укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 18. Походження та особливості риб
12:19
§ 18. Походження та особливості риб

§ 18. Походження та особливості риб

1. Виникнення щелеп
Як ви знаєте, підтип Хребетні виник завдяки пристосуванню давніх хордових до вільного плавання. Перевагу при такому способі життя мали тварини з більш досконалими органами чуття. Коли вони почали розрізняти окремі поживні частки (планктонні організми), фільтрування замінилося хижацтвом. Деякі з «поживних часток» намагалися втекти від хижака або вирватися з його рота. Хижаки, у свою чергу, ставали рухливішими й пристосовувалися до утримування здобичі.
Як утримували здобич перші хребетні? У цих тварин їжа фільтрувалася крізь зяброві щілини між зябровими дугами (мал. 105). Для утримування рухливої здобичі одна із зябрових дуг перетворилася на щелепи. Це надало давнім рибами можливість утримувати й убивати здобич. Перші риби мали кісткові пластини у шкірі. Якщо ці пластини містилися на щелепах, бони ставали ефективнішими. Саме з таких пластин виникли зуби.
2. Парні й непарні плавці
Із часом органи чуття та оиорно-рухова система давніх риб удосконалювались. Рибам потрібно не тільки швидко плавати, а й легко робити повороти: різкий ривок убік рятував від хижака або допомагав схопити здобич. Для поворотів ці риби використовували бічні шкірні складки (мал. 106). Оскільки основне навантаження припадало на передні й задні ділянки таких складок, із цих ділянок розвилися парні плавці - грудні й черевні. Разом із парними плавцями вдосконалювалися непарні. Найпотужнішим із них став хвостовий плавець.
3. Еволюційна історія риб
Ми обговорили основні перебудови перших хордових, унаслідок яких з'явилися риби. Ця група виявилася напрочуд «вдалою». Невдовзі після своєї появи риби перетворилися на найбільших водних тварин, серед яких - найуспішніші водні хижаки. З часом вони частково поступилися лише своїм еволюційним нащадкам, таким як кити - чотириногим, що з наземних тварин знову перетворювалися на водних. Відтоді й дотепер майже у будь-якій водоймі однією з найважливіших груп тварин є саме риби.
До надкласу Риби входило кілька груп, з яких до нашого часу збереглися три класи: Хрящові риби, Променепері риби та Лопатеиері риби (мал. 107). Променеперих й лонатеиерих зазвичай об'єднують назвою «кісткові риби».
У назвах хрящових й кісткових риб відображені їх найхарактерніші ознаки. Скелет хрящових риб побудований із хряща. У скелеті кісткових риб також трапляється хрящ, але завжди наявна й справжня кістка.
4. Особливості будови риб
Тіло риб зазвичай вкрите лускою. їхні рухи забезпечує сегментована мускулатура, розміщена з боків тіла. Опору м'язам дає внутрішній скелет, побудований із хряща або кістки.
Більшість риб має добре розвинеш органи чуття: зору, слуху, нюху й смаку (мал. 108). Характерним органом чуття риб є бічна лінія. За її допомогою риби сприймають найменші коливання води, що спричиняються будь-яким тілом, яке рухається в ній. Бічна лінія складається із заповнених слизом каналів, що лежать у товщі шкіри. Вони відкриваються назовні отворами. Коливання води передаються слизу в каналах і сприймаються особливими чутливими клітинами.
Форма тіла риб тісно пов'язана з характерним для кожного виду способом плавання (мал. 109).
Найбільшим еволюційним надбанням представників надкласу Риби є поява щелеп і парних плавців. Риби плавають за допомогою парних (грудних і черевних) і непарних (наприклад, хвостового) плавців. Форматіла різних риб відображає властивий їм спосіб плавання.
Щелепи; парні та непарні плавці; бічна лінія.
1. Як будова щелеп у риб пов'язана з їхніми функціями?
2. Порівняйте функції парних і непарних плавців.
3. Висловте припущення, який спосіб руху є типовим для риб, зображених на малюнку 109.
4*. Які ознаки від риб успадкувала людина? Яких змін вони зазнали під час еволюції? Чому це сталося?
) Безщелепні хребетні
Перші хребетні належали до класу Щиткові. Вони мали зовнішній панцир із окремих щитків, найкраще розвинений на передній частині тіла (мал. 110). Здебільшого це були придонні тварини. З появою досконаліших хребетних щиткові вимерли, проте й дотепер збереглися їхні родичі - представники класу Круглороті. До цього класу належать майже 40 видів міног, що мешкають у морській і прісній воді. Зазвичай до цього класу відносять також близько 50 видів морських міксин.
Мінога живиться, присмоктуючись ротовою лійкою до риб - найчастіше хворих або ослаблених. Зубцями, розташованими навколо рота й на язиці, вона просвердлює шкіру жертви, уводить у її тіло травні соки й висмоктує напівперетравлені тканини.
Уздовж осі тіла міног проходить добре розвинена хорда, яка надає тілу пружності. Над хордою містяться невеликі хрящові хребцеві дуги. Головний мозок та органи чуття міноги захищені хрящовим черепом.
Міног уживають в їжу, вони дуже смачні. Чисельність міноги української, яка живе в нашій країні, невелика, тож ця тварина потребує охорони й занесена до Червоної книги України.
За деякими ознаками круглороті нагадують риб, тому їх подеколи зараховують до надкласу Риби. Проте в круглоротих є дуже важлива відмінність - відсутність щелеп. І міноги, і міксини - далекі родичі справжніх риб.

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва