укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 4 » 16-17. Реальні та декоративні образи в мистецтві
20:45
16-17. Реальні та декоративні образи в мистецтві

16-17. Реальні та декоративні образи в мистецтві

На творчість художників впливають життя, давні народні традиції, природа рідного краю. Упродовж століть людство створило безліч різновидів декоративних композицій, які прикрашають побутові предмети, одяг, килими, тканини тощо.
Створення орнаментальних декоративних композицій — одна з форм відтворення світу художником. Воно має свої закономірності. Орнамент — декоративна композиція, яка складається з елементів, що ритмічно повторюються, чергуються.
Вам уже відомий один із видів орнаменту, що є простим повторенням одного чи кількох елементів у межах смужки. Крім нього є сітчастий орнамент, що вільно заповнює певну площину. У ньому мотив повторюється і по вертикалі, і по горизонталі, цей орнамент безкінечний у всіх напрямках.
Словник
Орнамент — візерунок, побудований на ритмічному повторенні елементів і призначений для оздоблення різноманітних предметів, будівель, творів декоративно-ужиткового мистецтва.
Вузлик на пам'ять
Орнаменти виконують різними техніками. Це залежить від матеріалу та призначення предмета. Наприклад, можна виконати орнамент штампуванням або за допомогою трафарету.
Виготовлення трафарету, так само, як і штампа, має свої особливості. Для цього вам знадобиться цупкий папір або картон, поролонова губка, ніж для різання паперу.
Спочатку потрібно визначити елементи орнаменту. Потім намалювати квадрат і поділити його на маленькі квадратики так, щоб утворилася сітка. За допомогою цієї сітки можна рівномірно розмістити елементи орнаменту. На аркуш паперу наносять заздалегідь підготовлений малюнок. Потім за цим малюнком вирізають трафарет (краї зрізу мають бути чіткими), який кладуть на чистий аркуш паперу. На губку набирають фарбу (гуаш або акварель) і роблять відбиток.
Для виготовлення штампа вам знадобиться звичайна картоплина. Послідовність вирізання штампа зображена на малюнках. Готовим штампом ви можете нанести фарбою малюнок на рушничок або серветку.
Творче (практичне) завдання
Розробіть орнамент для оздоблення серветки.
Запитання та завдання
1. Що таке орнамент?
2. Дослідіть, де в побуті можна побачити сітчастий орнамент?

Світ природи в пейзажі
Пейзаж — це картина, на якій зображена природа, певний краєвид.
Основним завданням у створенні пейзажу є передача простору. Для правильної побудови композиції вирішальне значення має вибір лінії горизонту.
Лінія горизонту може бути на малюнку посередині, вище або нижче середини, іноді навіть виходити за межі площини картини.
Для кращого втілення задуму художнику потрібно правильно обрати формат. Він визначається композицією як межа картини. На горизонтальному форматі краще малювати спокійні за настроєм пейзажі.
Словник
Лінія горизонту — уявна межа, що відділяє небо від землі. Пейзаж — твір живопису, у якому об'єктом зображення є природа.
Вузлик на пам'ять
Починаючи роботу над пейзажем, визначте формат малюнка та місце для лінії горизонту.
Небо — це найсвітліше місце на малюнку. Колір землі повинен бути темнішим за небо.
Визначте колір найбільших предметів на передньому плані. Чим далі розміщені предмети, тим більше переважатимуть у них блакитні й сірі відтінки. На задньому плані кольори м'яко переходять один в інший.
Творче (практичне) завдання
Виконайте пейзажну композицію на тему «Чарівна країна» або «Моя країна — Україна».
Запитання та завдання
1. Що таке пейзаж?
2. Покажіть на прикладах розташування на картинах лінії горизонту.