укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 13 » § 18. Припасування елементів шипового з'єднання
12:11
§ 18. Припасування елементів шипового з'єднання

§ 18. Припасування елементів шипового з'єднання

Опорні поняття: припасування, підгонка товщини шипа, підгонка довжини шипа, тазаплечиків, попереднє складання, остаточне складання із склеюванням
Правильно виготовлені шипові з'єднання досить щільні. Але при ручному виготовленні трапляються невеликі відхилення за розміром, які можна усунути підгонкою й припасовуванням.
Підгонку шипа до гнізда (вушка) або підгонку вушка до шипа виконують за допомогою рашпіля (мал. 82).
При нещільному приляганні заплечиків (мал. 53, а) їх припасовують ножівкою (мал. 83, б). Для цього ножівку ставлять впритул до гнізда (вушка) і роблять пропил на глибину за-плечика з обох боків з'єднання. Рівномірний зазор (мал. 83, в) між гніздом (вушком) і заплечиками усувають глибокою посадкою шипа.
Складаючи шипові з'єднання, їх склеюють або скріплюють нагелями.
Нагелі - дерев'яні (металеві) штирі з круглим чи квадратним перерізом.
Шипові з'єднання з м'якої деревини скріплюють нагелями з квадратним перерізом з деревини твердих порід (мал. 84, а). Для деталей з деревини твердих порід виготовляють круглі нагелі з м'якої деревини (мал. 84, б). Такий добір деревини й форми нагелів забезпечує найвищу міцність з'єднання. Забивають нагелі у заздалегідь просвердлені отвори (мал. 84, в).
Скорочення часу на окремі операції досягається за рахунок механізації окремих процесів складальних робіт і запровадженням низки допоміжних пристроїв.
Технологічний процес виконання складальних робіт містить такі операції: 1) попереднє складання виробу, а також його окремих вузлів; 2) остаточне складання виробу та його склеювання; 3) обробка складеного виробу та доведення до
товарного вигляду. Попереднє складання виконують без клею, тобто складають не остаточно. Мета попереднього складання - перевірка, а також припасування І підгонка деталей, якщо у цьому є потреба. Звичайно, попереднє складання може супроводжуватися певною обробкою, наприклад, зачищанням внутрішніх ребер брусків тощо. Остаточне складання столярних виробів полягає в їх склеюванні. Тобто після попереднього складання виріб розбирають, а всі шипові з'єднання змащують клеєм, затискають у спеціальних складальних пристроях. Далі здійснюють витримку протягом певного часу для остаточного тужавіння клею, тривалість якої залежить від виду клею і температурних умов.
Основні вимоги до виконання складальних робіт
1. З'єднання всіх деталей і вузлів, що входять до складу виробу, має бути міцним і щільним. Нещільні з'єднання псують зовнішній вигляд виробу І можуть призвести до ослаблення з'єднань.
2. Складений виріб не повинен мати перекосів. Правильність складання перевіряється косинцем, а по діагоналі - лінійкою.
3. Усі деталі виробу повинні перевірятися за якістю деревини й рисунком. Складання виробу з бракованих деталей не допускається.
4. Зайвий клей, що витискається при складанні, треба зчищати.
5. Обробка складених вузлів І виробів дозволяється після повного тужавіння клею.
Затискання деталей для склеювання в умовах майстерень здійснюється механічним способом. З цією метою використовуються різні затискачі, струбцини, хомути різної конструкції (мал. 85).
При виготовленні столярних виробів і меблів клейові з'єднання застосовують: для склеювання заготовок по товщині та ширині; склеювання шипових з'єднань; приклеювання облицювання. Для склеювання деталей у шкільних майстернях використовують столярний та казеїновий (клеї тваринного походження) та синтетичний клей ПВА. Оскільки клей ПВА випускається промисловістю готовим до використання то його простіше використовувати у навчальному процесі. Також для склеювання деталей з деревини промисловість почала випускати сучасний водно-дисперсний клей-експрес «Момент-столяр». Цей клей є абсолютно нетоксичним і вогнебезпечяим.
Чи добре засвоїли?
1. Які інструменти застосовують для припасування елементів шипових з'єднань?
2. Які додаткові елементи застосовують для кріплення шипового з'єднання?
3. Назвіть етапи виконання складальних операцій при виконанні шипового з'єднання.
4. Як клей впливає на міцність і надійність шипового з'єднання?
Практична робота 6. Виготовлення елементів шипового з'єднання на заготовках виробу та його складання

Матеріали, інструменти, обладнання:
• столярний верстак, пилка-ножівка та лучкова пила, рашпіль, струбцини, клей, киянка, заготовки з розміченими шиповими з'єднаннями.
Послідовність виконання роботи
1. За розміткою зарізати шип та вушко.
2. Виконати довбання середньої частини вушка та отвору в основі підсвічника (мал. 48).
3. Припасувати окремі деталі виробу у місцях шипового з'єднання.
4. Виконати попереднє складання виробу з контролем якості припасування його деталей.
5. Виконати остаточне з'єднання деталей на клею та зафіксувати їх за допомогою нагелей та струбцин.

Відповіді ГДЗ 7 клас з геометрії
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з алгебри