укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 19 » § 19. Клімат та води суходолу
12:15
§ 19. Клімат та води суходолу

§ 19. Клімат та води суходолу

Яке значення має той факт, що Південний тропік проходить майже по середній частині Австралії?
Як холодні та теплі океанічні течії впливають на зволоження узбережних територій?
Клімат. Внаслідок свого широтного положення Австралія знаходиться переважно у тропічних широтах, що й визначає її жаркий та переважно посушливий клімат. Для близько 2/3 материка характерний тропічний пустельний клімат з великими добовими та річними коливаннями температури. Лише третина його отримує достатню або надмірну кількість опадів. Середні температури січня в Австралії +20...+30°С, а липня від + 12° до +20°С.
На значній частині материка панують пасати. Крім того, на крайньому півдні на формування клімат}' впливають західні вітри помірних широт, а на півночі -північно-західні вітри (див. мал. 52).
Східні схили Великого Вододільного хребта перебувають під впливом вологих повітряних має, що надходять з Тихого океану. Повітря ще більше насичується вологою через теплу океанічну течію. Тому на схилах гір випадає значна кількість опадів. На півночі материка до 20° пд. ш. панують екваторіальні повітряні маси. Завдяки цьому там встановлюється жарка волога погода.
Вивчіть схему. Поміркуйте, які вітри спричиняють значну сухість клімату материка.
Влітку (грудень-лютий) материк сильно нагрівається. Над його південною частиною панує високий атмосферний тиск. У внутрішніх частинах Австралії переважають сухі тропічні повітряні маси. Тому тут влітку встановлюється суха і жарка погода. Найвищі температури повітря спостерігаються у центральних районах материка, а найнижчі - в Австралійських Альпах.
Взимку (чсрвснь-ссрпснь) материк охолоджується. Пояс високого тиску зміщується до півночі. Майже весь материк, крім південної та східної частини, перебуває під впливом сухого тропічного повітря, тому опадів у цей час випадає мало. Вони випадають лише на сході та крайньому півдні материка. На схід їх приносять пасати, що дмуть з океану, а південь материка потрапляє під вплив вологого помірного повітря.
Таким чином, на півночі Австралії формується субекваторіальний клімат, у середній частині - сухий тропічний клімат пустель та на сході -тропічний вологий клімат. У субтропічному поясі (на південь від 30° пд. ш.) розрізняють три типи клімату: на південному заході - субтропічний із сухим літом (середземноморський); на південному сході - субтропічний вологий; у середній частині - субтропічний континентальний з малою кількістю опадів протягом усього року і значними та різкими коливаннями температури як упродовж доби, так і протягом року. Острів Тасманія, крім північної частини, лежить у помірному поясі, де увесь рік переважають західні вітри. Тому клімат Тасманії вологий, з нежарким літом і теплою зимою. •р Уважно проаналізуйте кар-•І*- ту. З'ясуйте роль Великого Вододільного хребта у розподілі опадів.
Води суходолу. Близько 60% площі Австралії позбавлено стоку в океани. Річок тут мало. У внутрішніх пустельних і напівпустельних частинах материка є мережа тимчасових річок, що пересихають, які тут називаються кріками. Часто вони закінчуються у безстічних котловинах, які в минулому були великими прісноводними озерами, що живилися водами великих, повноводних, постійних річок. Навіть найбільше озеро Австралії - Ейр - у сухий сезон вкривається кіркою солі завтовшки близько 1 м.
У період дощів кріки, що впадають в озера, наповнюються водою і рівень води в озерах підвищується. Річки, що впадають у Тихий та Індійський океани, зазвичай короткі. Рівень води в них залежить від кількості опадів та часу їх випадання. Поміркуйте, чому озеро Ейр називають залишковим?
В Австралії є лише одна значна річкова система - Муррсй-Дарлінґ. Обидві річки беруть початок в Австралійських Альпах. Під час посухи рівень води в Мурреї значно падає, а Дарлінґ пересихає і розпадається на окремі водойми. Гирло Муррею перегороджене піщаними косами. 
Судноплавство на річках ускладнено завдяки значним коливанням рівня води. Води річок використовуються для зрошення.
Для доволі посушливої Австралії велике значення має значна кількість підземних вод. Вони накопичуються в артезіанських басейнах, у прогинах стародавнього фундамент}'. В центральних частинах басейнів підземні води залягають на глибинах до 20 м, а місцями до 1 км. Найбільший підземний басейн Австралії називають Великим Артезіанським басейном. Він простягається від затоки Карпснтарія на півночі до середньої течії Дарлінґу на півдні. Вода в ньому слабосолона і тепла, а іноді навіть гаряча.
Висновки
1. Австралія - найпосушливіший материк Землі, 2/3 його території мають пустельний тропічний клімат.
2. 60% території материка не має стоку у Світовий океан.
3. Муррей і Дарлінґ - найбільші річки материка.
1. В яких кліматичних поясах розташована територія Австралії?
2. Де і чому спостерігаються найвищі і найнижчі температури повітря?
3. Як розподіляються опади на території материка? Поясніть, чому на сході опадів випадає багато, а на заході - мало?
4. Визначте за кліматодіаграмою тип клімату у місті Албані (мал. 55).
Довжина річки Дарлінґ становить 2740 км, а Муррею - 2570 км. Чому ж австралійці вважають своєю головною річкою коротшу річку Муррей, а не довшу Дарлінґ?
У сухий сезон озеро Ейр вкрите щільною соляною кіркою. Цю властивість використовують у різних сферах. Зокрема, тут проводяться змагання з автомобільного спорту, встановлюють полігони для випробування швидкісних транспортних засобів.
Нанесення об'єктів географічної номенклатури материка на контурну карту
Нанести на контурну карту Австралії річки: Муррей, Дарлінґ та озеро Ейр.

Підручники 7 клас за новою програмою з географіі, трудового навчання, музичного мистецтва
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометріі, української мови, біології