укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » § 17. Поведінка людини в екстремальних ситуаціях
18:00
§ 17. Поведінка людини в екстремальних ситуаціях

§ 17. Поведінка людини в екстремальних ситуаціях

У цьому параграфі ви:
• ознайомитеся з чинниками виникнення стресу в екстремальній ситуації, чинниками виживання;
• дізнаєтеся, як мислення впливає на поведінку людини в екстремальних ситуаціях.
Екстремальна ситуація
Людина може потрапити в екстремальну (від лат. «крайній») ситуацію наодинці чи в групі: заблукати в лісі; зустрітись із хуліганами; перебувати в будівлі, де розпочалася пожежа, перебувати в полоні чи бути заложником, потрапити в епіцентр стихійного лиха чи техногенної катастрофи тощо.
Яку ситуацію називають екстремальною? Наведіть приклади таких ситуацій. Чому вони виникли? Відомо, що люди по-різному поводяться в екстремальних ситуаціях. Хтось впадає в ступор, у когось виникає паніка, а хтось одразу опановує себе і, миттєво оцінюючи ситуацію, діє.
екстремальній ситуації люди проявляються по-різному:
• 12-15 % зібрані й знають, що робити;
• 70-75 % розгублені, проте намагаються якось діяти;
• 3-15% панікують, плачуть або впадають у ступор.
Чинники виникнення стресу в екстремальній ситуації
Значний вплив на людину в автономній ситуації мають психологічні та фізіологічні чинники: відчуття самотності, зневіри, безсилля, відсутності контролю над ситуацією, фізична перевтома та біль, голод і спрага, відсутність звичних комфортних умов.
Усім цим чинникам ви можете протиставити вміння керувати власними емоціями та своєю психікою.
Які способи подолання стресу вам відомі?
За допомогою органів чуття (зір, слух, нюх, дотик, смак) людина отримує інформацію для оцінки ситуації. Далі вмикаються помічники, якими природа наділила кожного (інстинкти, психіка, мислення, мова, увага, інтуїція тощо). Завдяки цьому в кожної людини створюється своя система виживання.
Виживання — це активна діяльність, спрямована на збереження життя,  здоров'я та працездатності в умовах автономного існування.
Той, хто вміє керувати власними емоціями, зможе для виживання використати природні можливості: знайде їжу, воду, зробить настил для сну, знайде безпечне місце.
В екстремальних умовах ви можете відчувати страх, розгубленість. Потрібно опанувати вчасно свої емоції. Уникнути паніки в екстремальній ситуації допоможуть не лише вправи з подолання стресу, а й уміння спостерігати та швидко робити висновки. Спостережливість базується на увазі й сприйнятті. Саме ці риси допоможуть пояснити чимало явищ і подій навколо вас.
Воля — це подолання труднощів у досягненні поставленої мети.
У несподіваній ситуації виживанню сприяють також інстинкт самозбереження, внутрішня установка на виживання та воля людини.
В екстремальній ситуації з групою людей важливо вміти не виплескувати емоції на оточуючих, не звинувачувати один одного й уникати конфліктів заради виживання групи і кожного її члена.
У будь-якій ситуації, а особливо в екстремальній, найкращим способом утримання ситуації під контролем є співпраця. Люди в небезпеці мають дотримуватись єдиних правил безпечного виживання:
• уміти передбачати небезпеку;
• уміти контролювати власну поведінку;
• бути самостійним;
• тверезо мислити;
• приймати швидкі, але виважені рішення;
• проявляти наполегливість і працездатність
• проявляти вміння підкоритись вимогам групи або зовнішнім обставинам;
• не боротись із тим, чого не можна подолати;
• не впадати у відчай із втратою сил;
• не поспішати, давати собі час на відпочинок;
• шукати різні варіанти шляхів, не здаватись завчасно;
• У групі потерпілих розподілити ролі;
• дотримуватись вказівок лідера групи;
• не припускати виникнення конфліктів у групі.
Які якості допомагають вижити при потраплянні в екстремальну ситуацію наодинці
В екстремальній ситуації наодинці важливо зберігати емоційну рівновагу, щоб не втратити самоконтроль і не впасти в паніку.
Воля до життя - потужний стимул до самопорятунку в будь-яких умовах. Якщо в людини, що потрапила в біду, знижується воля до життя, то вона стає байдужою й бездіяльною, здається значно раніше, ніж настане межа її можливостей. Щоб пробудити волю до життя, необхідно поставити собі позитивно сформульовану, конкретну й досяжну мету, продумати запасні варіанти.
Швидка адаптація до нових умов дасть можливість ефективно з ними взаємодіяти. Для успішнішої адаптації психологія виживання рекомендує поступовість. Навіть якщо ви відчуваєте приплив сил, не беріться за складні речі. Краще пристосуйте ваші прості, звичні дії до нових умов і зосередьтеся на якісному їх виконанні. Не потрібно протиставляти себе доовкіллю, краще спробувати влитися в нього.
Слід здійснювати контроль емоцій. У ситуаціях екстремального виживання знадобиться тверезий розум і ясна голова. Не треба придушувати та стримувати емоції, немає необхідності їх терпіти або нерозважливо їм піддаватися. Спробуйте використовувати емоції для виживання. Якщо розсердилися, використовуйте цю емоцію як мотиватор і енергію для необхідних фізичних дій. Наприклад, заготуйте дрова або спорудіть пліт. Якщо ж охопила туга, смуток або нудьга, то можна зробити те, що не вимагає великих фізичних зусиль, але відволікає, наприклад можна плести рибальське знаряддя, лагодити взуття та одяг, готувати пастки на звірів.
Обов'язково, перш ніж за щось братися, зробіть аналіз ситуації. Відповідайте собі на такі запитання: «Де я перебуваю і куди мені потрібно потрапити?», «Що мені загрожує, і як я можу залишатися в безпеці?», «Що мені потрібно і як це роздобути?» тощо. Уважно дослідіть можливі варіанти й доберіть кілька найприйнятніших Розробіть план дій з урахуванням ступеня ризику та непрогнозованих ситуацій. Обміркуйте, як будете поводитися у випадку помилкових дій. Поступово, під час такого обдумування у вас виробиться остаточний план дій. Як мислення впливає на поведінку в екстремальних ситуаціях
Під час боротьби за виживання у різних системах: на природі чи в соціумі, людьми керують дві емоції — агресія і страх.
Цікаво знати, що... слово «агресія» багатьма людьми сприймається як негативне. Хоча зміст цього слова сам по собі не містить негативної інформації. З німецької мови «а» — додати, згрео — крок. Отже, «агресія» — «додати крок», тобто зробити крок уперед. Негативного забарвлення набуває лише підвищений рівень агресії.
Якщо в людини домінує страх і мало агресії, вона не може самостійно прийняти рішення, постійно потребує сторонньої допомоги. Така людина часто відчуває себе у чомусь винною. Якщо ж у людини переважає агресія, а страху мало, вона часто не зважає на проблеми інших людей, рятує себе за рахунок інших. Часто це егоїстичні жорсткі люди.
Якщо ж агресії та страху порівну, людина здатна відчувати межі можливого і успішно реалізується як у особистісних стосунках, так і знаходить порятунок у різних екстремальних ситуаціях.
В екстремальних ситуаціях навіть емоційно стійка та психологічно врівноважена людина може переживати стан афекту (від лат. «настрій», «хвилювання», «пристрасть»). Стрес і афект в екстремальних ситуаціях частіше мають негативні наслідки.
Єфект може проявитись у спалахах гніву, дикому захопленні чи розчаруванні, відчаї. Лфект є наслідком дуже сильного подразнення нервової системи. Він швидко починається і швидко минає. Ллє, не зважаючи на коротку тривалість, негативно впливає на самопочуття людини. Унаслідок надмірного збудження нервової системи прискорюється серцебиття, різко підвищується кров'яний тиск, блокується можливість логічно мислити.
Під час афекту людина не контролює себе, тому може зробити шкоду іншим людям або собі. Здатність до свідомих вчинків і дій після стану афекту повертається до людини не одразу, а з часом.
У яких ситуаціях страх рятував життя людини? У яких випадках необхідно виявляти агресію як ознаку відсутності страху?
Без наявності страху жодна людина не вижила б. Саме страх зупиняє нас перед червоним світлом світлофора, примушує застібнути ремінь безпеки в авто, саме він не дозволяє людству розгорнути нову війну проти самих себе.
Отже, уміння вийти з екстремальної ситуації, подолати складнощі залежить від психологічних особливостей людини, позитивної установки на вихід із небезпечної ситуації та використання набутих знань і навичок безпечного виживання.
В екстремальних ситуаціях різні люди поводяться по-різному
Уміння вийти з екстремальної ситуації, побороти складнощі залежить від психологічних особливостей людини та позитивної установки на розв'язання проблеми.
Чинникам виникнення стресу в екстремальній ситуації ви можете протиставити вміння керувати власними емоціями, увімкнути власну систему виживання. Люди в небезпеці мають співпрацювати, дотримуватись єдиних правил безпечного виживання.
В екстремальній ситуації наодинці людина може вижити завдяки волі, адаптації до нових умов, контролю емоцій, аналізу ситуації, розробленню та виконанню плану дій.
Запитання і завдання
1. Які умови вважають екстремальними? Чому? Чим вони небезпечні?
2. Наведіть приклади чинників виникнення стресу в екстремальній ситуації.
3. Чому виникає паніка? Яким чином не допустити її негативного впливу?
4. Які психологічні та фізіологічні чинники впливають на людину в автономній ситуації? Що допомагає з ними впоротися?
5. Назвіть чинники виживання в екстремальній ситуації.
6. У який спосіб діють «помічники», якими наділила кожігу людину природа?
7. Обґрунтуйте, як ви розумієте вислів «система виживання».
8. Як мислення виливає на поведінку людини в екстремальних ситуаціях?
9. Чи може людина опанувати себе в стані афекту? Чому?
10. Наведіть приклади виходу з екстремальних ситуацій (з історичних подій, літературних творім, кінофільмів тощо).