укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 15 » § 19. Хрящові риби
12:21
§ 19. Хрящові риби

§ 19. Хрящові риби

1. Групи хрящових риб
До класу Хрящові риби належить майже 1000 видів морських риб завдовжки від 15 см до 20 м. Сучасних хрящових риб об'єднують у три групи: акули, скати й химери (таблиця 5). Типові акули - хижаки, які плавають у товщі води в пошуках здобичі. Більшість скатів - придонні тварини, що живляться ґрунтовими безхребетними. Химери також є придонними тваринами, які пристосувались до розгризання ракоподібних і молюсків.
2. Акули
Акули мають торпедоподібне тіло, го-лошшм рушієм якого є хвіст. Верхня частина хвостового плавця довша за нижню. Основними стернами слугують парні грудні плавці. Спинний плавець допомагає підтримувати напрямок руху. Рот акули спрямований донизу, під час укусу щелепи здатні висуватися (мал. 111). На щелепах у декілька рядів розташовані гострі зуби. З боків голови, ближче до грудних плавців, містяться 5-7 пар зябрових щілин. Шкіра акули вкрита лускою, яка за будовою нагадує зуби, і на дотик схожа на наждак. У скатів на шкірі розкидані окремі великі луски.
Дихає акула, вбираючи воду ротом і випускаючи її крізь зяброві щілини. Дихання полегшується плаванням акули, яке спричиняє проходження води крізь зябра. Більшої плавучості тілу акули надає велика печінка, де накопичується жир. Жир легший від води і тому зменшує питому вагу риби.
Серед акул є і найнебезиечніші морські хижаки, і тварини, які живляться донними безхребетними. Найкрупніша сучасна риба - це китова акула, довжина якої близько 20 м (мал. 112). Це - фільтратор, що за годину пропускає крізь себе до 2000 т води! Більшість великих акул живиться крупними тваринами: рибами, кальмарами, морськими ссавцями. Найнебезпечніші серед них - біла акула (до 6-8 м завдовжки, мал. 111), тигрова акула (до 5-9 м) та акула-молот (до 6 м, мал. 113).
3. Скати
Більшість скатів веде придонний спосіб життя і живиться невеликими безхребетними. Однак найкрупніший скат манта (мал. 114), який досягає 6,6 м у розмаху грудних плавців і до 2 т маси,- фільтратор. Манта плаває в товщі води й фільтрує воду крізь зяброві щілини, заганяючи планктонних тварин у широкий рот за допомогою двох лопатей із обох боків голови.
У Чорному морі звичайними є три види хрящових риб. Це катран, морський кіт (див. табл. 5) і безпечний скат морська лисиця.
До класу Хрящові риби належить майже 1000 видів - акули, скати й химери. Більшість акул - хижаки, які мають тіло торпедоподібної форми. Деякі з них небезпечні для людини. Найбільші з акул і скатів - фільтратори. Скати - переважно придонні риби, які живляться безхребетними.
1. Як ви гадаєте, чому найбільші хрящові риби (до речі, як і найбільші кити) є фільтраторами?
2. Чи становлять небезпеку для людини хрящові риби, поширені в Чорному морі? Якщо так, то як захиститися від цієї небезпеки?
3. На кількох малюнках у цьому параграфі поруч із хрящовими рибами зображені люди. Як ви гадаєте, що відчувають ці люди?
4*. Небезпечні для життя людини акули можуть викликати жах. Був час, коли розроблялися способи їх знищення. Тепер з'ясувалося, що багато таких видів потребують охорони. Спробуйте запропонувати засоби захисту людини від акул, які б не загрожували їхньому існуванню.
Електричні скати
Розміри тіла електричних скатів - від 15 см до 2 м завдовжки (мал. 115). Деякі з їхніх м'язів перетворилися на органи, здатні виробляти електричний струм. Розряд електричного ската досягає напруги 300 вольт (у побутовій розетці - 220) при струмі до 5 ампер. За допомогою розряду скат може оглушити здобич (риб) і захиститися від хижаків.
Коли скат спокійно лежить, він створює навколо себе постійне електричне поле. Поява в цьому полі будь-якого тіла сприймається особливими органами чуття ската. Удар струму від електричного ската небезпечний для людини. У давнину психічно хворих людей намагалися лікувати, садячи на електричного ската. Можливо, деяким бідолашним це «лікування» навіть допомагало!

ГДЗ відповіді ГДЗ 7 клас з української літератури
Підручники 7 клас за програмою 2015 року з музичного мистецтва