укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 16. Різноманітність молюсків
11:35
§ 16. Різноманітність молюсків

§ 16. Різноманітність молюсків

Тип Молюски об'єднує біля 130 тис. сучасних видів молюсків з яких приблизно 330 видів зустрічається на території України. Най відомішим и в ньому є класи Двостулкові, Черевоногі й Головоногі молюски.
Клас Черевоногі - найбагатший за формами і видовим складом клас м'якунів. До нього відносять близько 100 тисяч видів (в Україні - біля 250). Більшість серед черевоногих молюсків - морські тварини. Однак деякі види пристосувались до життя у прісних водоймах і на суходолі (мал. 65). Розміри тіла молюсків цього класу сягають від 2-3 мм до кількох десятків сантиметрів. Найбільшим черевоногим молюском вважають гігантського австралійського трубача, який мешкає біля Північного узбережжя Австралії. Його черепашка досягає 90 см. Типовою ознакою черевоногих є відсутність двобічної симетрії - їхня черепашка закручена у спіраль. II форма і розміри у представників цього класу дуже різноманітні, а у деяких черевоногих молюсків, таких як голі слизні, черепашки зовсім відсутні.
Тіло молюска прикріплюється до черепашки особливими м'язами, завдяки яким воно повністю втягується у її порожнину. Вхід до черепашки називається устям. Тіло равликів поділяється на голову, тулуб і ногу. На голові розташовані органи дотику - щупальця, органи зору - прості очі. На черевній частині тулуба знаходиться мускулиста нога з підошвою. Повільне пересування черевоногих пов'язане з хвилеподібним скорочення м'язів ноги.
Черевоногі мають по одній легені, нирці і статевій залозі. Більшість молюсків цього класу дихають зябрами, але зустрічаються і ті, що дихають своєрідними легенями.
Представники класу черевоногих живляться в основному рослинною їжею. До речі, саме рослиноїдні молюски є найзубатішими тваринами. За допомогою "тертки", на якій може бути більше тисячі рогових зубчиків, вони здирають верхній шар листка. При масовому розмноженні, деякі черевоногі здатні завдавати великої шкоди рослинництву. Зокрема це такі види як виноградний і садовий слимак, голі слизні, ставковик великий і ставковик малий, рогова котушка. У морях можна зустріти таких хижаків як рапана, мурекс. Зустрічаються серед черевоногих і отруйні, це різноманітні молюски роду конус.
Двостулкові молюски. Клас Двостулкові молюски представлений морськими або прісноводними, малорухливими організмами, що населяють дно водоймищ. У світовій фауні їх близько 5 тис. видів, з них в Україні - близько 80. Це виключно водні тварини.
Тіло молюсків цього класу складається з тулуба і ноги і сховане у двостулкову черепашку (мал. 66) Нога служить для повзання і під час руху на піску від неї залишається слід. Передній кінець черепашки більш округлий, задній - звужений і видовжений. На задньому кінці між стулками видно отвори -сифони. Стулки черепашки з'єднуються на спинній стороні еластичними зв'язками. За допомогою них черепашка розкривається і закривається. Якщо на березі водойми ви побачите закриту черепашку, це означає, що в ній знаходиться живий молюск. У мертвого молюска стулки розкриті. Розміри черепашок у
двостулкових коливаються від 1-2 мм до 1,4 м у діаметрі, як у морського молюска тридакни (мал.67). Деякі екземпляри тридакни важать до 300 кг! Черепашка двостулкових молюсків має внутрішній перламутровий шар, який утворюється клітинами мантії. Якщо будь-яке стороннє тіло (піщинка тощо) опиниться у мантійній порожнині двостулкового молюска, воно зразу ж почне обростати шарами перламутру. Так утворюється перлина. Та лише у небагатьох (перлова скойка) перлина має правильну форму, привабливе забарвлення і ціниться ювелірами. При штучному отриманні перлів, черепашки перлової скойки у великих кількостях розводять у спеціальних бухтах. У мантійну порожнину цих молюсків кладуть намистинку, яка згодом вкривається тонким шаром перламутру.
За способом живлення двостулкові молюски є фільтраторами: вони пропускають через мантійну порожнину воду, поглинаючи при цьому дрібні організми.
У водоймах нашої країни найпоширенішими двостулковими молюсками є беззубка або жабурниця, перлівниця, шаровки, дрейсени, мідії, устриці, гребінці (мал. 68).
Головоногі молюски (мал. 69). До цього класу відносяться високоорганізовані молюски. їх налічується біля 600 видів. Головоногі заселяють, в основному, теплі моря. У більшості з них черепашка зникла у зв'язку з переходом до активного способу життя і лише у деяких під шкірою збереглися її залишки. Тіло головоногих має видовжену форму з двобічною симетрією та чітким поділом на голову і тулуб. Одна частина ноги перетворилась на щупальця з присосками. Щупальця знаходяться на голові, оточуючи ротовий отвір. Друга частина ноги утворює лійку, яка служить для реактивного руху- Вода через широку щілину лійки всмоктується у мантійну порожнину, а потім із силою виштовхується з неї, а молюск рухається у протилежний бік.
У мантійній порожнині головоногих знаходяться зябра і вивідні отвори органів травної, видільної, статевої систем, а також особливої залози - "чорнильного яіішка". За допомогою виділень "чорнильного мішка" молюск, як за димовою завісою, ховається від ворогів. У восьминога рідина, що випущена з чорнильного мішка, імітує обриси його тіла. Переслідувач восьминога дуже часто женеться не за молюском, а за його чорнильною копією.
Порівняно з іншими молюсками, найбільшого розвитку в головоногих, досягає нервова система. Нервові вузли їх злились і утворили великий "головний мозок". У них також добре розвинені органи чуттів. Очі головоногих за складністю будови нагадують очі риб, а за гостротою зору не поступаються людині та здатні до акомодації (від лат. "акомодатіо" - пристосування) -зміни кривизни кришталика, що дозволяє чітко бачити предмети, які розташовані на різній відстані. У співвідношенні до тіла розміри очей вражають: у гігантського спрута завдовжки 6 м, очі розміром з невелике колесо (до 40 см). Добре розвинені у головоногих і такі органи чуттів, як орган нюху (нюхальні ямки під очима), смаку (рецептори, що розташовані на щупальцях і навколо рота), рівноваги (статоцисти).
Головоногі молюски - хижаки, які активно полюють на здобич. Основна їхня їжа - риба, краби та інші молюски. Рот у них невеликий. Він веде до глотки, яка має дзьоб, що нагадує дзьоб папуги. Від глотки до шлунку тягнеться тонкий стравохід, який з усіх кінців оточений головним мозком. Ось чому, не зважаючи на великі розміри, головоногі здатні ковтати лише маленькі шматочки їжі (завбільшки з мурашку). А для подрібнення їжі на язиці у них є багато рогових зубчиків. Подрібнена їжа потрапляє до шлунку, куди відкриваються протоки травних залоз (печінки, підшлункової залози та ін.).
На відміну від інших молюсків, кровоносна система у головоногих майже замкнена. Капіляри від артерій і вен у шкірі та м'язах безпосередньо переходять один в одного. Лише у деяких місцях між ними залишається невеликий простір -лакуни. Серце в головоногих, як правило, має один шлуночок і два або чотири передсердя. У деяких серце не одне, а - три. Дивна у головоногих і кров. Вона блакитного кольору внаслідок наявності в ній пігменту, до складу якого входить йон Купруму.
Роль та значення молюсків в екосистемах. Молюски відіграють велику роль у природі та життєдіяльності людини. Вони є ланкою ланцюга живлення, біофільтраторами водойм, регуляторами чисельності дрібних безхребетних. Багатьох молюсків,наприклад, виноградного слимака,мідй, устриці, рапана, кальмарів, каракатиць та восьминогів людина використовує в їжу. Яскраві черепашки екзотичних тропічних морських молюсків служать чудовими прикрасами, а черепашка молюска каурі до початку XX ст. була роздрібною монетою у деяких народів Східної Африки. Деякі види морських і прісноводних двостулкових молюсків утворюють в середині своїх черепашок вишукані і коштовні перлини, а із самих черепашок перлівниць виготовляють перламутрові вироби та одержують природний перламутр. Із вмісту "чорнильного мішка" каракатиць виробляють коричневу фарбу - сепію, а також натуральну китайську туш.
Молюски можуть приносити велику шкоду сільському господарству. Слимаки та слизні вдень ховаються під камінням, а у вологу погоду і вночі з пошкоджують молоді сходи озимої пшениці, картоплі, капусти, суниці тощо. Боротися зі слимаками дуже складно. У боротьбі з цими шкідниками людині активно допомагають туруни, жаби та їжаки. Шкоду приносить і хижий молюск рапана. Цього великого равлика ненароком завезли з тропіків до Чорного моря і там він добре прижився. М'ясо рапани їстівне. Його привабливу мушлю використовують у якості попільничок або прикрас. Рапана, поїдає цінних промислових молюсків (устриць і мідій), зменшує їх промислові запаси, тому устричні парки у морі від неї відгороджують своєрідними парканами. Двостулковий молюск корабельний черв своєю гострою черепашкою прогризає ходи всередині деревини, тим самим пошкоджує підводні дерев'яні будівлі або днище судна. Молюск дрейсена завдає шкоди, розмножуючись у великих кількостях у трубах водогонів, закупорює їх і псує воду.
Деякі черевоногі молюски, зокрема, ставковик малий, є проміжними хазяїнами для червів-паразитів людини і тварин.
До Червоної книги України занесені 20 видів молюсків, серед них устриця їстівна, слимак великий строкатий, ставковик потовщений. 
Молюски в екосистемах входять до складу ланцюгів живлення, використовуються людиною в їжу, як корм для свійських тварин, продукти їх життєдіяльності (перламутр, перлини та черепашки) використовуються, як ювелірні та декоративні вироби тощо. Серед молюсків є плодники та проміжні хазяїни паразитичних червів.
1. Назвіть молюсків, що зустрічаються на території України та яке значення вони відіграють в екосистемах? 2. Чим відрізняється будова тіла та черепашки черевоногих та двостулкових молюсків? 3. Як рухаються молюски? Наведіть приклади молюсків з різними типами рухів? 4. Яких головоногих молюсків ви знаєте? Де вони існують та яке мають значення? 5. Чому будова головоногих молюсків у порівнянні з іншими класами знаходиться на вищому рівні організації? Доведіть це. 6. Як у спільних і відмінних ознаках обох класів проявляються загальні закономірності природи?
Практична робота №2
Мета: ознайомитися з зовнішньою будовою черепашок різних молюсків, порівняти їх між собою, встановити подібність і відмінність у будові мушлі різних молюсків, навчитися розрізняти молюски за зовнішнім виглядом їх черепашок.
Прилади і матеріали: колекції черепашок (черевоногих, двостулкових), таблиці із зображенням молюсків.
Хід роботи
1. Розгляньте запропоновані вам колекції черепашок молюсків. Спробуйте назвати молюсків, яким вони належать.
2. Розділіть черепашки на три групи: черепашки черевоногих молюсків, двостулкових молюсків, котушки. Розгляньте їх зовнішню будову, зверніть увагу на їх забарвлення.
3. Порівняйте черепашки за зовнішнім виглядом та будовою. Спробуйте пояснити різноманітність черепашок молюсків як приклад пристосування тварин до умов існування.
4. Розгляньте черепашку ставковика. Знайдіть верхівку та устя. Замалюйте черепашку та зробіть відповідні підписи.
5. Розгляньте черепашки беззубки. Знайдіть передній та задній кінець черепашки. Знайдіть найвищу зовнішню частину черепашки (верхівку). Зверніть увагу на концентричні кола навколо неї. Що вони відображають?
6. Ознайомтеся з порядком визначення черепашок молюсків за допомогою визначальних карт та визначників.
7. Визначте вибрану вами черепашку за визначником, розглядаючи її зовнішній вигляд.
8. Зробіть висновок.
Міні-проект
Як утворюються перлини

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури