укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 12 » § 19. Комп'ютерні мережі й інтернет
14:05
§ 19. Комп'ютерні мережі й інтернет

§ 19.  Комп'ютерні мережі й інтернет

Якщо для деяких задач пошук відомостей в Інтернеті є лише першим кроком до формулювання інформаційної моделі, то для дуже великої кількості практично значущих задач цей пошук і є процесом розв'язування задачі.
Для того, щоб пошук дав потрібні результати, слід, тим не менше, намагатися не пропускати кроки, які розглянуто в попередньому розділі. Це дозволить уникнути помилок і забезпечить надійність отриманих результатів.
Зокрема, якщо передбачається створення проекту про якийсь технічний винахід, слід, перш за все, створити інформаційну модель електронного (або паперового) документу, який передбачається отримати в результаті пошуку.
Нехай таким документом буде комп'ютерна презентація. Опишемо можливі варіанти моделі презентації, побудованої на результатах пошуку відомостей в Інтернеті.
Отже, необхідно сформулювати вимоги до матеріалів, які необхідно шукати, їх якості і кількості.
Кількість матеріалів, які мають бути включеними до презентації, визначається, виходячи з призначення презентації. Якщо презентацію заплановано використати для супроводу доповіді тривалістю 10-15 хвилин, то й кількість слайдів не має бути більшою 10 - 15. Якщо ж презентація призначена для самостійного перегляду користувачем, розміщення у мережі, то кількість слайдів визначається, виходячи з міркувань можливості й доцільності певної глибини розкриття проблеми.
Наприклад, для короткої розповіді про рідне місто достатньо презентації з десяти слайдів, на яких можна подати картосхему міста, створені з використанням табличного процесора діаграми, які унаочнюють характеристики промисловості міста, структуру зайнятості населення тощо. Мультимедійний складник цієї презентації не може бути тривалим - не більше двох хвилин. Розлога довідка навіть про невелике містечко, його історію, краєвиди й визначні місця, може містити сто і більше сторінок, містити музичні твори, відео фрагменти тощо.
Вимоги до якості й форми подання матеріалів також визначаються призначенням презентації - презентації, призначені для супроводу доповідей, мають містити мінімально можливу кількість тексту, а матеріали, призначені для розміщення в мережі, можуть бути більш розлогими, містити стільки тексту, щоб можна було повністю подати всі потрібні відомості.
Разом з тим, використання матеріалів з мережі мас бути здійснено з дотриманням таких правил.
Матеріал мас бути максимально достовірним, тому, переглядаючи знайдені джерела, зупиняємось на тих, які можна вважати найбільш достовірними. Це, зазвичай, мають бути офіційні джерела - сайти державних органів, наукові статті (рис.5.1).
Завжди, коли використовується певне джерело відомостей, слід подати й посилання на нього. Це зробити дуже просто, навівши курсор на адресний рядок і натиснувши праву кнопку миші. Після копіювання адреси в буфер, її можна вставити як у текстовий документ, так і в адресний рядок іншого браузера.
Перевіряємо себе
1. Які ознаки достовірності мають бути у джерела відомостей, які можна використовувати? 
2. У чому полягають правила дотримання авторських прав при використанні відомостей, отриманих з мережі Інтернет і яким чином це слід реалізовувати? -*-
3. Навіщо необхідно виконувати формулювання інформаційної
моделі об'єкту або процесз% що розглядається в задачі? 
4. Яким чином можна виокремити найважливіші параметри моделі? Наведіть приклади для опису моделі процесу добору
комп'ютера для використання у домашніх умовах для навчання. 
5. Які IT й програмні засоби можна використовувати на етапі побудови моделі і планування діяльності? 
6. Що таке «математична модель» об'єкта? Наведіть приклад. 
7. Нехай об'єктом моделювання є басейн, а процесом - його наповнення. Басейн має дві труби, через одну з яких вода втікає у басейн, а через іншу - витікає з нього. Побудуйте математичну модель наповнювання басейну.
Виконуємо
Нас оточують пристрої, яких не існувало 20 - 30 років тому, і які з'явилися завдяки розвитку інформаційних технологій, скорочено - IT (рис. 5.2).
Знайдіть в мережі Інтернет характеристики перших мобільних пристроїв зв'язку і створіть електронну таблицю їх характеристик.

Відповіді ГДЗ 7 клас з геометрії, хімії, іноземної мови
Нові підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з алгебри, історії України, основам здоров'я