укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 17. Тип Хордові
12:17
§ 17. Тип Хордові

§ 17. Тип Хордові

Тип Хордові - це тип, до якого (разом з іншими 50 тисячами видів) належить і людина!
Хордові утворилися від донних тварин, які мали личинку, що плаває. У нашій еволюційній гілці личинки не спускалися на дно, а залишалися активно плавати в товщі води, фільтруючи її струмінь. Цідильним пристроєм, що затримував поживу, була пронизана зябровими щілинами глотка (мал. 99). Оскільки глоткові щілини добре омивалися водою, газообмін відбувався у них; саме тому в хордових дихальна й травна системи тісно пов'язані.
Давні хордові плавали завдяки хвилеподібним вигинам тіла. Для цього в них розвинулися сегменто-вані м'язи, завдяки яким тіло могло згинатися в потрібній ділянці, а не по всій довжині. У них виник пружний осьовий стрижень - хорда. При згинанні тіла стрижень накопичував енергію і вивільняв її при випрямленні тіла.
Раніше ознаки перших хордових відтворювали лише за їхніми сучасними нащадками. Зараз в осадових породах кембрійського періоду (500 мільйонів років тому) були знайдені рештки подібних тварин (мал. 100). Вони виявилися майже такими, якими їх уявляли вчені!
2. Основні ознаки хордових
Хордові - тришарові тварини, що мають сегментовану опорно-рухову систему. їхні унікальні особливості такі:
- наявність (хоча б на деяких етапах життя) пружного осьового скелета - хорди;
- центральна нервова система має вигляд трубки, що розташована на спинному боці тіла, над хордою;
- органи дихання (зябра чи легені) розвиваються з передньої частини травної системи.
3. Підтипи хордових
На піщаних мілководдях Чорного моря можна побачити тварину завдовжки не більше 7 см - ланцетника. Його назва пов'язана з тим, що за формою він нагадує хірургічний інструмент ланцет (мал. 101). Ланцетнику властиві всі ознаки типу Хордові: хорда, нервова трубка на спинному боці, зяброві щілини у глотці. Він належить до підтипу Безчерепні, що налічує близько ЗО видів.
Завдяки існуванню ланцетника можна уявити найдавніших хордових, адже він нагадує їх за багатьма ознаками. Це філь-тратор, але не вільноплавний, а донний. Занурений у ґрунт, ланцетник виставляє назовні передротову лійку, оточену щупальцями. Війки в зябрових щілинах забезпечують струмінь води, з якого відфільтровуються поживні частки. Складка шкіри, що вкриває передню частину тіла, захищає зябра від засмічення. Зариваючись у ґрунт, ланцетник «усвердлюється» в дно передньою загостреною частиною тіла, опорою для якої слугує хорда. Передня ділянка центральної нервової системи, що відповідає головному мозку, у ланцетника зникла, бо інакше вона постійно ушкоджувалася б твердими частинками ґрунту. При малорухливому способі життя можна обійтися без головного мозку!
До типу Хордові належить також підтип Покривники, що об'єднує майже 1400 видів. У покривниках доволі складно впізнати наших родичів. Його характерними представниками є асцидії (мал. 102). Доросла асцидія - сидяча тварина, вкрита щільною мішкоподібною оболонкою. Вода, що заходить у ротовий отвір асцидії, фільтрується крізь пронизану зябровими щілинами глотку (вона більшою частиною тіла) й виходить через особливий отвір.
Хорди в дорослих асцидій немає. Чому ж їх зараховують до типу Хордові? Тому що їхні личинки мають усі ознаки цього типу і дещо нагадують ланцетника (мал. 102). Личинка певний час плаває у воді, а потім осідає на дно й згодом перетворюється на дорослу асцидію.
Головний напрям еволюції хордових був пов'язаний із тваринами, що плавали в товщі води, з часом переходили від фільтрації до хижацтва. Це сприяло розвиткові внутрішнього скелета й м'язів, удосконаленню нервової системи й органів чуття. Нащадки таких тварин утворюють підтип Хребетні, до якого належать і люди. Для опори м'язів та захисту нервової системи у них виникли хребці - розташовані вздовж тіла скелетні елементи, що розвиваються поруч із хордою. У високорозвинених хребетних хорда є лише на ранніх стадіях розвитку, а згодом замість неї розвивається хребет: осьовий скелет, що складається з хребців. Також у них виник череп - частина внутрішнього скелета, яка захищає головний мозок та підтримує рот і зябра.
Тип Хордові об'єднує понад 50 тисяч видів. Його представники мають хорду (принаймні на ранніх стадіях розвитку), центральну нервову систему на спинному боці тіла та органи дихання, зв'язані з органами травлення. Для представників підтипу Хребетні характерна наявність хребців (скелетних елементів, що розвиваються поруч із хордою або замість неї та черепа).
Зяброві щілини глотки; хорда; хребці; хребет; череп.
1. Опишіть спосіб життя перших хордових. Поясніть будову цих тварин, ураховуючи їхній спосіб життя.
2. Поясніть, як ви розумієте підпис до малюнку 99.
3. Поясніть, чому вільноплавним тваринам-фільтраторам потрібні більш розвинені органи чуття, ніж сидячим.
4*. Тільки в хордових тіло продовжується далі від анального отвору, утворюючи хвіст. До речі, людина теж має хвіст, але тільки під час зародкового розвитку. Як пов'язані спосіб руху перших представників нашого типу та наявність у них хвоста?
Тип Голкошкірі
Хто з безхребетних тварин є найближчими родичами
типу Хордові? Дивовижний тип Голкошкірі! Попри зовнішню неподібність, ці типи об'єднують особливості їх зародкового розвитку.
Відомо понад 6 тисяч видів типу Голкошкірі. Зазвичай вони мають круглясте тіло, від якого відходять промені (вирости); у центрі тіла розташований рот. Вапняні пластинки в їхній шкірі утворюють своєрідний скелет. На поверхні скелетних пластинок містяться голки, що стирчать назовні. Архаїчніша група сучасних голкошкірих - морські лілії (мал. 104). Своїми розгалуженими променями вони збирають поживні частки, які опускаються зверху. Голотурії повзають «на боці» і за формою тіла нагадують червів. Існують їстівні голотурії - трепанги. Куполоподібне тіло морських їжаків укрите міцною шкаралупою. Свої рухливі голки вони використовують не тільки для захисту, а й для пересування: ними можна «ходити», мов дибами. Офіури - найрухливіші голкошкірі, які «ходять» дном видовженими променями, збираючи дрібні поживні частки. Морські зірки - хижаки. Роту них міститься на нижньому боці тіла. Вони можуть вивертати назовні свій шлунок, обгортати ним велику здобич і перетравлювати її поза власним тілом!
Голкошкірі - виключно морські тварини, які не живуть в опрісненій воді. Саме тому їх небагато в Чорному морі (сім видів голотурій, один вид морських зірок і чотири види офіур), а в Азовському немає зовсім.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва