укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 16. Населення Африки
12:04
§ 16. Населення Африки

§ 16. Населення Африки

Які людські раси ви знаєте?
Яку інформацію відображає політична карта?
Раси і народи. В Африці проживають народи трьох основних рас. На півночі - це бербери і араби, які належать до південної гілки європеоїдної раси. Для них характерна смуглява шкіра, темне волосся, вузький ніс та овальне обличчя. Берберська мова збереглася в основному у віддалених районах, населення Північної Африки розмовляє переважно арабською.
Якими кліматичними фак-торами зумовлені такі форми житла?
Населення негроїдної раси дуже різноманітне. Воно поділяється на багато гілок. На півдні материка живуть бушмени і готтентоти. Вони мають густе кучеряве волосся, що захищає від епскотного сонця, бо живуть вони в пустелях та напівпустелях. За деякими ознаками будови тіла вони схожі на монголоїдів. У екваторіальній Африці живуть пігмеї -низькорослі племена, середній зріст яких 142 см, а максимальний - 150 см. У басейні верхнього та середнього Нілу та великих озер живуть нілоти -найвищі мешканці Африки. їх зріст перевищує 180 см. Шкіра нілотів дуже темна, майже чорна. Говорять вони на суданських мовах.
На Ефіопському нагір'ї живуть люди, які мають середні характеристики між негроїдами та європеоїдами - цс ефіопи. У них колір шкіри коричневий, але світліший, ніж у будь-якого іншого народу екваторіальної раси. Малагасійці, що мають проміжні ознаки між представниками екваторіальної та монголоїдної рас, живуть на острові Мадагаскар.
Населення європейського походження живе на крайній півночі та півдні материка. Це французи, що живуть на середземноморському узбережжі, бури - нащадки переселенців з Голландії, англійці живуть на півдні материка.
Розміщення населення. Населення Африки становить близько 1/8 населення всієї земної кулі. При середній густоті понад 13 осіб на 1 км2 воно розміщено дещо нерівномірно. Цс пов'язано передусім з природними умовами. Адже окремі райони абсолютно безлюдні, мала чисельність населення в напівпустелях. Навпаки, узбережжя Гвінейської затоки та південний схід материка густо заселені. Більш як 1000 осіб на 1 км2 проживає в дельті Нілу, це один з густонасслсних районів не лише Африки, а й усієї земної кулі. Усе цс добре проілюстровано на карті «Народи та густота населення світ}'» в атласі.
Зміна чисельності населення. На кількість населення материка вплинуло багато факторів. Серед них такий негативний, як работоргівля. За чотири століття з Африки було вивезено близько 100 млн жителів. З XIX ст. населення материка починає зростати. Боротьба з епідеміями, поширення санітарних заходів, поліпшення життєвих умов сприятливо позначаються на зростанні населення. Незважаючи на тс, що тривалість життя в Африці найнижча у світі, населення материка збільшується щороку на 10 млн осіб. Сьогодні на його території проживають 1,04 млрд осіб.
Висновки
1. На території материка проживають представники трьох людських рас.
2. Населення материка розміщено його територією нерівномірно.
3. Кількість населення материка швидко зростає.
1. Представники яких рас та народів проживають на території Африки?
2. На якій мові переважно говорять на півночі Африки?
3. За картою атласу «Народи та густота населення світу» визначте, в яких регіонах материка найбільша густота населення.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології