укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 21 » § 19 Маркування споживчих товарів
16:32
§ 19 Маркування споживчих товарів

§ 19 Маркування споживчих товарів

1. Призначення етикетки на товарах.
2. Екологічні символи.
3. Стандарти якості і безпеки.
4. Склад продуктів. Індекс «Е» та його значення.
5. Попереджувальні символи.
6. Спеціальні символи та їх значення.
7. Штрих-код і його зміст.
Призначення етикетки на товарах
Озирнись навколо себе і ти побачиш, яка велика кількість предметів тебе оточує (стіл, підручники, приладдя, шафа, одяг, взуття тощо). Усі ці предмети створено для задоволення потреб людини і призначено для обміну (купівлі чи продажу). Такі предмети називають «товарами».
Товар - це предмет або річ, створена людиною для задоволення своїх потреб, яку можна продати чи купити.
Оскільки товари повинні задовольняти певні потреби людей (споживачів), то їх призначення є головною ознакою. Відповідно до призначення виділяють такі товарні групи: продовольчі товари (продукти харчування) та непродовольчі товари (меблі, побутова техніка, засоби гігієни, одяг, взуття та ін.) (мал. 183).
Кожен товар, що продається, обов'язково має етикетку, на якій міститься інформація про даний товар. З 5-го класу тобі відомо, як необхідно читати етикетки на продовольчих товарах. Тепер ти маєш можливість отримати більше інформації про етикетку в цілому. Ми сподіваємося, що уміння та навички читання інформації з етикеток допоможуть тобі, як споживачу, у вирішенні різних життєвих ситуацій.
Етикетка - графічний або текстовий знак, нанесений у вигляді наклейки або талона на товар чи інший продукт виробництва, із зазначенням торгової марки виробника, дати виготовлення та терміну придатності. Етикетка є експлуатаційним документом, який містить основні показники якості й технічні характеристики виробу, гарантовані виробником.
Усі етикетки можна класифікувати відповідно до сфер застосування (харчова, косметична і парфумерна, фармацевтична, побутова хімія та ін.), матеріалу основи (паперові, синтетичні, з тканини), способу нанесення (клеючі, самоклеючі, термоклеючі), форми (горизонтальні, вертикальні, фігурні) (мал. 184).
Загальні вимоги до етикетки і вимоги до етикетки на товарі визначені в законі «Про захист прав споживачів». Етикетка повинна відповідати вимогам щодо оформлення та інформації на ній і включати такі відомості:
• про основні споживчі властивості продукції;
• гарантійний термін або строк допустимого використання товару, якщо вони встановлені;
• про ціну товару;
• дату випуску виробу;
• правила та умови безпечного й ефективного застосування товару;
• фірмове найменування виробника та його місцезнаходження.
Особливо жорсткі вимоги діють до розміщення інформації на етикетках харчових продуктів. Так, відповідно до Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів*, будь-який товар вітчизняного або імпортного виробництва, який реалізується в роздрібній торгівлі, повинен містити на етикетці (упаковці) таку інформацію:
• загальну назву харчового продукту, номінальну кількість продукту у встановлених одиницях вимірювання (маса, об'єм та ін.) (мал. 185 а);
• склад харчового продукту (включаючи перелік використаних у процесі виготовлення інших продуктів харчування, харчових добавок, барвників та хімічних речовин і з'єднань) (мал. 185 б);
• енергетичну цінність (калорійність), дату виготовлення, термін придатності до споживання або дату закінчення терміну придатності до споживання (жал. 185 в);
• умови зберігання (мал. 185 г);
• найменування й адресу виробника та місце виготовлення, умови використання (якщо такі передбачені) (мал. 185 є);
• застереження щодо споживання харчового продукту дітьми (якщо продукт не призначений для дитячого харчування, а підстави для такого застереження є);
• про країну-виробника продукту або країну походження продукту (мал. 185 д);
• інша інформація, передбачена законодавчими актами, дія яких розповсюджується на певний харчовий продукт (мал. 185 є).
Вимоги до етикетки на товарі харчового призначення передбачають обов'язковість зазначення інформації про використання при приготуванні продуктів або про вміст у продуктах таких речовин:
• біологічно активних добавок до їжі;
• ароматизаторів;
• харчових барвників;
• покращувачів смаку;
• харчових продуктів нетрадиційного складу;
• продуктів з включенням невластивих їм компонентів білкової природи;
• про наявність генетично модифікованих речовин. Водночас інформація на всіх етикетках (упаковках, ярликах) повинна легко читатися і подаватися на державній мові тієї країни, в якій продається товар. Таким чином, ознайомившись з інформацією, розміщеною на етикетці, споживач приймає рішення, чи потрібен йому цей товар.

Підручники 7 клас за новою програмою 2015 року з німецької мови, біології, хімії
Відповіді ГДЗ для 7 класу з  геометрії, української мови, географії