жирафи, бегемоти та чимало птахів, серед яких фламінго, папуги, страуси.
Деякі країни Африки законодавчими актами забезпечують охорону диких тварин. Так, наприклад, країна Південна Африка 1991 р. першою у світі взяла під охорону великих білих акул - у її територіальних водах мешкає багато цих тварин. Місце поблизу мису Агульяс, де зустрічаються два океани, Індійський та Атлантичний, поміж островами Даєр та Гсйзср-Рок називають Акулячою алеєю. Тут знаходиться бухта Гансбай - одне з небагатьох місць, де збереглася стабільна популяція великих білих акул (див. мал. 43).
А в Камеруні створення національного парку відбулося після жахливого випадкз'. 1986 р. з дна озера Ніос вирвалася велика кількість вуглекислого газу, яка вбила майже 2 тисячі місцевих жителів. Тоді поблизу озера був створений національний парк Коруп. По території парку дозволяється пересуватися лише пішки. Своєрідною емблемою парку є один з поширених тут нидів ліан, що має лікарські властивості.
Утім природа Африки зазнає і негативного впливу. Це стосується місць нафтовидобутку (Алжир, Лівія, Нігерія), територій, де добувають руди кольорових металів (Гана, Замбія та ін.), а також зон військових конфліктів, які доволі часті на материку (Ліберія, Руанда, Судан). У Демократичній Республіці Конґо триває одна з найбільш руйнівних війн останнього століття, у якій вже загинуло близько 4 млн жителів. Великої шкоди природі завдають неправильний сільськогосподарський обробіток землі та браконьєрство.
Об'єкти природної та культурної спадщини ЮНЕСКО. Світова спадщина ЮНЕСКО - це видатні культурні та природні цінності, що становлять надбання усього людства. Ці цінності перелічені в Списку світової спадщини ЮНЕСКО. В 1972 році на XVII сесії в Парижі ЮНЕСКО прийняла Конвенцію про охорону Всесвітньої культурної і природної спадщини.
В Африці 42 об'єкти культурної спадщини, 33 - природної спадщини і З - змішаного типу.
Як ви гадаєте, для чого треба охороняти акул? Що вам відомо про охоронні заходи щодо інших птахів і тварин Африки?
1. До стихійних природних явищ Африки належать посухи, ураганні гарячі сухі вітри, піщані смерчі та пилові бурі, катастрофічні повені та землетруси.
2. Африка - найменш змінений людською діяльністю материк.
1. Які явища природи завдають шкоди людині в Африці ?
2. Опишіть два національні парки Африки.
3. Які екологічні проблеми Африки загострилися останнім часом?
4. Чи завжди на території Сахари була пустеля?
5. Підготуйте розповідь про один з об'єктів, занесених до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.
Спрогнозуйте, де на території Африки можуть виникнути землетруси, що можуть загрожувати для людей негативними наслідками.
Зі Списку світової спадщини ЮНЕСКО в Україні налічується сім культурних об'єктів та один природний. Із них один - Собор Святої Софії та Києво-Печерська лавра у Києві визнані шедевром творчості людського генія.
Розташоване на півдні Алжиру плато Тассилін-Аджер було вивчене європейцями лише в кінці XIX ст. У середині минулого століття його назва з'явилася на шпальтах найвідоміших газет світу. Французький лейтенант Брснан відкрив дивовижну місцевість Тассилін, де знаходилися скелі і гроти із зображенням слонів, буйволів, жирафів, бегемотів. Ця знахідка була зроблена у серці пустелі Сахари. Вивчення цього феномена пов'язане з діяльністю іншого француза - Анрі Лота, який довів, що близько 2000 років тому на місці, де розкинула свої піски і каміння Сахара, текли повноводні ріки, буяли ліси, бігали стада тварин. Неправильне природокористування давніх людей, непродумане землеробство відіграли не останню роль у перетворенні цих земель на пустелю.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології