укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 18. Географічне положення та дослідження Австралії
12:13
§ 18. Географічне положення та дослідження Австралії

§ 18. Географічне положення та дослідження Австралії

1. Чому на материку немає діючих вулканів?
2. Які чинники зумовили високу посушливість клімату Австралії?
3. Яким чином сформувалася саме така конфігурація природних зон Австралії?
Ми починаємо вивчати другий материк - Австралію. Не забувайте, що разом з Африкою, Південною Америкою та Антарктидою вона належить до південних материків, які колись були одним гігантським материком Гонд-ваною. Однією з особливостей Австралії є значна віддаленість та ізольованість від інших материків.
Запам'ятайте
Австралія - найменший за площею материк Землі. На материку відсутні діючі вулкани та льодовики.
• Це найпосушливігаий материк, 2/3 території якого займають пустелі та напівпустелі.
• На материку значна кількість рослин та тварин, які не зустрічаються на інших континентах, а властиві лише цій території (ендеміки).
• Австралія має найменшу кількість населення серед освоєних материків.
• Територію материка займає одна країна - Австралійський Союз.
• Океанія - це частина світу, до якої входять численні острови Тихого океану.
Пригадайте, за яким планом потрібно характеризувати географічне положення материка?
Порівняйте розташування Австралії та Африки відносно екватора та тропіків.
Географічне положення материка. Австралія повністю розташована у Південній півкулі, а Південний тропік перетинає її майже посередині. Розташування крайньої північної точки материка мису Йорк (10° 41' пд. ш.) і крайньої південної - мису Південно-Східний (39° 11' пд. ш.) визначають протяжність з півночі на південь. Наслідки широтного положення материка:
1) кількість сонячної радіації зменшується з півночі на південь;
2) материк лежить у субекваторіальному, тропічному та субтропічному кліматичних поясах (лише частина о. Тасманія - у помірному поясі) - більша частина материка розташована у тропічних широтах і має жаркий посушливий клімат;
3) простягання материка з півночі на південь близько 28°, що сприяє континентальності його клімату.
Розташування крайньої західної точки материка мису Стіп-Поінт (113° 05' сх. д.) і крайньої східної точки - мису Байрон (153° 34' ex. д.) визначають довготне положення Австралії.
•Визначте протяжність материка у градусах довготи із заходу - на схід. Порівняйте з його протяжністю з півночі на південь.
Який висновок можна зробити щодо впливу довготного положення на континентальність клімату материка?
Австралія омивається водами Тихого та Індійського океанів (див. мал. 49). Береги порізані мало. Найбільшими затоками материка є - на півночі затока Карпснтарія, а на півдні Велика Австралійська затока.
Північні та східні узбережжя Австралії омиваються водами теплих течій, що сприяє формуванню тут вологого жаркого клімату. Окрім того, біля північного і східного узбереж є численні колонії коралових поліпів, після відмирання яких поступово формуються невеликі острівці - рифи. Вони значно ускладнюють судноплавство. Вздовж східного узбережжя материка простягнувся більш як на 2 тис. км Великий Бар'єрний риф.
Австралія вже мільйони років знаходиться на великій відстані від усіх материків Землі. Це пояснює, чому її рослинний і тваринний світ такий унікальний. Більшість рослин і тварин материка - ендеміки.
З історії відкриття та дослідження Австралії. Через віддаленість від Європи Австралію відкрили значно пізніше ніж інші материки. На середньовічних картах були позначені території, які підписувалися Terra incognita, тобто Невідома земля.
Голландський мореплавець Віллєм Янсзон у 1606 році дістався берега півострова Ксйп-Йорк і першим документально зафіксував відкриття материка. У середині XVII ст. голландець Абель Тасман здійснював свою подорож у безпосередній близькості від Австралії. На своєму шляху він зустрів острів, пізніше названий його ім'ям - Тасманія. Тасман довів, що Австралія - окремий материк, а не частина невідомої Південної землі.
Велике значення для дослідження природи східного узбережжя Австралії і островів Океанії (у тому числі Великого Бар'єрного рифу) мали три експедиції англійського мореплавця Джеймса Кука в 1768-1779 роках. Лише після його досліджень п'ятий материк набув справжніх контурів на картах.
У 1814 році англійський мореплавець Мстью Фліндсрс запропонував назвати цей материк «Тсрра аустраліс» - Південна земля. З часом у назві залишилося лише останнє слово «аустраліс» (південна) і дотепер материк має назву Австралія.
Освоєння Австралії починається з кінця XVIII ст. Англійський уряд використовував тоді Австралію як місце для заслання злочинців. На південному сході материка було закладене місто Сідней як колонія для каторжників. Увагу європейців привертали пасовища, на яких почали
розводити худобу, особливо овець. У середині XIX ст. у зв'язку з відкриттям багатющих родовищ золота до Австралії потяглися численні шукачі щастя, тоді Велика Британія оголосила материк своєю колонією.
Велике значення мали і мають дослідження корінних народів материка і навколишніх островів. Ще під час експедицій Джеймса Кука описувалися й досліджувалися острівні народи, зокрема маорійці. Великий внесок у вивчення аборигенних народів цієї частини земної кулі зробив наш земляк видатний географ М. М. Миклухо-Маклай, який прожив тривалий час серед папуасів Нової Гвінеї.
Підготуйте розповідь про одного з дослідників материка.
Геологічна будова та рельєф. В основі материка лежить давня докембрійська платформа, яка входила до складу древнього материка Гондвани. Щільні породи фундаменту платформи виходять на поверхню, утворюючи великі за площею кристалічні щити. У рельєфі материка їм відповідають плоскогір'я, зокрема Західноавстралійськс та невисокі гірські хребти. На сході плоскогір'я переходить у Центральну низовину, яка тривалий час у минулому була затоплена океанічними водами. Про це свідчать потужні відклади осадових порід морського походження. У районі озера Ейр поверхня низовини опускається нижче за рівень океану (абсолютна висота земної поверхні становить - 16 м).
На сході материка по узбережжю простягнувся Східноавстралійський складчастий пояс, якому відповідають середньовисокі гори - Великий Вододільний хребет. Північна і південна частини цього поясу сформувалася за часів каледонського горотворення (складчастості), а центральна -герцинського.
За «Тектонічною картою світу» з атласу з 'ясуте, коли відбувалися каледонсъке, герцинське та альпійське (кайнозойське) горотворення.
Під час альпійського (кайнозойського) горотворення більша частина Східно-Австралійського складчастого поясу була омолоджена та припід-нята. Найбільшого підняття зазнала його південна частина. Наразі вона є найбільш високою частиною Великого Вододільного хребта, яку називають Австралійськими Альпами. Тут розташована найвища гора материка -г. Косцюшко (2228 м).
Оскільки територія материка сформувалася дуже давно, в Австралії, на відміну від інших материків, немає діючих вулканів.
Рельєф Австралії нагадує африканський. На материку 95% поверхні не перевищує 600 м над рівнем океан}', тобто в рельєфі переважають рівнини. Середня висота материка становить 350 м над рівнем моря, отже, він найнижчий на планеті. Гори Австралії мають висоту, нижчу за висоту снігової лінії. Саме тому на материку відсутні льодовики.
Корисні копалини. Рудних корисних копалин в Австралії більше, ніж нерудних. Надра материка багаті на поклади мідних, залізних, титанових, уранових, поліметалічних руд та золота. Тут знаходяться унікальні родовища рідкісних металів, які використовуються у найпередовіших приладах та космічній техніці. Боксити залягають на півострові Кейп-Йорк та на південному заході.
Є в Австралії і значні поклади кам'яного вугілля, що знаходяться в основному на сході материка. Значні поклади нафти і газу знаходяться на шельфі в районі Бассової протоки та на північному заході Австралії. Багата на корисні копалини також Тасманія. На острові є родовища олова, вольфраму, міді, поліметалів та золота.
Висновки
1. Австралія - найменший за площею материк Землі.
2. В основі материка лежить давня докембрійська платформа.
3. Гірський пояс розташований на сході материка.
4. Австралія - найнижчий материк Землі.
5. Австралія багата на корисні копалини: вугілля, залізні руди та руди кольорових металів.
1. Схарактеризуйте географічне положення Австралії.
2. Розкажіть про історію відкриття та дослідження Австралії.
3. Доведіть, що Австралія - дуже давній материк.
4. Виокреміть основні риси рельєфу материка.
5. Поясніть, чому в Австралії відсутні льодовики.
Під час війни північноамериканських колоній за незалежність у XVIII ст. американські та французькі судна топили англійські кораблі. Але був і виняток. СІЛА і Франція зробили заяву про недоторканість третьої експедиції англійця Джеймса Кука, якого сучасники порівнювали з Колумбом та Магелланом.
Нанесення об'єктів географічної номенклатури материка на контурну карту
Нанести на контурну карту Австралії миси: Йорк, Південно-Східний, Стіп-Пойнт, Байрон; моря: Коралове, Тасманове; затоки: Карпентарія, Велика Австралійська; острови: Тасманія, Великий Бар'єрний риф; півострів Кейп-Йорк; Західноавстралійське плоскогір'я; Центральну низовину; Великий Вододільний хребет.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології