укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 4 » 18-19. Лінії, що йдуть углиб. Настрій у пейзажі
20:50
18-19. Лінії, що йдуть углиб. Настрій у пейзажі

18-19. Лінії, що йдуть углиб. Настрій у пейзажі

Поспостерігайте дорогою до школи за перехожими. Ви помітите, що людина поряд із вами видається більшою за ту, що стоїть у кінці вулиці. Це явище називається перспективою.
Одним із способів передачі глибини простору на площині є лінійна перспектива. Чим далі об'єкти на картині знаходяться від глядача, тим меншими вони зображуються.
Лінійна перспектива використовується в зображенні пейзажів із дорогами, вулицями, річкою, що йдуть углиб. Віддаляючись від глядача, вони зближуються і зрештою сходяться в одній точці на лінії горизонту.
У пейзажах об'єкти, віддалені від спостерігача, утрачають чіткість контурів. Удалині зменшується насиченість кольору (він блякне, а контрасти, світлотіні пом'якшуються) — глибина видається світлішою за передній план.
Перспектива — спосіб зображення на площині об'ємних об'єктів із певної точки спостереження.
Ліні йна перспектива — спосіб зображення предметів, який допомагає відтворити глибину простору.
Вузлик на пам'ять
Малювання пейзажу починається з вибору місця для лінії горизонт}'. На передньому плані чітко промальовуються деталі, тоді як на середньому й дальньому вони зображуються схематично. Об'єкти, розміщені попереду, пишуть теплими кольорами, натомість ті, що далеко, - холодними.
ТвоРче (практичне) завдання
Створіть композицію на тему "Стежки мого дитинства».
Запитання та завдання для повторення
1. Що таке лінійна перспектива?
2. Поясніть, чому паралельні лінії, що йдуть углиб, при зображенні річки чи доріжки зближуються.

Настрій у пейзажі
Які почуття викликають у вас перші весняні струмочки? Що ви відчуваєте, коли надворі яскраво світить сонце? Сприйняття пейзажного твору залежить від людини, її душевного стану. Один і той самий пейзаж, побачений різними людьми, може викликати в них різні емоції.
Працюючи над пейзажем, художник не копіює природу, він намагається втілити на полотні свої почуття. Це краєвид, який вразив митця, змусив зупинитися, замислитися. Створений художником образ поєднує почуття, майстерність, уміння передати побачений образ засобами виразності живопису.
Українським пейзажистам притаманне поєднання ліричних мотивів із виразністю кольорової гами, розмаїття технік і майстерне створення високопоетичних образів. Картина може бути теплою чи холодною, ніжною чи яскравою, радісною чи сумною, спокійною чи тривожною. Кольори картини, поєднані одним колірним тоном і загальним освітленням, створюють гармонійний колорит.
Словник
Колорит — гармонійне поєднання кольорів у живописі, що розкриває естетичну сутність художнього твору.
Вузлик на пам'ять
Зазвичай пейзаж починають писати фарбами по всій площині аркуша, без зайвої деталізації. Важливо передати перше емоційне враження від природи в колірних співвідношеннях. Постійно порівнюйте, яка частина роботи має найтепліше забарвлення, яка — найхолодніше, де знаходиться найсвітліше місце, а де — найтемніше.
Творче (практичне) завдання (на вибір)
Варіант 1. Створіть пейзажну композицію на тему «Свято весняної природи». Передайте у ній свій настрій.
Варіант 2. Створіть два невеликі зображення одного й того самого пейзажу з різним колоритом.
Запитання та завдання
1. Що таке колорит?
2. Як колорит впливає на настрій пейзажу на картинах?