укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 15. Тип молюски
11:30
§ 15. Тип молюски

§ 15. Тип молюски

Молюски, або м'якотілі, утворюють чітко відокремлений від інших вищих безхребетних тип тварин, які беруть свій початок від кільчастих червів. З'явились вони на Землі біля 550 млн. років тому. Молюски утворилися від вимерлих і спільних з кільчастими червами стародавніх організмів.
Поширення та умови існування. Немає, напевне, жодного з вас, хто б ніколи в житті не зустрічав цих тварин. Від усіх інших представників тваринного світу вони відрізняються наявністю зовнішнього вапнякового скелету - черепашки, або мушлі. На водяних рослинах ставків, тихих річок та озер можна зустріти ставковика із закрученою у спіраль черепашкою, різноманітних за формою, розмірами і кольором котушок. Деякі види котушок непогано почувають себе і в домашньому акваріумі, очищаючи його стінки. На дні прісноводних водойм живуть жабурниця і перлівниця. На підводних скелях і на дні Чорного моря можна побачити мідій, устриць, рапанів. Добре відомі багатьом і такі тварини, як кальмари, каракатиці, восьминоги^ що плавають у товщі води і поблизу дна теплих морів. А на суходолі досить звичайними є слизні і виноградні слимаки. Усіх цих різноманітних за будовою і біологією тварин об'єднує належність до типу Молюски, як одного з найбільших за видовим складом типів тварин.
Зовнішня будова. Молюски - тришарові тварини із двобічною симетрією і вторинною порожниною тіла. Однак, у деяких видів, внаслідок закручування тіла у спіраль, відбулось зміщення органів. Тіло молюсків, на відміну від кільчастих червів, несегментоване. Воно не має внутрішнього скелета (крім окремих видів головоногих молюсків). У більшості молюсків тіло складається з голови, тулуба і м'язового виросту - ноги (мал. 63). Підошва ноги виділяє слиз, за допомогою якого нога сковзає по предметах. На нижній стороні голови знаходиться рот, а по боках -два чуттєвих щупальця. Поряд із щупальцями розміщені очі. Але у деяких видів (беззубка, мідії) тіло має лише тулуб і ногу. Двостулкові молюски не мають голови, що є наслідком еволюції й пов'язано з переходом їхніх далеких предків до пасивного живлення (шляхом фільтрування з води органічних часточок).
Покриви тіла. У більшості видів молюсків тіло сховане у вапнякову черепашку (мушлю). Вона або суцільна, як у равлика, або побудована з двох стулок, як у беззубки. У деяких молюсків черепашка недорозвинута (слизні) або зовсім відсутня {восьминоги, кальмари).
Черепашка молюсків складається з кількох шарів: поверхневого - рогового шару і внутрішнього - вапнякового, або фарфорового. У перлівниці є ще третій шар - перламутровий, який вистилає черепашку зсередини. Ріст молюсків супроводжується ростом черепашки, яка, подібно до деревини вищих рослин, має річні кільця Шари, з яких складається черепашка, виділяються клітинами мантії. Мантія - це шкірна складка, яка частково або повністю обгортає тіло молюска.
Внутрішня будова. Внутрішній простір між органами заповнений драглистою тканиною - паренхімою. Тіло молюсків ніжне та м'яке. Від цієї особливості будови походить друга назва молюсків - м'якотілі, або м'якуни. Простір між тілом молюска і мантією називається мантійною порожниною. У цій порожнині знаходяться органи дихання. У неї також відкриваються отвори органів видільної, травної, статевої та інших систем (мал. 64).
Нервова система у більшості молюсків розкидано-вузлового типу і складається з кількох (до п'яти) пар вузлів, з'єднаних між собою ниткоподібними нервами. У головоногих молюсків всі вузли сконцентровані в єдину мозкову масу, яка знаходиться у хрящовій капсулі.
Травна система у молюсків поділена на передню, середню і задню кишки. У глотці більшості молюсків є мускульний язик із зубчиками, який називають терткою, або радулою. У молюсків добре розвинута печінка - найбільша травна залоза організму. Печінка виділяє травний сік до середньої кишки. Цей сік бере участь у перетравленні їжі.
Органи виділення виводять з організму продукти обміну речовин. У молюсків вони представлені нирками. Нирок у різних видів може бути від 1 до 6 пар. Через нирки проходить вся кров тварини. При цьому кров звільняється від надлишків води, солей і рідких продуктів розпаду. Нирки відкриваються в навколосерцеву сумку або в мантію.
Кровоносна система у тварин цього типу добре розвинена і незамкнена. Незамкнена кровоносна система характеризується тим, що кров рухається не лише судинами, а й виливається в порожнину тіла, утворюючи разом з рідиною порожнини тіла гемолімфу (від гр. "гемо" - кров і "лімфа"). Серце молюсків складається зі шлуночка і одного чи двох передсердь.
Органи дихання молюсків - двохпірчасті то або пластинчасті первинні зябра. Наземні молюски (слимак) і вторинноводні, тобто ті, що у процесі еволюції знову перейшли до існування у воді (ставковик), мають легені.
Органи чуттів у тварин цього типу представлені очима, щупальцями, органами рівноваги (статоцистами), а також нервовими рецепторами мантійної порожнини, що здатні сприймати хімічні подразники і запахи.
Розмноження та розвиток. Розмноження у молюсків виключно статеве. Більшість серед них - різностатеві, хоч є і гермафродити (ставковик та котушки). Розвиток у нижчих молюсків відбувається з перетворенням, але у більшості видів-прямий. Він нагадує стадії розвитку кільчастих червів.
Молюски несегментовані вториннопорожнинні безхребетні тварини, тіло яких складається з голови, тулуба і ноги. Зовні тіло вкрите шкірною складкою -мантією* а поверх мантії - вапняковим зовнішнім скелетом -черепашкою. Черепашка захищає тіло і служить місцем прикріплення м'язів. Молюски в історичному розвитку походять від кільчастих червів.
1. Який загальний план будови мають усі молюски? За якими ознаками їх можна відрізнити від тварин інших типів? 2. Які способи життя вони ведуть? Відповідь проілюструйте. 3. Як побудована черепашка молюсків і яке значення вона має в їхньому житті? 4. У чому полягає особливість внутрішньої будови молюсків?
1. Розгляньте "Дерево життя". Знайдіть місце молюсків в системі органічного світу та поясніть їх розташування на «Дереві життя».
Лабораторне дослідження
Мета: вивчити будову мушлі молюсків
Прилади і матеріали: колекції черепашок (черевоногих, двостулкових), скальпель, розчин хлоридної кислоти, піпетка, чашки Петрі.
Хід роботи
1. Розгляньте запропоновані вам колекції черепашок молюсків. Спробуйте назвати молюсків, яким вони належать.
2. Зверніть увагу на колір черепашки. Спробуйте пояснити різноманітність форми і забарвлення мушлі молюсків як приклад пристосування тварин до умов існування.
3. Зішкрібіть скальпелем у будь-якому місці черепашки зовнішній шар. Будьте обережні при роботі зі скальпелем! Роздивіться порцеляновий шар. Крапніть на нього краплю хлоридної кислоти. (Обережно! Пригадайте правила поводження з кислотами) Що спостерігаєте? Опишіть свої спостереження.
4. Розгляньте внутрішню частину черепашки.
5. Замалюйте черепашку і зробіть відповідні підписи.
6. Зробіть висновок.

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури