укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 21 » § 17. Основи технології малярних робіт
16:20
§ 17. Основи технології малярних робіт

§ 17. Основи технології малярних робіт

1. Основні відомості про малярні роботи.
2. Матеріали та інструменти для малярних робіт.
3. Технологія виконання малярних робіт.
4. Види фарб.
Основні відомості про малярні роботи
Будинок, в якому ми живемо, - це наша фортеця, що забезпечує нам спокій. Тут є можливість відпочивати, вчити уроки, спілкуватися зі своїми найріднішими людьми. Але, щоб повною мірою насолоджуватися домашньою атмосферою, варто пам'ятати про затишок і вміти його створити та підтримувати. Для цього необхідно любити свою оселю, облагородити власний інтер'єр, вчасно проводити прибирання та косметичний ремонт.
Ремонт квартири своїми руками - дуже цікаве заняття, адже завдяки йому помешкання можна облаштувати на свій смак. Для того, щоб виконати ремонт, необхідно провести підготовчі роботи. Ретельна підготовка оселі до ремонту - запорука успіху. Розглянемо один із етапів косметичного ремонту - малярні роботи.
И Ремонт - це процес зміни, відновлення, покращення будь-чого, доведення об'єкта до початкових характеристик (не слід плутати з реставрацією).
Малярні роботи - це комплекс заходів, спрямованих на отримання рівної й естетично привабливої поверхні. До складу малярних робіт входять такі операції: Грунтування, шпаклювання, фарбування різних поверхонь. Малярні роботи можуть бути виконані як при косметичному ремонті приміщень (мал. 169), так і у складі робіт капітального ремонту квартир, офісів і будинків.
Матеріали та інструменти для малярних робіт
Для виконання малярних робіт необхідною є ретельна підготовка, дотримання ряду загальноприйнятих норм і правил, використання різних матеріалів, інструментів і пристосувань.
Незамінними помічниками під час виконання малярних робіт є такі інструменти та пристосування:
• шпателі (мал. 170 а), необхідні для підготовки поверхонь до фарбування. Застосовуються металеві та гумові шпателі: металевими видаляють старі шари фарби, замазки, шпалери тощо; гумовими наносять та розрівнюють шпаклівку на поверхні;
• піддони та валики {жал. 170 б, в). Валики відрізняються від пензлів більшою продуктивністю та економією матеріалів. Використовують їх для фарбування великих поверхонь та нанесення ґрунтовки на поверхню. Під час фарбування часто застосовують валики зі штучного хутра і валики з поролону. Підставки і піддони для малярних валиків використовують для невеликої кількості фарби, для зручності набирання фарби при фарбуванні валиком;
• малярні пензлі (мал. 171). Вони бувають різного об'єму, товщини та довжини ворсу залежно від їх призначення;
• малярні розпилювачі (мал. 172) широко застосовуються як ручні, так і пневматичні для фарбування поверхонь з великою площею. Використання розпилювачів значно прискорює процес виконання малярних робіт;
• респіратор (мал. 173) - пристрій, яким користуються для захисту від попадання фарби в дихальні шляхи працюючого;
• малярна стрічка, чохла, тканина. Вони існують для захисту тих ділянок поверхні, на які не потрібно наносити фарбу;
• наждачний папір і брусок для наждачного паперу, які застосовують для підготовки поверхонь до фарбування;
• лінійка, рівень - інструменти, які необхідні для контролю виконуваних робіт (мал. 174);
• поліетиленовий пакет (мал. 175) для зберігання валика чи пензлів під час перерви в роботі.
Технологія виконання малярних робіт
Малярні роботи є завершальним етапом ремонту. Від того, чи якісно вони виконані, залежить загальне враження від роботи. При виконанні малярних робіт головним є їх якість, що безпосередньо залежить від досвіду того, хто виконує цю роботу, від знання властивостей використовуваних матеріалів, дотримання технології виконання малярних робіт.
Перед початком малярних робіт виконують ряд підготовчих операцій з обробки поверхонь: очищення, вирівнювання, ґрунтування, шпаклювання і зачистку. Від якості їх проведення багато в чому залежить якість малярних робіт. Тому дуже важливо дотримуватись технологій виконання кожної операції відповідно до описаної нижче послідовності.
1. Очищення поверхні.
Перш ніж приступати до фарбування, потрібно підготувати основу. Поверхню, що фарбується, очищають від бруду, іржі, полущеної фарби, старих шпалер, кіптяви, грибкових уражень, слідів протікань і жиру. Всі плями і забруднення усувають механічно, з використанням спеціальних лужних засобів чи обробляють спеціальними сумішами. Поверхні, що фарбуються, особливо дерев'яні, потрібно ретельно просушити. Вода в порах деревини перешкоджає проникненню фарби, яка з часом може відшаровуватись.
2. Шпаклювання поверхні.
Шпаклювання - це замазування спеціальною речовиною (шпаклівкою) щілин та нерівностей якої-небудь поверхні. Неглибокі тріщини зашпакльовують алебастром, а глибокі - цементним розчином з додаванням ПВА-клею чи алебастру.
Тепер будівельні магазини пропонують спеціальні суміші типу сатенгіпс для шпаклювання поверхонь. їх випускають двох видів - стартові та фінішні (мал. 176).
3. Ґрунтування поверхні.
Перш ніж почати ґрунтування поверхні необхідно використати малярну стрічку, яка легко знімається, закрити ті ділянки поверхонь, які не будуть фарбуватися, а також накрити підлогу захисними чохлами. Щоб чохли не зміщувались, їх варто прикріпити малярною стрічкою спочатку вертикально, а потім горизонтально (мал. 177). Треба заклеїти малярною стрічкою віконні рами, наличники на дверях і плінтусах, а також вимикачі та розетки. Зняти стрічку тоді, коли фарба стане сухою на дотик.
Перед фарбуванням стіни та стелю після очищення та шпаклювання поверхні ґрунтують ґрунтовкою. Ґрунтовка - це рідка чи напіврідка зв'язуюча суміш, часто з невеликою кількістю пігменту (мал. 178). Будь-яка поверхня, навіть рівномірно оштукатурена, неоднаково вбирає в себе вологу в різних місцях через різницю в товщині штукатурного шару. Ґрунтовка ж вирівнює і зменшує здатність поверхні вбирати вологу, роблячи основу однорідною. Вона утворює на поверхні плівку, яка оберігає наступні шпаклювальний або фарбувальний шари від пересихання. Ґрунтовка, проникаючи в пори основи, покращує зчеплення шпаклівки і фарби з поверхнею.
Це цікаво
Для кухні та інших приміщень з підвищеною вологістю варто використовувати водостійку шпаклівку. Наносять її не менше двох шарів 1-1,5 мм завтовшки. Час висихання кожного шару - доба.
4. Фарбування поверхні.
Після остаточного висихання ґрунтовки на поверхню наноситься один або кілька шарів фарби. Останній шар фарби наноситься за напрямком світлових променів (мал. 179).
Якщо використовуються
шпалери, які необхідно фарбувати, то після висихання ґрунтовки на поверхню наклеюють шпалери, дають час їм висохнути і тільки після повного висихання наносять фарбу.
Підготовлені внутрішні поверхні фарбують, дотримуючись таких вимог:
1. Температура повітря в приміщенні має бути не нижче за 10 °С.
2. Відносна вологість повітря має становити не більше 60%.
3. Вологість підготовлених поштукатурених і бетонних поверхонь не повинна перевищувати 8 %, а при фарбуванні цементними і полімерними фарбами-12%.
4. Фарбувати в добре вентильованих приміщеннях.
5. Фасади не можна фарбувати в спеку під дією сухого вітру і прямих променів сонця, під час дощу.
6. Фарбувати необхідно в респіраторі, спецодязі та рукавичках.
7. По завершенню малярних робіт слід добре вимити інструменти та пристосування, прибрати приміщення.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з історії України
Відповіді решебники для 7 класу з  алгебри