укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 16. Клас Головоногі молюски
12:14
§ 16. Клас Головоногі молюски

§ 16. Клас Головоногі молюски

1. Головоногі молюски
До класу Головоногі молюски належить майже 800 виключно морських видів. На жаль, у морях України вони не трапляються. Більшість сучасних головоногих молюсків позбавлені зовнішньої черепашки (мал. 92), а їхній тулуб покритий мантією. На голові розташовані щупальця, або руки, які оточують рот. За їх допомогою молюски захоплюють здобич і повільно пересуваються. На руках зазвичай є присоски. Унизу голови розташована лійка - мускулиста трубка, через яку викидається вода з мантійної порожнини. На лійку та руки перетворилася нога предків головоногих молюсків (мал. 93).
Що спільного між кальмаром і космічною ракетою? Головоногі освоїли реактивний рух. Вода закачується до мантійної порожнини крізь мантійну щілину, а потім унаслідок скорочення мускулатури мантії з силою виштовхується через лійку. Молюск при цьому пливе в напрямку, протилежному напрямкові води, яку він виштовхує (мал. 94). Створені людиною ракети також рухаються реактивно, викидаючи струмені газу.
Усі головоногі - хижаки. Вони щупальцями ловлять здобич і розривають її міцним дзьобом, що оточує їхній рот. Головоногі можуть чудово маскуватися, майже миттєво змінюючи колір. Це відбувається через розширення або звуження клітин шкіри, які містять барвну речовину.
2. Втрата черепашки
Кількість сучасних видів головоногих незначна порівняно з вимерлими - палеонтологам відомо вже понад 11 тисяч викопних видів. Більшість із них мала добре розвинені черепашки й плавала в товщі води.
Як плавали тварини з важкою черепашкою? Зрозуміти це допомагає- один сучасний рід головоногих - перлисті кораблики, або наутилуси (див. мал. 92). Наути-луси живуть в Індійському океані на глибині до 350 м. Спірально закручена черепашка наутилуса зсередини вкрита перламутром і поділена на камери. Тіло молюска уміщується в найближчій до устя камері, а в інші заходить лише його тонкий виріст. За допомогою цього виросту наутилус може заповнювати черепашку газом або рідиною, змінюючи її плавучість (мал. 95). Приблизно за таким принципом змінюють плавучість підводні човни. Наутилуси плавають у воді завдяки реактивному рушію, хапаючи здобич - хворих риб і різноманітних безхребетних.
З удосконаленням реактивного руху головоногих молюсків черепашка поступово втрачала своє значення. Ці тварини «обрали» швидкість замість захищеності! Серед сучасних головоногих каракатиці мають лише невелику черепашку, яка схована під мантією. У кальмарів від черепашки залишився тільки невеликий пружний стрижень, що тягнеться вздовж їхнього тіла під мантією. Восьминоги втратили черепашку повністю.
3. Стрімкі кальмари та кмітливі восьминоги
Зовнішній вигляд кальмарів пов'язаний з їх пристосуванням до швидкого плавання (див. мал. 92). Деякі з них так розганяються, що вистрибують із води і пролітають певну відстань повітрям (мал. 96). Під час плавання голова кальмара спрямована назад. На ній розташовані десять щупалець, два з яких довші від інших. Кальмар, що полюс на рибу, здатен перегнати її, звернути лійку проти напрямку руху, зупинитись і розкинути щупальця прямо перед здобиччю!
Найкрупніші безхребетні - гігантські кальмари, що мешкають на глибині 200-1500 м. Найбільший їх представник, обміряний ученими, досягав 18 м у довжину та важив 300 кг. Гігантські кальмари - звичайна здобич кашалотів, найкрупніших хижих китів, що пірнають за ними на глибину. Людина також уживає в їжу кальмарів, які є важливим об'єктом промислу.
Восьминоги живуть біля дна, ховаючись у розколинах між камінням або в печерах. Вони мають мішкоподібний тулуб і вісім щупалець, завдяки яким можуть повільно «ходити» дном, перебираючи щупальцями. Більшість восьминогів невеликі, але найкрупніші з них досягають 3-5 м завдовжки.
Восьминоги - найкмітливіші з безхребетних, здатні до складних дій. Вони можуть, наприклад, трохи піднімати великий плескатий камінь, підставляти під його краї підпірки й у такий спосіб створювати собі домівку. Самка восьминога будує схованку для яєць і охороняє кладку, але гине незадовго до вилуплення молоді (мал. 97).
4. Найдосконаліші безхребетні
Багатоклітинних тварин історично поділяють па дві групи: безхребетні й хребетні. Підтип Хребетні належить до типу Хордові, який ви вивчатимете наступного уроку. Усі інші багатоклітинні тварини належать до безхребетних. Чому саме підтип Хребетні? До нього належать найкрупніші тварини, що вирізняються складною поведінкою та відіграють важливу роль у живій природі.
Які групи є найдосконалішими серед безхребетних? Відповідь залежить бід того, що вважати досконалістю. За кількістю нидів і чисельністю особин «виграють» представники типу Членистоногі, особливо комахи (на суходолі) та ракоподібні (у воді). У морях великою чисельністю представлено тип Кишковопорожнинні.
За складністю й досконалістю будови за першість серед безхребетних «змагаються» тип Членистоногі та клас Головоногі молюски. За розміром тіла у виграші головоногі.
Які безхребетні мають найскладнішу поведінку? Це питання ми розглядатимемо дещо пізніше, однак наразі зазначимо, що це соціальні перетинчастокрилі (мурахи, бджоли тощо) і головоногі молюски. Утім, головоногі не вийшли з моря і мають доволі невелику тривалість життя кожної окремої особини. Так чи інакше, ця група - одна з вершин еволюції тварин.
о відносно нечисленного класу Головоногі молюски належать одні з найдосконаліших безхребетних. Головоногі здатні до реактивного руху. При цьому вони із силою викидають воду з мантійної порожнини.
Реактивний рух; безхребетні та хребетні тварини.
1. З якими технічними засобами, створеними людиною, порівнюються головоногі молюски в тексті параграфа? На якій підставі?
2. Чому більшість сучасних головоногих утратила черепашку?
3. Опишіть зовнішню будову кальмарів і восьминогів. Порівняйте відмінності у способі життя цих тварин із відмінностями у їхній зовнішній будові.
4*. Чому найрозвиненіші безхребетні представлені невеликою кількістю сучасних видів?
Гігантські спрути
Колись моряки побоювалися нападу гігантських головоногих - кальмарів чи восьминогів. Одним із «доказів» існування цих «монстрів» були виявлені на шкірі кашалотів рубці від присосок кальмарів, діаметр яких досягав 15 см (мал. 98). Порівняйте: у кальмара 18м завдовжки діаметр присоски - лише 5 см, а найкрупніші восьминоги мають набагато дрібніші присоски. Найвірогідніше, кашалоти дістали такі рубці під час бійок із кальмарами ще в молодому віці. До велетенських розмірів рубці «розтятися» разом зі шкірою кита під час його росту!

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва