укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 17. Держави Африки
12:09
§ 17. Держави Африки

§ 17. Держави Африки

Колоніальне минуле материка. Майже вся територія Африки на початок XX ст. була розділена між європейськими країнами, які створили тут свої колонії, позбавивши африканців політичної та економічної самостійності. Найбільші території на материку захопили Франція, Велика Британія, Німеччина, Португалія, Бельгія, Італія, Іспанія. Незалежними були лише Ефіопія га Ліберія, а Єгипетта Південна Африка напівзалежними, Усі країни материка фактично грабували, вивозили звідти корисні копалини, деревину та продукти землеробства. Африканців використовували як дешеву робочу силу на рудниках та плантаціях.
Після Другої світової війни починається національно-визвольна боротьба народів Африки, яка вилилась у процеси деколонізації - здобуття незалежності цими країнами. Сьогодні на материку немає жодної колонії.
Користуючись «Політичною картою Африки», здійсніть уявну подорож уздовж берегів материка. Що ви можете сказати про розташування столиць цих країн?
Сучасна політична карта. На території Африки налічується 62 країни, вони мають різну площу та кількість населення. Більшість державних кордонів проходить або під кутом 90°, або по річках. Це свідчення колоніального минулого, коли територія поділялася не за національною ознакою, а з волі колонізаторів.
Найрозвиненішою в економічному відношенні країною Африки є Південна Африка. Вона має сучасну промисловість і розвинене сільське господарство. Значно зросла останнім часом економіка Єгипту, Алжиру, Туніс)', Габону. Активно розвивається і найбільш населена країна материка -Нігерія. Однак значна частина країн ще досі є бідними й економічно відсталими.
Єгипет. Країна розташована на північному сході Африки між Середземним та Червоним морями. Має багату історію, що підкріплюється великою кількістю пам'яток та ста-рожитностей. Це країна всесвітньо відомих пірамід (див. мал. 48). Нащадки давніх єгиптян - копти - становлять незначну частину населення, більшість населення - араби, тому і країна офіційно називається Арабська Республіка Єгипет. її столиця Каїр - найбільше місто Африки. Більшість населення сконцентровано в долині Нілу, особливо в його дельті. Незважаючи на запаси корисних копалин та водних ресурсів Нілу, рівень економічного розвитку Єгипту доволі низький. Сільське господарство націлене на вирощування рису, пшениці, ячменю, фруктів, фініків та розведення худоби. Промисловість зосереджена у великих містах - це невеликі підприємства легкої та харчової промисловості, металообробки, хімічної та будівельної індустрії. Найпотужніші підприємства країни виплавляють сталь, видобувають нафту та природний газ, виробляють добрива та ліки. '? Що вам відомо з курсу історії про піраміди?
Нігерія. Цс західноафриканська країна, розташована на узбережжі Гвінейської затоки. Нігерія - найбільш населена країна материка. (Знайдіть її на карті атласу). Тут проживає більш як 177 млн осіб, 250 різних народностей. Столиця - Абуджа, а найбільше місто і порт - Лаґос. Основні доходи країні дає видобуток нафти. Вона входить в організацію країн - експортерів нафти (ОПЕК). 3/4 населення країни зайнято в сільськогосподарському виробництві, яке здійснюється застарілими методами, без використання техніки. Вирощують арахіс, бавовник, какао-боби та інші культури, розводять велику рогату худобу.
Південна Африка. Займає крайній південь Африки. Перші європейці оселилися на півдні материка у 1652 р. Цс були голландські переселенці -бури, яких згодом стали називати африканерами. Африкансри становлять лише 12% населення країни, а значну більшість - народи банту. У Південній Африці 11 офіційних мов.
Південна Африка має високорозвинену промисловість, зокрема машинобудування та хімічну промисловість. її економічна потужність дорівнює економічній могутності усієї тропічної Африки.
Країна багата на корисні копалини: кам'яне вугілля, залізну руду, золото, алмази, платину, хром, свинець, цинк. У Південній Африці зосереджено 2/3 світових запасів золота. Країна забезпечує себе всіма необхідними видами продукції та продовольства, завозяться в країну лише найновіші технологічні розробки. Найбільші міста - Йоганнесбург, Кейптаун, Дурбан, Порт-Елізабст. Невелике мальовниче місто Преторія столиця країни.
Зв'язки України з державами африканського континенту.
Вчені українці зробили значний внесок у дослідження Африки.
Це М. М. Миклухо-Маклай, який на зорі своєї наукової кар'єри був учасником експедицій у Північній Африці, досліджуючи Марокко та узбережжя Червоного моря. Та Є. П. Ковалевський, який був дослідником Білого та Голубого Нілу.
Українці почали систематично відвідувати Африку лише у XX ст., спочатку як учасники наукових експедицій, а пізніше допомагали молодим африканським державам у розвитку економіки у складі радянських груп спеціалістів. Такі групи працювали в Єгипті, Сомалі, Ефіопії, Лівії, Анголі та інших країнах. Вони проводили геологічні дослідження, здійснювали будівництво промислових та транспортних об'єктів, допомагали у розробці зрошувальних систем. Важливі дослідження на території африканського материка проводив Ю. Ф. Шумлянський. Він написав книгу «Під гарячим сонцем Африки», яка вийшла у світ у 1956 р.
Водночас велика кількість африканської молоді навчалася в університетах та інститутах України, переважно в Києві, Одесі, Харкові та Львові. Нині багато африканських студентів навчаються у вищих навчальних закладах України.
Наші військовослужбовці неодноразово брали участь у миротворчих операціях, що здійснювалися під егідою ООН, зокрема в Ліберії. Торговельні стосунки між Україною та африканськими країнами поки що незначні. Найактивніша торгівля здійснюється з Єгиптом, Тунісом та Південною Африкою.
1. На території Єгипту знаходиться один з найдавніших осередків нашої цивілізації.
2. Ніґерія - найбільша за кількістю населення країна Африки.
3. Південна Африка - найрозвиненіша країна материка.
1. Нанесіть на контурну карту найбільші за площею країни материка та підпишіть назви їх столиць.
2. Розкажіть про географічне положення, населення та господарство Південної Африки - найрозвиненішої країни материка.
3. Знайдіть на політичній карті Африки країни з однаковим словом у назві. У чому відмінність їх розташування?
Африка - другий за розмірами материк Землі.
В основі материка лежить Африкано-Аравійська платформа.
Надра Африки багаті на корисні копалини, особливо нафту та руди кольорових металів.
Клімат материка жаркий, а зволоження території нерівномірне.
На території Африки протікає одна з найдовших річок світу - Ніл.
Одним із рослинних символів Африки є баобаб, який може жити 4-5 тис. років.
• Тільки в Африці можна побачити багато травоїдних тварин, які тримаються великими стадам - це буйволи, зебри, жирафи та різноманітні антилопи.
• В Африці чимало природних явищ є небезпечними для господарювання та здоров'я людей.
• Останнім часом на материку загострилися екологічні проблеми.
• Чимало природних та культурних об'єктів Африки мають світове значення.
• Населення материка - 1,04 млрд осіб.
• Найбільше місто Африки - Каїр.
• Африка включає 62 країни, найрозвиненіша з яких - Південна Африка.
1. Які з названих дослідників вивчали територію Африки:
а) А. Нікітін; 
б) Д. Лівінґстон; 
в) Г. Стенлі; 
г) А. Веспуччі.
2. Найбільший згаслий вулкан в Африці:
а) Кіліманджаро; 
б) Котопахі; 
в) Камерун.
3. Найбільше опадів на материку випадає:
а) у центральній частині; 
б) у східній частині;
в) у північній частині; 
г) у південній частині.
4. Найповноводнішою річкою материка є: а) Ніл; б) Ніґер; в) Конґо; г) Замбезі.
5. До якого прадавнього материка належала колись більша частина Африки?
6. Яке найбільше озеро материка, де воно розташоване?
7. Назвіть усі природні зони Африки.
8. Яка країна материка має найбільшу кількість населення?
9. Яким чином пов'язані між собою геологічна будова, рельєф та корисні копалини материка?
10. Які території материка потрапляють під дію мусонів? Чому?
11. Чому на материку значні області займає басейн внутрішнього стоку?
12. Порівняйте природу гілей та саван.
13. Як пов'язані між собою поширення ґрунтів та різних типів рослинності по території Африки?
14. Підготуйте реферат на тему «Сахара - найбільша пустеля світу».
15. Підготуйте реферат на тему «Тваринний світ саван».
16. Підготуйте доповідь «Є. Ковалевський - перший українець, дослідник Африки.
Словник термінів до теми «Африка»
Антропогенний вплив - вплив людини на природне середовище.
Аридизація - процес зниження вологості клімату певної території, що супроводжується наступом пустелі.
Басейн внутрішнього стоку територія, поверхневі води якої не мають стоку у Світовий океан.
Басейн стоку океану - територія, поверхневі води якої стікають у той чи інший океан.
Бархани - рельєфні рухливі утворення з піску в пустелях, які навіваються вітром і не закріплені коренями рослин.
Брилові гори - один з різновидів гір, походження яких зумовлено розломами земної кори з утворенням брил.
Гілеї - вологі екваторіальні ліси.
Дюни - дрібні форми рельєфу, характерні для пустель.
Мусони - це вітри, які взимку дмуть від материка до океану, а влітку - навпаки, від океану до материка.
Національні парки - території, де охороняються окремі компоненти природи. Пасати - це постійні вітри, що дмуть у напрямку від тропіків до екватора.
Пасатний фронт - межа, що визначає дію пасатів.
Природна зона великий природний комплекс Землі, то характеризується певною кількістю тепла таумовамизволоження,маєхарактсрні природні компоненти: рослинність, ґрунти, тварини тощо.
Складчасто-брилові гори - один з різновидів гір, походження яких » зумовлене повторними горотворчими процесами у складчастих горах.
Ярусність - розташування рослин у рослинному угрупованні в певному порядку за висотою.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології