укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 15. Тип Молюски
12:12
§ 15. Тип Молюски

§ 15. Тип Молюски

1. Походження молюсків
Зображені на малюнку 81 тварини належать до типу Молюски. Цей тип налічує майже 100 тисяч видів і декілька класів. Молюски - процвітаюча група, представники якої мають своєрідний вигляд і не схожі на інші групи тварин.
Як виникли ці дивні істоти? З відомих вам груп найближчими родичами молюсків є кільчасті черви, що зовнішньо неподібні до них. Предки молюсків пристосувалися до життя на поверхні твердого ґрунту або іншої опори. Частина їх тіла, що була спрямована назовні, відкладала на своїй поверхні твердий шар вапняку, який захищав цих тварин від хижаків. Щоб формувати такий захисний панцир - черепашку - у первинних молюсків розвилася особлива складка поверхні - мантія (мал. 82). Мантія прилягає до черепашки; між нею і тілом молюска утворюється мантійна порожнина. Черепашка складається з шарів вапняку, які можуть утворювати перламутр - гладеньку блискучу речовину.
Як змінилася будова молюсків унаслідок появи у них черепашки? Для пересування у молюсків з'явився виріст, що висовується з-під черепашки, - нога. Перші молюски, як і сучасні черевоногі, рухалися завдяки її хвилеподібним м'язовим скороченням. Вони могли живитися лише їжею, яку знаходили на поверхні. Для цього вони використовували спеціальний орган - тертку, зшкрябуючи ним водорості з каміння (мал. 83). Рот із терткою та органи чуття розташовані на голові, що рухомо пов'язана з ногою. Оскільки мантійна порожнина захищена черепашкою, органи дихання розмістилися саме в ній.
2. Клас Черевоногі молюски
Конструкція тіла, яку ми описали, виявилася напрочуд вдалою. Представники класу Черевоногі молюски, який налічує близько 80 тисяч видів, зберегли її, завдяки чому вони поширилися не тільки в морі (мал. 84), а й на суходолі. За допомогою тертки вони могли живитися наземною рослинністю, а із складки мантійної порожнини утворився орган для дихання повітрям - легені.
Прикладом суходільних черевоногих є виноградний слимак, поширений по всій Україні. Цей вид може шкодити виноградникам. Але самого слимака використовують у їжу і штучно вирощують ще з часів Давнього Риму,
Деякі суходільні черевоногі втратили черепашку (мал. 85), а інші - призвичаїлися до життя в прісних водах. Саме до таких молюсків належить рогова котушка (див. мал. 81).
У морських видів черевоногих із яєць виходить личинка, яка деякий час ширяє в товщі води (мал. 86). Течії переносять таких личинок на великі відстані. У прісноводних і наземних черевоногих із яйця відразу виходить молодий слимак. Існують і живородні види.
3. Клас Двостулкові молюски
На відміну від черевоногих, представники класу Двостулкові (до якого належить близько 9 тисяч видів) майже не нагадують перших молюсків. їхнє тіло стиснуте з боків і вкрите двома стулками черепашки (мал. 87). Вірогідно, це пристосування виникло внаслідок проживання на м'якому ґрунті, де хижаки могли атакувати молюсків і знизу.
Двостулкові молюски зазвичай малорухливі або нерухомо прикріплені до опори. Голова в них зникла, нога зменшилась і сплощилася з боків. Стулки черепашки щільно змикаються завдяки м'язам-замикачам. Більшість малорухомих і нерухомих тварин живляться, фільтруючи завислі у воді поживні частки. Не є винятком і двостулкові. Вони прокачують воду через мантійну порожнину, затримуючи поживні частки зябрами.
У прісних водоймах України дуже поширені беззубки й перлівниці. Для пересування бони висовують ногу вперед, закріплюються у дні та підтягують усе тіло. Яйця молюсків розвиваються в мантійній порожнині; там з них виходять личинки, черепашки яких мають зубці. Коли над молюском з'являється тінь риби, він викидає потомство назовні. Личинки прикріплюються до зябер і плавців риби та деякий час ведуть паразитичний спосіб існування. Фільтруючи воду, беззубки та перлівниці відіграють важливу роль в її очищенні. У черепашках цих молюсків добре розвинений внутрішній перламутровий шар, і раніше їх використовували для виготовлення ґудзиків. Європейська річкова перлова скойка (мал. 88) населяє тільки чисті річки зі швидкою течією і є джерелом річкових перлів. Через браконьєрський вилов чисельність її постійно скорочується.
Перлина утворюється тоді, коли між стулкою черепашки й мантією молюска потрапляє чужорідне тіло, наприклад піщинка або паразит (мал. 89). Мантія охоплює це тіло, утворюючи навколо нього мішечок, і починає виділяти перламутр. Щоб отримати штучні перли, під мантію перлових скойок уводять кульки з перламутру.
Основні постачальники перлів - морські перлові скойки, що населяють переважно мілководдя тропічних морів. їх виловлюють і штучно розводять заради перлів (мал. 90). На спеціальних фермах вирощують також мідій та устриць, яких уживають у їжу.
Тип Молюски налічує понад 100 тисяч видів. Перші молюски - це тварини, які повзали по опорі й були захищені зверху черепашкою, їхнє тіло складалося з голови, ноги й тулуба. Черепашка молюсків виробляється особливою складкою покривів - мантією. Двостулкові молюски - фільтратори, що беруть участь у біологічному очищенні води.
Черепашка; мантія; мантійна порожнина; тертка; перламутр.
1. Порівняйте будову й спосіб живлення черевоногих і двостулкових молюсків.
2. Чому двостулкові молюски утворюють перлини?
3. Чому розвиток із плавучою личинкою відбувається лише в тих черевоногих молюсків, які живуть у морях?
4*. Чому, на вашу думку, багато молюсків здаються нам надзвичайно гарними?
5*. Чому черевоногі молюски змогли призвичаїтися до життя на суходолі, а двостулкові - ні? Як, на ваш погляд, відбувався перехід черевоногих до наземного способу життя?
) Чорноморський загарбник
Усім, хто був на Чорному морі, відома ра-пана^мал. 91). Цей хижак у великій кількості поїдає двостулкових молюсків, паралізуючи їх отруйною слиною. Плодючість рапан величезна: один молюск може відкласти за раз майже 100 тисяч яєць, прикріплюючи їх до різноманітних предметів. Кораблі, що проходили до Чорного моря з Японського за часів Другої світової війни, занесли яйця рапан із Далекого Сходу, їхньоїбатьківщини. Наслідком цього стало значне скорочення чисельності чорноморських устриць.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва