укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 6 » § 16. Інфекційні хвороби, що набули соціального значення
18:57
§ 16. Інфекційні хвороби, що набули соціального значення

§ 16. Інфекційні хвороби, що набули соціального значення

Поміркуймо разом
Що таке інфекційне захворювання?
Які інфекційні захворювання ви знаєте?
Соціальні хвороби — це захворювання людини, виникнення й розповсюдження яких пов'язане переважно з несприятливими соціально-економічними умовами (туберкульоз, ВІЛ/СНІД та інші). Ці хвороби набули такого значення тому, що знизився загальний рівень життя населення, збільшилася кількість хворих людей.
Туберкульоз — це різноманітне за своїми проявами інфекційне захворювання, яке може викликати ураження не тільки органів дихання (легень, бронхів, гортані), а й кишечника, шкіри, кісток, суглобів, головного мозку тощо. Основне джерело розповсюдження інфекції — хворий на туберкульоз, який виділяє мокротиння з бактеріями. Зараження відбувається, коли здорова людина вдихає дрібні крапельки рідкого або частки висохлого мокротиння хворої на туберкульоз людини. Прояви хвороби залежать від стану організму, характеру та ступеня ушкодження окремих органів і систем.
Загальними ознаками для всіх форм хвороби є: підвищення температури, потовиділення ночами, погіршення сну й апетиту, втрата маси, дратівливість, зниження працездатності. При туберкульозі легень також спостерігається кашель сухий або з виділенням мокротиння, може виникнути легенева кровотеча.
Чим же можна запобігти захворюванню на туберкульоз?
Насамперед щепленням. Дуже важливою є профілактика захворювання: якісне повноцінне харчування, достатня кількість сну, загартовування, гігієна тіла та одягу.
Ти вже знаєш про захворювання СНІД. Воно може вразити кожного, хто нехтує загальними правилами профілактики й не знає, як зберегти себе від зараження. СНІД виникає внаслідок появи в організмі вірусу ВІЛ. Хворий на СНІД має слабку імунну систему організму, тому не може протистояти різним хворобам, навіть звичайній застуді. Коли людина заражається, вона тривалий час не знає про свою хворобу й без лікування може вмерти.
Передаватися цей вірус може через кров та деякі рідини організму. Заразитися можна при використанні не-стерильних медичних інструментів і вже використаних шприців. Звичайне спілкування з такою людиною не приведе до зараження.
Правила профілактики інфекційних хвороб
• Дотримуйся режиму дня, вчасно відпочивай, працюй та гуляй на свіжому повітрі.
• Твоє харчування повинно бути збалансованим і поживним.
• Не забувай про санітарно-гігієнічний стан твого тіла, одягу та житла.
• Одягайся згідно з сезоном року.
• Не дозволяй, щоб тобі робили ін'єкції використаним шприцом та використовували нестерильні медичні інструменти.
• Не підіймай із землі шприци та голки, їх могли використовувати хворі люди.
• У випадку травмування звертайся по медичну допомогу до медичних закладів.
• Відмовляйся від сумнівних пропозицій куштувати різні речовини.
• Стався з людяністю до хворих людей.
• Обирай друзів, гідних тебе, і май завжди гарний настрій.
Запитання та завдання для самоконтролю й самоперевірки І.Які інфекційні захворювання ти знаєш? 2.Поясни, чому окремі інфекційні хвороби набули соціального значення.
3.Назви загальні ознаки, які є для всіх форм хвороб.
1. Проаналізуй свій раціон харчування.
2. Переглянь свій режим дня та сплануй профілактичні заходи.