укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 21 » § 18. Види фарб
16:22
§ 18. Види фарб

§ 18. Види фарб

Ремонт рідко обходиться без використання фарб. У багатьох будинках сучасні вікна, двері, стіни, стелі, батареї, труби не потребують фарбування, а от сільські приватні та дачні будинки ще не настільки широко охоплені евроремонтами. Крім того, в наш час нерідко використовуються шпалери, які необхідно фарбувати. Якість фарбованих поверхонь залежить від знання властивостей матеріалів, правильного приготування різних сумішей для шпаклювання та ґрунтування. Тільки при правильному веденні ремонтних малярних робіт можна отримати стійке забарвлення, яке слугуватиме довгий час. Щоб дібрати відповідні малярні матеріали, потрібно вивчити їх призначення.
З давніх-давен людина почала застосовувати фарби для захисту різних будівельних конструкцій, а також з декоративно-художньою метою. Фарба складається з кольорового порошку - пігменту і плівкоутворювальної речовини - в'яжучого матеріалу. Всі фарби залежно від виду в'яжучого матеріалу поділяють на водні і неводні.
Водні фарби застосовують з декоративною метою для опорядження інтер'єру і зовнішніх поверхонь будинків (здебільшого фасадів). Вони бувають вапняні, клейові, цементні, силікатні й казеїнові, залежно від в'яжучої речовини, яку використовують для приготування водяних фарб.
Неводною називають таку суміш, у якій в'яжучим матеріалом є висихаючі олії (оліфи) або смоли, розведені в розчинниках. До робочої в'язкості суміші доводять оліфою або розчинником. До неводних фарб належать олійні й емалеві фарби, а також лакові покриття. Неводні фарбування застосовують для захисту металевих конструкцій від корозії, дерев'яні - від гниття, а оштукатурені - від впливу вологи. А ще вони застосовуються з декоративною і санітарно-гігієнічною метою. їх легко мити й очищати від бруду. У приміщеннях, де більшість поверхонь пофарбовано олійними або емалевими фарбами, легше підтримувати чистоту (лікарні, школи, магазини, дошкільні дитячі заклади).
Міцність зчеплення плівки залежить також від якості підготовки поверхні, в першу чергу, очищення її від іржі, плям кіптяви і мінеральних масел, пилу.
Фарби для зовнішніх і внутрішніх робіт розрізняють по стійкості до впливу дощу, сонця і коливань температури. Фарби, призначені для зовнішніх робіт, в разі потреби, можна використовувати і для внутрішньої обробки приміщення. Вибір тієї чи іншої фарби залежить від того, яку обробку приміщення потрібно виконати: просту, поліпшену чи високоякісну.
Фарби на основі мінеральних в'яжучих речовин призначені для простої обробки кам'яних, бетонних стін, для фарбування басейнів, колодязів і парканів.
Клейовими фарбами покривають бетонні та дерев'яні поверхні. Казеїнові фарби придатні як для зовнішніх, так і для внутрішніх робіт.
Фарбами на основі крохмалю і кісткового клею можна фарбувати тільки стіни і стелі в закритих приміщеннях. Важливим показником клейових фарб є їх пористість: покриття з них не перешкоджають повітрообміну, крізь них легко випаровується волога, яка може утворюватися на стіні або на стелі.
Фарби та емалі на основі синтетичних в'яжучих речовин або оліфі використовуються для високоякісної обробки. Вони є придатними як для зовнішніх, так і для внутрішніх робіт, серед них є такі, що призначаються тільки для внутрішніх робіт. Такими фарбами не можна фарбувати бетонні стіни.
Олійні фарби за властивостями є подібними до фарб на синтетичних в'яжучих. Вони утворюють щільні покриття, нестійкі до лугів і вологи.
Акрилова водоемульсійна фарба є водостійкою [мал, 180). її активно використовують для фарбування бетонних, цегляних і гіпсокартонних поверхонь та поверхонь, покритих штукатуркою. Це можуть бути стіни, підлога або стеля, інші поверхні. Акрилова фарба є екологічно чистою, не токсичною, не містить специфічних запахів. Тому цю фарбу досить широко використовують для фарбування поверхонь у житлових приміщеннях. Нанесена фарба швидко висихає, а це означає, що ремонт можна поєднувати з роботою або проживанням.
Акрилові фарби мають достатньо яскраву соковиту гаму, вони - якісні й недорогі. Стіни та стелі, пофарбовані акриловими фарбами, виглядають красиво.
Акрилова латексна фарба (мал. 181) є дуже схожою за своїми властивостям! та складом на акрилову. Відмінність у тому, що в барвники додають латекс*, який робить її більш еластичною, міцною та стійкою до вологих та фізичних дій. Поверхні, пофарбовані такою фарбою, можна мити, використовуючи мийні засоби.
Для зовнішньої обробки стін використовують силікатні фарби (мал. 182), які виготовляють на основі рідкого скла. До їх складу також входять пігменти різних кольорів і наповнювачі. Експерти вважають силікатні фарби достатньо міцними, стійкими до перепаду температур і високої вологості. А головне, фарби добре лягають на бетон, цеглу, штукатурку, натуральний камінь, деревину. Силікатні фарби, використовуються, в тому числі, для виконання внутрішніх робіт. Багато різних матеріалів, що застосовуються для облицювання стін, мають гарну сумісність з силікатними фарбами. Силікатні фарби несумісні з акриловими. Якщо поверхня спочатку була пофарбована акриловою фарбою, перед нанесенням силікатної її необхідно зняти. А поверх вапняної або цементної фарби, а також на старий шар силікатної фарби, нову силікатну фарбу можна сміливо наносити.
Сучасний ринок збуту все більше завойовують фарби на водній основі. Покупців, насамперед, привертає швидкість висихання фарби і простий спосіб її розведення: достатньо додати води - і фарба розведена. Майстри оперативно доводять фарбу до потрібної консистенції, наносять перший шар, чекають 2 години поки просохне, після чого наносять другий шар фарби. Ця оперативність і приваблює споживачів. Для прикладу, олійна фарба сохне не менше доби, а значить, на цей час гальмується робота. Тому і навчилися робити модифіковану фарбу на водній основі: і сохне швидко, і водою можна розвести.
Це цікаво
Цементну фарбу виробляють шляхом розбавлення білого цементу кольоровими пігментами, стійкими до лугів. Така фарба добре лягає на штукатурку, оскільки з багатьма її видами однорідна по складу. Вапняні фасадні фарби мають «історичні корені». У багатьох літературних творах згадані сільські хати, вибілені вапном (вони і зараз широко поширені в Україні). Багато сучасних аналогів виготовляють на основі вапна. Вапняну фарбу можна виготовляти в пастельних тонах, вона стійка до грибка. Використовується для виконання зовнішніх та внутрішніх робіт.
За оцінками експертів одними з кращих сучасних фарбувальних матеріалів є силіконові фарби. їх виробляють на основі силіконових смол. Фарба має відмінні водовідштовхувальні властивості в поєднанні з гарною паропроникністю. Ці якості є дуже важливими для матеріалу, призначеного для фарбування зовнішніх стін, які неодмінно піддаються впливу атмосферних опадів. Крім того, будівлі, як відомо, повинні добре «дихати».
Важливою перевагою силіконових фарб є їх сумісність не тільки з вапняними і цементними фарбами, а й з латексними водоемульсійними, та акриловими фарбами. Характерною властивістю силіконових фарб є їх еластичність. Експерти вважають, що завдяки цій якості фарбою можна «затягнути» невеликі щілини (наприклад, на штукатурці), тобто силіконова плівка здатна задекорувати нерівності рельєфу.
Сучасний ринок пропонує багато різноманітних фарб. Експерти рекомендують вибирати фарбу залежно від призначення приміщення. Так, стелю ванної кімнати і неопалювальні дачні приміщення краще покривати латексною водоемульсійною фарбою, стійкою до вологи. А, наприклад, стелі житлових кімнат варто фарбувати водоемульсійною фарбою, що має низький коефіцієнт стирання. Стелі житлових кімнат мити недоцільно, а для стін підійде водоемульсійна фарба з більш високим коефіцієнтом стирання. У спеціальних приміщеннях, наприклад, у лікарнях, передбачені особливі вимоги до фарб, оскільки стіни треба мити часто та ще й дезинфікуючими розчинами. Експерти підкреслюють, що для внутрішніх робіт (стін, стель) доцільно використовувати фарби на водній основі.
ЛАБОРАТОРНО-ПРАКТИЧНА РОБОТА 
Добір видів фарб для різних типів поверхонь
Робота виконується в парах.
Інструменти та матеріали: листівки, на яких зображено фасади житлових будинків, житлові кімнати, будівлі лікарень і поліклінік та етикетки фарб.
Послідовність виконання роботи
1. Розглянувши зображення на листівках, обговорити, які види фарб підійдуть до кожного із зображень.
2. Ознайомитися з написами на запропонованих етикетках від фарб.
3. Вибрати листівки із зображеннями та підібрати до них відповідні етикетки фарб.
4. Заповнити таблицю, завчасно накреслену в зошиті за поданим нижче зразком.
5. Записати висновки в зошит.
Малярні роботи, косметичний ремонт, водна фарба, неводна фарба, олійна фарба, акрилова фарба, акрилова латексна фарба, акрилова водоемульсійна фарба.
1. Назви основні інструменти та пристосування, необхідні для малярних робіт.
2. Які технологічні операції виконують під час малярних робіт?
3. Для чого виконують підготовчі роботи перед початком фарбування?
4. Що таке ґрунтовка? Для чого її використовують?
5. На які види поділяються фарби відповідно до їх використання?
6. Назви фарби, які використовують для зовнішніх робіт.
1. Проаналізуй, чи є в вашій оселі фарбовані поверхні. Запитай у дорослих, якими фарбами вони пофарбовані.
2. Разом з дорослими обговори план косметичного ремонту вашої оселі. Визначте, чи є необхідним виконання малярних робіт. Якщо так, то подумай, які поради ти вже можеш надати дорослим.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з німецької мови, біології, хімії
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометрії, української мови, географії