укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 14 » § 18. Загальна характеристика тварин типу хордові
11:39
§ 18. Загальна характеристика тварин типу хордові

§ 18. Загальна характеристика тварин типу хордові

Поширення та різноманітність. Хордові, до складу яких входять риби, земноводні, плазуни, птахи, ссавці та інші групи тварин, охоплюють більше 40 тисяч видів. Середовищем їх існування є моря, океани, прісні водойми, ґрунт, суходіл, повітря. У ході історичного розвитку хордові набули пристосування до найрізноманітніших умов існування.
Хордові - найбільш пізній тип тварин, види якого досягли прогресу за всіма показниками, крім чисельності. У будові тварини типу Хордові ще зберігається ряд ознак подібних з вищими безхребетними тваринами (членистоногими, кільчастими червами та ін.), що безперечно і доводить їхнє спільне походження.
Академік О. О. Ковалевський, вивчаючи будову ланцетника, довів цю подібність. Зустріти ланцетника можна і в Чорному морі. Тварини цього виду живуть на дні, зариваючись у пісок та висовуючи на поверхню передній кінець тіла. Ланцетники не люблять яскравого освітлення і найбільш активні вночі. Живляться ці малорухомі тварини пасивно, переважно одноклітинними тваринами і водоростями, фільтруючи їх з води.
Зовнішнім виглядом ланцетник нагадує невеличку рибку (довжиною 4-8 см). Тіло його напівпрозоре, стиснуте з боків. Воно вкрите прозорою двохшаровою шкірою, через яку дуже добре видно внутрішню будову. Вздовж спини тягнеться низький спинний плавець. Він переходить у хвостовий плавець, який має форму хірургічного інструмента ланцета. У ланцетника немає відокремленої голови, головного мозку і черепа. На передньому кінці тіла у ланцетника знаходиться рот у формі лійки. Він оточений щупальцями.
Відкриття зв'язку ланцетника з хордовими тваринами виявилось тією відсутньою ланкою, що доводить походження хордових від давніх кільчастих червів.
Ознаки подібності хордових з вищими безхребетними.
1. Хордові, як і вищі безхребетні (кільчасті черви, членистоногі і молюски) - тришарові тварини з двобічною симетрією тіла.
2. Тіло хордових, подібно до вищих безхребетних, побудоване за типом двох трубок, які вкладені одна в одну. Перша трубка - це стінки тіла, а друга - стінки кишечника. Між цими двома трубками знаходиться вторинна порожнина (целом).
3. Деякі органи хордових, особливо у зародковому стані, поділені на сегменти і мають, подібно до кільчастих червів, метамерну будову (наприклад, хребет побудований з великої кількості хребців).
Відмінні ознаки типу Хордові. Хордові мають ряд загальних ознак у будові і розвитку, які різко відрізняють їх від інших типів тварин.
1. У всіх хордових присутній осьовий скелет, який первинно (у ланцетника) виникає у вигляді спинної струни, або хорди. Хорда - це твердий, суцільний, неподілений на сегменти тяж, що лежить всередині організму тварин. У вищих хордових тварин хорда є тільки ембріональним органом, а у дорослих форм вона замінюється хребтом. Тварини у яких є хребет належать до підтипу Хребетні.
2. Нервова система хордових розташована на спинній стороні тіла над осьовим скелетом, в той час як у безхребетних вона знаходилась на черевній стороні і мала вузловий тип будови (черевний нервовий ланцюжок у червів, членистоногих та молюсків). У хордових нервова система трубчастого типу і має форму порожньої всередині трубки, яка заповнена рідиною. Передній відділ цієї трубки розростається і утворює головний мозок.
3. Травна трубка, на відміну від безхребетних, розташована під осьовим скелетом (хордою). її передній (глотковий) відділ сполучається із зовнішнім середовищем за допомогою зябрових отворів. У ланцетника і риб вони зберігаються протягом всього життя. У ссавців і птахів зябра є лише у зародковій або у личинковій стадії, а для дихання повітрям утворюються легені.
4. Кровоносна система хордових замкнена, подібно до кільчастих червів кров у них рухається лише кровоносними судинами. У хордових є справжнє серце, або, як у ланцетника, пульсуюча судина, що його заміняє. На відміну від безхребетних кровоносна система хордових розташована на черевній стороні під хордою.
Як бачимо у тварин типу Хордові змінився план розташування систем внутрішніх органів. У них нервова система розміщена на спинній частині тіла, а травна, кровоносна - на черевній.
Хордові - тришарові тварини з двобічною симетрією і вторинною порожниною тіла. Характерні ознаки хордових: наявність хорди на ранніх стадіях розвитку або протягом усього життя; розміщення над хордою центральної нервової системи, яка має вигляд трубки, а також присутність у передньому відділі кишечника зябрових щілин, які зберігаються протягом усього життя або лише на стадії ембріонального розвитку.
1. За якими головними ознаками різних за будовою тварин об'єднують у тип Хордові? 2. Які риси зближують хордових тварин з вищими безхребетними і про що це говорить з точки зору еволюції? 3. Які тварини належать до типу Хордові? 4. Які особливості внутрішньої будови хордових тварин?

Відповіді ГДЗ 7 клас з хімії, біології
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року зі світової літератури